Αρχική InfoKids Υγεία Αλήθειες και μύθοι για τα αντιβιοτικά

Αλήθειες και μύθοι για τα αντιβιοτικά

Αλήθειες και μύθοι για τα αντιβιοτικά

Επειδή η χρήση των αντιβιοτικών συχνά μας προκαλεί… πρόσθετους πονοκεφάλους, εμείς από εδώ θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή με τη βοήθεια του ειδικού παθολόγου Μανώλη Βουτσαδάκη.

Α. Τα αντιβιοτικά θεραπεύουν τη γρίπη. Λάθος. Πραγματικά, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων, όπως είναι η γρίπη. Αντιθέτως δρουν θεραπευτικά απέναντι στις βακτηριδιακές μολύνσεις. Πρέπει επομένως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη λήψη τους, καθώς μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές σε ασθενείς που δεν τα χρειάζονται. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε, σύμφωνα με τον ειδικό παθολόγο Μανώλη Βουτσαδάκη, είναι ότι η αλόγιστη χρήση τους ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηριδίων, καθώς γίνονται πιο ανθεκτικά. Αντιθέτως, τα αντιβιοτικά θεωρούνται απαραίτητα σε περιπτώσεις επιπλοκών της γρίπης, ιδίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Β. Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. Σωστό. Όλα τα αντιβιοτικά, μας ενημερώνει ο κ. Βουτσαδάκης, ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργίες. Κάποια από αυτά, όπως η αμοξυκιλίνη, μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο υπεύθυνη. Γι’ αυτό αν συγχρόνως με τη λήψη ενός αντιβιοτικού αισθανθείτε δύσπνοια, νιώσετε πρήξιμο ή δείτε κάποιο δερματικό εξάνθημα επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Επίσης, ποτέ μην ξεχνάτε να αναφέρετε στο γιατρό που σας συνταγογραφεί το αντιβιοτικό, την ουσία στην οποία είστε αλλεργικοί.

Γ. Παίρνουμε το αντιβιοτικό μέχρι να αισθανθούμε καλύτερα. Λάθος. Κι όμως, παρά τις συμβουλές των γιατρών, πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να εκτελέσουν σωστά την αγωγή τους. Με άλλα λόγια, διακόπτουν νωρίτερα τη θεραπευτική αγωγή. Το αποτέλεσμα είναι βέβαια καταστροφικό για τους ίδιους, αφού τα μικρόβια βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν ξανά, ενώ η δραστικότητα του φαρμάκου ελαττώνεται σταδιακά.

Δ. Αν ασθενήσουμε παίρνουμε την αντιβίωση που έχουμε στο σπίτι. Λάθος. Τα ίδια αντιβιοτικά δεν απευθύνονται σε κάθε περίπτωση μόλυνσης. Ο γιατρός σάς έχει γράψει το συγκεκριμένο φάρμακο για να αντιμετωπίσεται κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, οπότε μην κάνετε του κεφαλιού σας. Αν λάβετε το φάρμακο που προορίζεται για άλλη μόλυνση αφενός κινδυνεύετε από παρενέργειες αφετέρου δίνετε τη δυνατότητα στα μικρόβια να γίνουν ανθεκτικά και άτρωτα στο φάρμακο. Τι σημαίνει αυτό; Όταν θα έρθει η στιγμή που θα σας γράψει το εν λόγω φάρμακο ο γιατρός, πολύ απλά αυτό δεν θα σας πιάνει.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.