Κύπρος – Ελλάδα: Ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη ακτοπλοϊκή σύνδεση

Εξελίξεις καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο κεφάλαιο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου- Ελλάδας, με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας να αναζητεί, σε συνεργασία με τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων τη νομική βάση της πρότασης που θα υποβληθεί το επόμενο διάστημα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια το ενδιαφέρον επενδυτών για να ενώσουν τις δύο χώρες έχει αναζωογονηθεί, ενώ υπήρξε επιτακτικό το αίτημα πολιτών, οι οποίοι μάζεψαν υπογραφές για να επανεκκινήσει αυτό το δρομολόγιο.

Μέχρι το 2020 υλοποίηση του δρομολογίου

Με στόχο το 2020 να υπάρξει ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα, το υφυπουργείο Ναυτιλίας μαζί με τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων «τρέχουν», προκειμένου να ολοκληρώσουν τα έγγραφα και την πρόταση που θα καταθέσουν ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δοθεί απάντηση στο κατά πόσο μπορεί το κράτος να επιδοτήσει ένα τέτοιο δρομολόγιο. Επίσης, θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να αξιοποιηθούν και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το πρώτο βήμα έγινε με την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας μιας τέτοιας δραστηριότητας, η οποία καταγράφει το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει στη βάση των διαφόρων σεναρίων.

Ο στόχος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας είναι οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Ξεκαθαρίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πρότασης βασίζεται στο πόσο γρήγορα θα καταλήξει στο θέμα η Κομισιόν, καθώς και στο ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι εταιρείες για να εντάξουν το δρομολόγια Κύπρου – Ελλάδας στο πρόγραμμα τους.

Οι λεπτομέρειες της σύνδεσης

Όπως ξεκαθάρισε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, κα. Νατάσα Πηλείδου, σε επίσημη ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα, το κράτος θα επιχορηγήσει τη σύνδεση αλλά όχι το εμπορικό της κομμάτι.

Η διάρκεια του ταξιδιού θα είναι περίπου 30 ώρες, κάτι το οποίο θεωρείται ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά, ωστόσο στόχος είναι το εισιτήριο για το ακτοπλοϊκό ταξίδι να είναι φθηνότερο από το αεροπορικό, ώστε να έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον της αγοράς.

Η συχνότητα των δρομολογίων

Εξετάζεται επίσης να υπάρχει ενδιάμεσος σταθμός, όπως για παράδειγμα η Ρόδος. Η συχνότητα του δρομολογίου θα είναι μια φορά την εβδομάδα από Μάη μέχρι Σεπτέμβρη και τους χειμερινούς μήνες μια φορά το δεκαπενθήμερο.

Το Υφυπουργείο εξετάζει κατά πόσο θα αξιοποιηθεί το λιμάνι Λεμεσού ή το λιμάνι Λάρνακας για το δρομολόγιο, με επικρατέστερο να είναι το λιμάνι Λεμεσού.

Τα οφέλη της θαλάσσιας σύνδεσης

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η κα. Πλειάδου τόνισε πως η θαλάσσια σύνδεση θα εξυπηρετεί άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα και ανάγκες.

«Η λειτουργία της θαλάσσιας σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου θα καθιστά εφικτή τη σύνδεση της Κύπρου με την Ευρώπη με μέσα πέραν της αεροπορικής, που σήμερα είναι ο μόνος τρόπος μετάβασης από και προς την Κύπρο. Η θαλάσσια σύνδεση είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αεροφοβίας ή και άλλα ιατρικά και κινητικά προβλήματα καθώς και για άτομα και οικογένειες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη με το αυτοκίνητο, τη μοτοσυκλέτα ή το κατοικίδιό τους. Ωστόσο, πρόθεσή μας είναι η θαλάσσια σύνδεση να εξυπηρετεί τον ευρύτερο στόχο της ανάπτυξης της τουριστικής διακίνησης και να μην περιορίζεται στα στενά πλαίσια της ικανοποίησης των αναγκών μεμονωμένων ομάδων του πληθυσμού», ανέφερε συγκεκριμένα.