Ανάστατοι οι γονείς νεογνών στο Μακάρειο – Κινούνται νομικά κατά του νοσοκομείου

Την νομική οδό αποφάσισαν να ακολουθήσουν γονείς εκ των τριάντα νεογνών που νοσηλευόνται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου Παίδων στη Λευκωσία, μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊου στις τάξεις του νοσηλευτικού προσωπικού και τη διάγνωση τρίμηνου βρέφους που πάσχει από εγκεφαλική αιμορραγία και παράλυση, με την νόσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με κοινή επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη που αποστάληκε μέσω δικηγόρου που τους εκπροσωπεί, γονείς των νεογνών ζητούν να γίνει διερεύνηση των πληροφοριών, καταγγελιών και ισχυρισμών που διατυπώνονται ότι νοσηλευτής που επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα της πανδημίας, είχε ζητήσει να υποβληθεί σε εξετάσεις για κορωνοϊό προτού αναλάβει καθήκοντα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών και οι εκκλησεις του δεν εισακούστηκαν από τους αρμόδιους του νοσηλευτηρίου.

Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, γονείς είχαν απευθυνθεί με την ίδια επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου ζητώντας από τις αρμόδιες Αρχές να διερευνήσουν:

  • Εάν ακολουθήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα για διαχείριση του περιστατικού
  • Εάν λήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας για τον κορωνοϊό απο το προσωπικό που υπηρετεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

Διατυπώνουν επίσης ερωτήματα αναφορικά με τις ευθύνες του Υπουργείου Υγείας και της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας για τη συγκεκριμένη υπόθεση:

  • Γιατί δεν υποβλήθηκε το προσωπικό του νοσηλευτηρίου σε προληπτικές εξετάσεις;
  • Γιατί αρνήθηκαν δύο φορές στον συγκεκριμένο νοσηλευτή το τεστ ενώ είχε συμπτώματα και τον έβαλαν να δουλέψει;

H απάντηση του Νοσοκομείου

Σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου, Δρ. Αβράαμ Ηλία, χαρακτήρισε αυτή την κίνηση άδικη, καθώς, όπως είπε, εν καιρό πανδημίας θα ήταν αδύνατο να αποφευχθούν τα κρούσματα στο νοσοκομείο, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί.

«Πρόκειται για ένα κρούσμα που σε περίοδο πανδημίας δεν μπορούσε να αποφευχθεί ότι μέτρα και αν λάμβανε κάποιος. Μόλις έγινε γνωστό ότι είχαμε περιστατικό λάβαμε επιπλέον μέτρα ακολουθήθηκαν τα πρωτόκολλα και έγινε έλεγχος όλων των νεογνών που νοσηλεύονταν και από τα 30 εντοπίστηκε ένα βρέφος με σοβαρά προβλήματα υγείας να είναι θετικό στον κορωνοιό .Το βρέφος απομονώθηκε στον θάλαμο αρνητικής πίεσης και θα πραγματοποιηθεί επαναληπτικός έλεγχος στα νεογνά», είπε συγκεκριμένα.

«Μας έκανε εντύπωση που μερίδα γονέων αντέδρασε μ΄αυτό τον τρόπο. Οι ενστάσεις τους ήταν ότι ο συγκεκριμένος νοσηλευτής όπως λένε είχε συμπτωματολογία που παρέπεμπε σε κορωνοιό και δεν ελέγχθηκε από τους αρμόδιους. Εμείς δεν είχαμε καμία ανάμιξη σ΄αυτό το θέμα. Δεν είναι αρμοδιότητά μας να ελέγχουμε το προσωπικό, υπάρχει η επιδημιολογική ομάδα για αυτό», ανέφερε για την κίνηση των γονέων να κινηθούν νομικά κατά του νοσοκομείου και πρόσθεσε πως «όλοι οι συνάδελφοι δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και είναι άδικο αυτό που γίνεται τη στιγμή που δεν κινδύνεψε κανένα παιδί. Είναι άδικο γιατί το διαχειριστήκαμε σωστά».