Αρχική Σχολή Γονέων Αν το παιδί σου θέλει να τα παρατήσει, άφησέ το!

Αν το παιδί σου θέλει να τα παρατήσει, άφησέ το!

Αν το παιδί σου θέλει να τα παρατήσει, άφησέ το!

Τα περισσότερα παιδιά ασχολούνται με κάποιο άθλημα ή κάποια δραστηριότητα. Κατά καιρούς, μάλιστα, δοκιμάζουν τόσα που και τα ίδια μπερδεύονται! Και, φυσικά, αρκετά συχνά... παραιτούνται!

Είναι, όμως, απόλυτα δικαιολογημένο, αφού αυτή είναι η ηλικία που ανακαλύπτουν τι τους αρέσει και τι όχι, ποιοι είναι και ποιοι θέλουν να γίνουν. Είναι η στιγμή που κάνουν λάθη και μαθαίνουν από αυτά. Είναι, τέλος, η ηλικία που πρέπει να ακούν τους γονείς τους.

Η Sam Milam, θυμάται τι συνέβη όταν θέλησε να παρατήσει μία από τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνταν και αποφάσισε να το συζητήσει με την μητέρα της. Και εξηγεί γιατί, πλέον, πιστεύει, ότι όταν το παιδί μας θέλει να τα παρατήσει πρέπει να το αφήνουμε.

«Θυμάμαι τον 14χρονο εαυτό μου να λέει στην μητέρα μου: “Δεν θέλω να παίζω πια μπάσκετ”. Εκείνη με προσέγγισε, με κάποια ένταση και μόνο μία άποψη στο μυαλό της, την οποία εξέφρασε κιόλας: “Πρέπει να κάνεις κάτι, ακόμα και αν δεν είναι μπάσκετ”. Μελετήσαμε τις απόψεις μου και τις επιλογές μου και συζητήσαμε το γιατί δεν ήθελα να παίζω πια. Δεν μισούσα το άθλημα, αλλά δεν το αγαπούσα πια. Ήθελα να δοκιμάσω να μπω στην ομάδα των cheerleaders! Τελείωσα τη χρονιά με σκοπό να παραιτηθώ και το έκανα!

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι επίμονα και να τελειώνουν όποια “δουλειά” αναλαμβάνουν είτε πρόκειται για το σχολείο είτε για κάποια άλλη δραστηριότητα. Θέλουμε να τα διδάξουμε να ξεπερνούν τα όρια της ευκολίας και της άνεσής τους, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Και συχνά το κάνουμε αυτό, αναγκάζοντάς τα να ασχολούνται με κάτι είτε αυτό τους αρέσει είτε όχι.

Τι θα γίνει, όμως, αν η επιμονή αυτή των γονιών έχει τα αντίθετα αποτελέσματα; Κι αν αυτή η στάση των γονιών οδηγήσει τα παιδιά στο να μισήσουν την άσκηση, γενικώς; Κι αν νιώσουν αδύναμα, επειδή η γνώμη τους δεν έχει καμία σημασία;

Όταν η μαμά μου συζήτησε μαζί μου την προοπτική του να αφήσω κάτι που δεν ήθελα πια να κάνω, μου έδειξε, ότι η φωνή μου είχε δύναμη. Μου έδειξε, ότι όσα μου άρεσαν είχαν σημασία. Κι όταν, τελικά, με άφησε να τα παρατήσω μου έδειξε, ότι αν κάτι δεν με ευχαριστεί, αν δεν είμαι χαρούμενη από κάποιον ή κάτι μπορώ να το αλλάξω. Μπορώ να βρω εκείνο που θα μου φέρει χαρά, λειτουργώντας πάντα με υπευθυνότητα. Δεν με ανάγκασε ποτέ να συνεχίσω μόνο και μόνο για μην παραιτηθώ.

Αν το παιδί σας ζητήσει να αφήσει μια δραστηριότητα, επειδή δεν είναι ευτυχισμένο με αυτήν, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι εξερευνήσετε μαζί το θέμα. Δεν είναι δικό σας ζήτημα να αποφασίσετε τι θα αρέσει και τι όχι στο παιδί σας.

Μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να ξεκαθαρίσει μέσα του είναι:

“Γιατί δεν σου αρέσει πια;”

“Υπάρχει κάτι που νομίζεις, ότι θα μπορούσε να αλλάξει για να γίνει πιο ευχάριστο;”

“Είσαι απόλυτα σίγουρος, ότι θέλεις να το αφήσεις;”

“Έχεις σκεφτεί τι άλλο θα ήθελες να δοκιμάσεις;”.

Υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από τα αθλήματα, οπότε αν το παιδί σας προτιμά να κάνει μαθήματα μουσικής ή να μάθει προγραμματισμό, αφήστε  το. Όταν επιτρέπουμε στα παιδιά μας να παρατήσουν κάτι, το οποίο τα κάνει δυστυχισμένα, τους δίνουμε την δύναμη να ακούσουν το ένστικτό τους και να περπατήσουν σε ένα μονοπάτι που θα τα φέρει πιο κοντά στην ευτυχία. Θα κουβαλούν αυτό το μάθημα στη διάρκεια όλης τους της ζωής.

Όταν συζητάμε μαζί τους και βρίσκουμε την ρίζα του ζητήματος, τους δίνουμε τον χώρο να ανακαλύψουν τι πραγματικά συμβαίνει. Ίσως, δεν θέλουν πραγματικά να τα παρατήσουν. Μπορεί, απλώς, να μην τους αρέσει η θέση στην οποία παίζουν ή να διαπληκτίστηκαν με κάποιον συμπαίκτη τους. Όποιο και αν είναι το πρόβλημα, δική σας δουλειά – ως γονείς – είναι να ακούσετε και να τιμήσετε τα συναισθήματά τους και στη συνέχεια να κάνετε ό,τι μπορείτε για να τα βοηθήσετε σε όλη την κατάσταση».

πηγή: popsugar.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter