Αληθινή μαρτυρία: «Λατρεύω το ατίθασο παιδί μου, αλλά με έχει κουράσει πάρα πολύ!»

Κανείς δεν είπε ότι το να μεγαλώνεις παιδιά είναι εύκολο. Το να μεγαλώνεις πεισματάρικα παιδιά, όμως, μπορεί να γίνει ακόμα πιο κουραστικό και δύσκολο. Και σύμφωνα με την μαρτυρία της παρακάτω μαμάς, το επίμονο παιδί μπορεί να κάνει τη ζωή ενός γονέα απίστευτα δύσκολη…

«Το να έχεις ένα πεισματάρικο παιδί μπορεί να σε κάνει ένα ψυχολογικό ράκος. Το μυαλό σου μπορεί να “τιναχτεί” από την ένταση όταν έχεις απέναντί σου έναν μικρό άνθρωπο τόσο σίγουρο γι’ αυτό που λέει. Δεν είμαι ειδικός πάνω στην γλώσσα του σώματος, αλλά τα χέρια που είναι σταυρωμένα μπροστά στο στήθος του γιου μου και τα πόδια του που δεν σηκώνονται από το έδαφος είναι ξεκάθαρο σημάδι για τις απόψεις του και τη διαλλακτικότητά του πάνω σε αυτές.

“Θέλεις να συνεχίσουμε με τον εύκολο ή με το δύσκολο τρόπο;”, τον ρωτάω

Με κοιτάζει βαθιά μέσα στα μάτια και απαντά αποφασισμένα: “Με το δύσκολο!”.

Και το εννοεί. Είναι τόσο πεισματάρης που δεν τον νοιάζει αν του πάρω τα παιχνίδια, αν του απαγορεύσω να δει τους φίλους του, αν τον αφήσω νηστικό. Αν θέλει κάτι, δεν τον πτοεί τίποτα. Δεν τον τρομάζουν απειλές, δεν δέχεται αντιπροτάσεις, όχι, αν και μη. Η ζωή μαζί του είναι εξαντλητική, απλά και μόνο επειδή έχει ισχυρή γνώμη για όλα και δεν την αλλάζει με τίποτα!

Η αλήθεια είναι ότι περίμενα ότι το παιδί μου θα είναι αρκετά επίμονο, δεδομένου ότι και εγώ και ο πατέρας του δεν κάνουμε εύκολα πίσω, αλλά πίστευα ότι δεν θα φτάσει σε αυτό τον βαθμό. Καμιά φορά εύχομαι να είχα ένα παιδί που θα απαντούσε θετικά σε ό,τι του έλεγα με την πρώτη φορά και όχι μετά από 20 λεπτά φωνών και διαφωνιών. Και θα υπάρξουν φωνές και από τις δύο πλευρές μέχρι εκείνος να ξεχάσει τι θέλει ή εγώ να υποχωρήσω. Μέχρι να φτάσει, όμως, εκείνη η στιγμή νιώθω διαλυμένη και μένω να αναρωτιέμαι τι θα μπορούσα να κάνω καλύτερα.

Ως μαμά που μεγαλώνει μόνη το παιδί της – δεν μένω μαζί με τον πατέρα του παιδιού – νιώθω συχνά περήφανη για το ότι ο γιος μου είναι δυναμικός και ξέρει πώς να ζητά αυτό που θέλει. Απλώς ποτέ δεν μπορώ να κάνω διάλλειμα. ΠΟΤΕ! Θα μπορούσα να πεθαίνω και εκείνος να επιμένει στο δικό του επιχείρημα…

Οι περισσότεροι μπορεί να σκεφτείτε ότι απλώς το παιδί μου είναι… κακομαθημένο και εγώ δεν μπορώ να του βάλω όρια. Αλλά μεγαλώνετε όλοι ένα τόσο πεισματάρικο παιδί όσο το δικό μου; Το να συναναστρέφεσαι καθημερινά με έναν τόσο ισχυρογνώμονα άνθρωπο είναι εξαντλητικό. Ο μικρός μπορεί να πειθαρχήσει, να συμπεριφερθεί σωστά και να έχει όρια, αλλά αυτό που συμβαίνει με το πείσμα του τα ξεπερνά όλα αυτά.

Επιμένει για… όλα! Έχει άποψη για όλα και δεν δέχεται καμιά αντίθετη άποψη! Αυτό είναι και το πιο κουραστικό κομμάτι της μέρας μου. Η δασκάλα του μου λέει ότι είναι πολύ συνεργάσιμος, ευγενικός με τους συμμαθητές του και ήρεμος στα παιχνίδια του. Υπάρχουν στιγμές που θα διαφωνήσει, θα φωνάξει, θα τσακωθεί, αλλά δεν επιμένει τόσο όσο στο σπίτι.

Το να μεγαλώνω ένα παιδί με ισχυρή θέληση με δίδαξε τα όρια μου, μου έμαθε πόσα μπορώ να αντέξω μέχρι να “σπάσω” και αντέχω πολλά. Υπάρχουν, όμως, μέρες που απλώς εύχομαι να μπορούσα να εξαφανιστώ! Ξέρω ότι όταν μεγαλώσει λίγο αυτό του το πείσμα θα τον βοηθήσει να τα βγάλει πέρα, αυτή τη στιγμή, όμως, έχει εξαντλήσει κάθε μου κύτταρο και θέλω να σταματήσει… έστω και για λίγο…»

Πηγή: scarymommy.com