Ανεμβολίαστος 6χρονος μολύνεται με τέτανο και κινδυνεύει – Το πρώτο κρούσμα εδώ και 30 χρόνια

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό τετάνου στην Αμερική τα τελευταία 30 χρόνια και λογικό είναι να έχει θορυβήσει όχι μόνο την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, αλλά και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Το περιστατικό έλαβε χώρα το 2017, ωστόσο για πρώτη φορά τώρα ήρθε στο φως της δημοσιότητας, έπειτα από αναφορά που δημοσίευσε το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών: Ένας 6χρονος, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί ποτέ, μολύνθηκε από τέτανο και χρειάστηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο για 6 εβδομάδες.

Το αγόρι έπαιζε στην οικογενειακή φάρμα, όταν έκοψε το κεφάλι του με κάτι. Οι γονείς του είπαν, ότι καθάρισαν την πληγή και την έραψαν στο σπίτι, αλλά 6 μέρες μετά παρουσιάστηκαν ορισμένα ανησυχητικά συμπτώματα: Τα σαγόνια του άρχισαν να σφίγγονται και ο αυχένας και η πλάτη του τεντώθηκαν –σημάδια που δείχνουν, ότι πρόκειται για τέτανο, καθώς η ασθένεια αυτή προκαλεί ακούσιους σπασμούς στους μύες.

Το παιδί μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, όπου και έγινε η διάγνωση του τετάνου. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα εδώ και 30 χρόνια!

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, ο τέτανος είναι μία οξεία νευρομυϊκή ασθένεια, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Clostridium tetani, όταν βακτήρια του εδάφους μπαίνουν στον οργανισμό μέσω πληγών. Η ασθένεια διαρκεί από 3 έως 21 ημέρες –συνήθως, όμως, μετά την πρώτη εβδομάδα τα συμπτώματα υποχωρούν.

Το αγόρι, ωστόσο, χρειάστηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο 6 εβδομάδες, καθώς ο οργανισμός του καταβλήθηκε τρομερά. Όταν έγινε η εισαγωγή, το παιδί δεν μπορούσε να αναπνεύσει λόγω σπασμών στον λάρυγγα και το διάφραγμά του, ο οπότε οι γιατροί χρειάστηκε να τον ναρκώσουν για να του τοποθετήσουν αναπνευστικό σωλήνα.

Κατά τη νοσηλεία του, του χορηγήθηκε αντιτετανική ανοσοσφαιρίνη για την πληγή στο κεφάλι (ενώ οι γιατροί την καθάρισαν και την περιποιήθηκαν σωστά), καθώς και το εμβόλιο DTaP, το οποίο προστατεύει από διφθερίτιδα, τέτανο και κοκκύτη. Επίσης, το παιδί περιορίστηκε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, με ακουστικά στα αυτιά του, για να μειωθεί η ένταση των σπασμών.

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν βελτιώθηκαν σύντομα. Η θερμοκρασία του κυμαινόταν από 37 έως 40 βαθμούς, χρειάστηκε απεριόριστη χορήγηση φαρμάκων ενδοφλέβια, ενώ τον αναπνευστήρα τον κράτησε για περισσότερο από ένα μήνα. Σκεφτείτε, ότι ήταν μόλις 6 ετών!

Το παιδί δεν μπορούσε να φάει στέρεες τροφές ή να πιει νερό για 44 ημέρες και τελικά περπάτησε μόλις μερικά μέτρα, και με βοήθεια, την 50η ημέρα. Τελικά, μετά την 57η ημέρα στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε σε κέντρο αποκατάστασης, όπου παρέμεινε για 2 ακόμα εβδομάδες.

Όσο για το πόσο κόστισε στην οικογένεια, όλη αυτή η περιπέτεια; 811.929 δολάρια –χωρίς τα έξοδα αερομεταφορές και την παραμονή στο κέντρο αποκατάστασης.

Το χειρότερο, όμως, δεν είναι αυτό: Όταν οι γιατροί, έπειτα από όλη αυτή την περιπέτεια, ενθάρρυναν τους γονείς, έστω και καθυστερημένα, να κάνουν όλα τα εμβόλια του παιδιού, αλλά και το επαναληπτικό του DTaP, εκείνοι αρνήθηκαν!

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ!

Δεν υπάρχουν λόγια, μόνο το αυτονόητο: Εμβολιάστε τα παιδιά σας!

*Να θυμίσουμε, ότι σε Ελλάδα και Κύπρο το εμβόλιο DTaP (Infarix) γίνεται στον 2ο, 4ο, 6ο, 12-15ο μήνα καθώς και στα 4-6 έτη. Δεν συνιστάται να γίνεται μετά το 7ο έτος (γίνεται το διπλό διφθερίτιδας- τετάνου). Αν το παιδί έχει διακόψει ή καθυστερήσει κάποια δόση, ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά, η δε πέμπτη δόση μπορεί να παραλειφθεί αν η τέταρτη έχει γίνει μετά τον τέταρτο χρόνο.

πηγή: scarymommy.com