Αρχική InfoBaby 0-12 μηνών Αγκυλογλωσσία: Ένα ανατομικό πρόβλημα που δημιουργεί προβλήματα στα νεογέννητα

Αγκυλογλωσσία: Ένα ανατομικό πρόβλημα που δημιουργεί προβλήματα στα νεογέννητα

Αγκυλογλωσσία: Ένα ανατομικό πρόβλημα που δημιουργεί προβλήματα στα νεογέννητα

Η αγκυλογλωσσία ή ο κοντός χαλινός είναι μια κατάσταση κατά την οποία η γλώσσα προσφύεται με μια μεμβράνη στην βάση του στόματος, με αποτέλεσμα η γλώσσα είτε να μην μπορεί να κινηθεί καθόλου (συμπτωματική), είτε να κινείται σε περιορισμένο βαθμό (ασυμπτωματική).Ακόμη, υπάρχουν διάφοροι τύποι ανάλογα με την μορφή που έχει η αγκυλογλωσσία.
Εμφανίζεται αρκετά συχνά, σε ποσοστό περίπου 10%. Παρόλα αυτά, είναι μια κατάσταση η οποία δεν θα πρέπει να τρομάζει τους γονείς, καθώς γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον παιδίατρο, συχνά και στο μαιευτήριο και διορθώνεται εύκολα.

Όταν το μωρό είναι νεογέννητο αρκεί μια τομή του κοντού χαλινού, χωρίς καν αναισθησία. Αυτό θα του επιτρέψει να θηλάσει ικανοποιητικά, ακόμη και αμέσως μετά την επέμβαση. Όταν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά, τότε θα χρειαστεί αναισθησία, προκειμένου να γίνει η διαδικασία.

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό μπορεί να έχει κοντό χαλινό;

 • Το μωρό έχει έντονη ανησυχία, καθώς προσπαθεί να πιάσει το στήθος, το αφήνει ενοχλημένο και συχνά ξανά τρώει παρόλο που μόλις τελείωσε τον θηλασμό, γιατί ουσιαστικά δεν έχει θηλάσει επαρκώς.
 • Μπορεί να εμφανίσει έντονους κωλικούς.
 • Φαίνεται να μην παίρνει ικανοποιητικό βάρος.

Πώς μπορεί να επηρεάσει τον θηλασμό ο κοντός χαλινός;

 • Το μωρό δεν μπορεί να τοποθετηθεί σωστά στο στήθος, καθώς τα χείλη δεν εφαρμόζουν σωστά σε αυτό. Θυμίζουμε πως τα χειλάκια του θα πρέπει να γυρίζουν προς τα έξω, σαν ψαράκι.
 • Επειδή, η γλώσσα του μωρού δεν καλύπτει τα κάτω ούλα του, τραυματίζεται η θηλή σας και νιώθετε πόνο.
 • Η γλώσσα έχει περιορισμένη κίνηση προς τα εμπρός, περιορισμένη περισταλτική κίνηση και δεν συμπιέζει ολόκληρη την επιφάνεια του στήθους, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή έκθλιψη της θηλής και τη μείωση της παραγωγής του γάλακτος.
 • Ενώ ο θηλασμός διαρκεί πολύ δεν είναι αποδοτικός και υπάρχει ανεπαρκής αύξηση βάρους του μωρού σας.
 • Λόγω του ότι το μωρό δεν πιάνει καλά το στήθος και δεν αποσυμφορείται ο μαστός, μπορεί να παρουσιαστεί απόφραξη των γαλακτοφόρων πόρων, μαστίτιδα ή ακόμη και απόστημα.

Τι μπορείτε να κάνετε:

 • Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε τη γνώμη του παιδιάτρου, ο οποίος θα κρίνει την σοβαρότητα της αγκυλογλωσσίας και θα σας συστήσει, εάν πρέπει να κάνετε την επέμβαση.
 • Αν ο παιδίατρος σας πει πως έχει σχετικά κοντό χαλινό το μωρό σας, αλλά δεν θα κάνετε ακόμη επέμβαση, μπορείτε να συνεχίζετε να θηλάζετε, εφόσον το μωρό μπορεί και παίρνει αρκετό βάρος.
 • Φροντίστε να τοποθετείτε το μωρό καλά το μωρό στο στήθος και χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να είναι το μωρό στην σωστή θέση.
 • Εάν δυσανασχετεί, ηρεμήστε το πρώτα, περιμένετε να ρευτεί και ξαναδοκιμάστε. Για να αυξήσετε την παραγωγή σας πρέπει να βάζετε το μωρό στο στήθος αρκετά συχνά ή να χρησιμοποιήσετε θήλαστρο.
 • Τέλος, εάν το μωρό σας, σας τραυματίζει τις θηλές μπορείτε μετά το θηλασμό να κάνετε επάλειψη το γάλα σας και το σάλιο του μωρού σας επάνω στη θηλή σας και να το αφήσετε να στεγνώσει. Στην συνέχεια, μπορείτε να εφαρμόσετε μια ειδική κρέμα για την επούλωση των θηλών. Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θηλές σιλικόνης.

Συμπερασματικά, η αγκυλογλωσσία ή ο κοντός χαλινός είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση, για την οποία δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς αντιμετωπίζεται εύκολα. Και φυσικά δεν αποτελεί αιτιολογία να διακόψετε τον θηλασμό, εφόσον μπορείτε να θηλάσετε αμέσως μετά την επέμβαση.

Τριγάζη Χριστίνα- Αθανασία

Μαία

Bilalis Women’s Health Clinic


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter