Ανήλικη – θύμα βιασμού επέλεξε την ευθανασία: Μια ιστορία που συγκλονίζει

Η ιστορία ενός ανήλικου κοριτσιού από την Ολλανδία που έβαλε τέλος στη ζωή του με νόμιμη ευθανασία, αφού έπεσε θύμα βιασμού, προκαλεί σοκ παγκοσμίως.

Η Νόα Ποτόβεν είχε πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, η πρώτη όταν ήταν μόλις 11 χρονών!

Η 17χρονη από την Ολλανδία ένιωθε πως δεν αντέχει άλλο το ψυχολογικό τραύμα και ζήτησε να υποβληθεί νόμιμα σε ευθανασία στο σπίτι της με την βοήθεια ειδικής κλινικής. Πράγμα που έγινε.

Η Noa Pothoven πέθανε την Κυριακή, 2 Ιουνίου, σε νοσοκομειακό κρεβάτι, που είχε τοποθετηθεί στο σαλόνι του σπιτιού της στη Χάγη, μετά την έγκριση του δικαιώματος στην ευθανασία.

Το έκρυβε από ντροπή

Η ίδια υπέφερε από Μετατραυματική Διαταραχή (Post Traumatic Stress Disorder- PTSD), κατάθλιψη και ανορεξία. Για χρόνια προσπαθούσε να ξεπεράσει τα ψυχολογικά της προβλήματα αλλά χωρίς αποτέλεσμα, οπότε αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της μέσω ευθανασίας.

Στην ηλικία των 17, η Noa δεν χρειαζόταν γονική συναίνεση για να υποβληθεί σε ευθανασία. Το αίτημά της για ευθανασία εγκρίθηκε επειδή πληρούσε όλους τους όρους της σχετικής νομοθεσίας, που ισχύει στην Ολλανδία από το 2002.

Είχε γράψει αυτοβιογραφία

Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Winning or Learning», η Noa είχε περιγράψει πώς είχε δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό σε παιδική ηλικία, εξηγώντας ότι από ντροπή και φόβο, είχε αποκρύψει το γεγονός για πολύ καιρό.

Στο βιβλίο της μίλησε επίσης για το πώς η κατάθλιψη και οι διατροφικές διαταραχές έκαναν δύσκολη τη ζωή της, σημειώνοντας πως εδώ και καιρό ένιωθε απολύτως δυστυχισμένη με αποτέλεσμα να μην θέλει πια να ζει. Εκτός από τα προσωπικά της προβλήματα, η 17χρονη είχε αναφερθεί και στα λάθη στην ιατρική φροντίδα που έλαβε, όπως οι πολύ μεγάλες λίστες αναμονής.

Χωρίς να το γνωρίζει κανείς, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητήσει με την Life End Clinic στην Χάγη τις πιθανότητες ευθανασίας. Το μόνο που ήθελε ήταν να νιώσει επιτέλους ήρεμη και να μην πονάει πια.

Υπεύθυνη για τη ζωή και το θάνατό της

Πρόσφατα η Noa ανακοίνωσε μέσω Instagram πως σταμάτησε να τρώει και να πίνει, μια απόφαση «οριστική και καθόλου παρορμητική», όπως έγραψε στους followers της.

«Μετά από χρόνια που το παλεύω, τελείωσε. Μετά από πολλές συζητήσεις, αποφασίστηκε να απελευθερωθώ επειδή ο πόνος που είναι αβάσταχτος. Ουσιαστικά δεν νιώθω και πολύ ζωντανή εδώ και καιρό, επιβιώνω, και ούτε καν αυτό. Αναπνέω αλλά δεν ζω πια», εξήγησε στο ποστ της.

Η Noa ζήτησε επίσης από τους φίλους και τους ακολούθους της να μην προσπαθήσουν να την μεταπείσουν. «Στην προκειμένη περίπτωση, αγάπη σημαίνει απελευθέρωση», κατέληξε.

Τις τελευταίες ημέρες της ζωής της είχε γύρω της συγγενείς και ανθρώπους που την αγαπούσαν. Τον θάνατό της ανακοίνωσε η αδερφή της.

Πώς έμαθαν οι γονείς της για την ευθανασία

Οι γονείς της δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα για τη φρίκη που ζούσε η κόρη τους και για τα πλάνα της να κάνει ευθανασία, μέχρι τη στιγμή που ανακάλυψαν στο δωμάτιό της έναν φάκελο γεμάτο αποχαιρετιστήρια γράμματα.

«Σοκαρίστηκα. Δεν το καταλαβαίναμε. Η Νόα ήταν γλυκιά, όμορφη, έξυπνη, κοινωνική και πάντα χαρούμενη. Πώς είναι δυνατόν να θέλει να πεθάνει;», είχε δηλώσει η μητέρα της στην εφημερίδα De Gelderlander.

«Ποτέ δεν πήραμε μια πραγματική απάντηση. Απλά ακούσαμε ότι η ζωή της πλέον δεν έχει νόημα. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο μάθαμε το μυστικό που κουβαλούσε όλο αυτό τον καιρό», συμπλήρωσε.

Κάποια στιγμή κοντραρίστηκαν, εκείνοι ήλπιζαν ότι ακόμη και τα ηλεκτροσόκ θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν.

Ηλπιζαν ότι θα αλλάξει γνώμη, ότι θα ερωτευτεί, ότι θα δει ξανά τη θετική πλευρά της ζωής. Αλλά όταν η Νόα έγινε 17 ετών δεν χρειαζόταν πια τη συγκατάθεσή τους για να κάνει αίτηση για ευθανασία.

Τι ισχύει στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία η ευθανασία θεωρείται νόμιμη αρκεί να συμφωνεί με το αυστηρό πλαίσιο που περιγράφεται στο «Termination of Life on Request and Assisted Suicide (Review Procedures) Act», νόμος που κατοχυρώθηκε επισήμως το 2002 από την ολλανδική βουλή.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, αίτημα για ευθανασία μπορούν να υποβάλουν μέχρι και παιδιά ηλικίας 12 ετών εάν το επιθυμούν, μόνο όμως αν ο γιατρός καταλήξει πως ο πόνος του ασθενούς είναι αβάσταχτος και δεν υπάρχει σημάδι βελτίωσης.

Το 2017, συνολικά 6.585 άνθρωποι στην Ολλανδία επέλεξαν την ευθανασία ως τρόπο για να βάλουν τέλος στη ζωή τους.