Άνεργη σύζυγος με ενήλικα τέκνα δικαιούται διατροφή σε περίπτωση διαζυγίου;

«Μετά από 32 χρόνια γάμου, ένας σύζυγος (71 ετών, συνταξιούχος του δημοσίου) απειλεί τη γυναίκα του (62 ετών, οικιακά) καθημερινά, πως θα φύγει από το σπίτι και εκείνη ως άνεργη να κόψει το λαιμό της. Της ασκεί καθημερινά ψυχολογική βία και στο παρελθόν έχει ασκήσει και σωματική. Αρκετές φορές φεύγει από το σπίτι για 1-2 μέρες και επιστρέφει, προσπαθώντας να την τρομοκρατήσει πως δεν θα έχει ούτε να φάει.

Η γυναίκα δεν εργαζόταν κατά τη διάρκεια του γάμου, παρά μόνο τους πρώτους μήνες. Σταμάτησε με προτροπή του συζύγου για να μεγαλώσουν το πρώτο παιδί τους. Τα τέκνα τους είναι ενήλικα και όχι φοιτητές. Μόνο ο ένας μένει μαζί τους. Με το ζόρι παρέχει τροφή στο σπίτι, δεν πληρώνει το λογαριασμό της ΔΕΗ εδώ και 7 χρόνια.

Ο άντρας παίρνει 1300 ευρώ το μήνα ως συνταξιούχος. Υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να φύγει από το σπίτι ο σύζυγος και να μείνει η γυναίκα χωρίς κανένα εισόδημα, σε τέτοια ηλικία και μετά από τόσα χρόνια γάμου; Εννοείται βέβαια πως λόγια «βαριά» έχουν ειπωθεί και από τις δύο πλευρές σε κάθε καθημερινό, χωρίς υπερβολή, καβγά».

Απάντηση του δικηγόρου Ιωάννη Π. Αλαβάνου

Ο σύζυγος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει να πάρει διαζύγιο από τη σύζυγό του,. Εφόσον αυτή δεν έχει εισοδήματα και εκείνος, όπως μας λέτε, λαμβάνει 1.300 ευρώ σύνταξη είναι υπόχρεος προς διατροφή της συζύγου. Το ποσό της διατροφής καθορίζεται, ανάλογα με τα εισοδήματά του και τις ανάγκες της συζύγου του. Ως προς τα γεγονότα ενδοοικογενειακής βίας που αναφέρετε, μπορεί να προσφύγει στα Δικαστήρια.

Με εκτίμηση,
Ιωάννης Π. Αλαβάνος

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ Π. ΑΛΑΒΑΝΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
Κάνιγγος 27, 106 82 Αθήνα
+30210 3816555, +306932618706
fax: +30210 3816555
E-mail: jalavano@otenet.gr
www.alavanos.gr