Αν δείτε αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα στον υπολογιστή ή το κινητό σας μην απαντήσετε! Είναι απάτη!

Η Αστυνομία ενημερώνει το κοινό ότι, έχει παρατηρηθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αποστέλλονται διάφορα κακόβουλα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail) απάτης, σε διάφορους κατόχους ηλεκτρονικών διευθύνσεων, τα οποία παρουσιάζονται πως στάλθηκαν από συγκεκριμένη Κυπριακή εταιρεία παροχής διαδικτύου και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το περιεχόμενο των μηνυμάτων

Συγκεκριμένα, χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της συγκεκριμένης εταιρείας λαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα που παρουσιάζονται ότι στάλθηκαν από την ίδια την εταιρεία και τους γίνεται ενημέρωση ότι παρουσιάσθηκε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο από το εξωτερικό και σε πρωινή ώρα.

Μέσω του μηνύματος, καλούνται οι αποδέκτες όπως εάν δεν είχαν οι ίδιοι την πρόσβαση αυτή, να προχωρήσουν στην αλλαγή κωδικού ασφαλείας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, μέσω ηλεκτρονικού συνδέσμου (link) που παρατίθεται στο ύποπτο μήνυμα.

Τι πρέπει να κάνετε αν τα έχετε λάβει

Τα μηνύματα αυτά είναι στην ολότητα τους απατηλά και κακόβουλα. Καλείται το κοινό όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν λαμβάνει τέτοιου είδους μηνύματα και σε καμία περίπτωση να απαντούν στον αποστολέα ή να ακολουθούν τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο.

Επιπρόσθετα πρέπει να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασης τους μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του παροχέα τους και να χρησιμοποιούν τελευταίου είδους προγράμματα προστασίας από κακόβουλα λογισμικά και τις τελευταίες ενημερώσεις στο λειτουργικό σύστημα του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή.

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι στη διάθεση του κοινού ή και εταιρειών για αναφορά καταγγελίας και το κοινό καλείται να επισκέπτονται τη διαδικτυακή ιστοσελίδα της Αστυνομίας www.police.gov.cy για αναφορά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγγελίας ηλεκτρονικού εγκλήματος https://cybercrime.police.gov.cy.

Για επικοινωνία με το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το κοινό μπορεί να καλεί στον τηλεφωνικό αριθμό 22-808200.

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λειτουργεί καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων, μεταξύ των ωρών 7.00π.μ. και 7.00μ.μ.