Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Πώς μπορεί να βλάψει η παρακεταμόλη το έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη;

Πώς μπορεί να βλάψει η παρακεταμόλη το έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη;

Πώς μπορεί να βλάψει η παρακεταμόλη το έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη;

Ανησυχία σχετικά με την κατανάλωση παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί ανασκόπηση τριών μελετών που διεξήγαν ερευνητές από πανεπιστήμια της Δανίας και της Γαλλίας. Η παρακεταμόλη (Panadol, Depon, Apotel) είναι ένα φάρμακο με αναλγητική και αντιπυρετική δράση, αλλά με ασθενείς αντιφλεγμονώδεις δράσεις, το οποίο χρησιμοποιείται εκτενώς χωρίς να απαιτείται συνταγή γιατρού.

Tι προβλήματα προκαλεί η παρακεταμόλη στα θηλυκά έμβρυα;

Σύμφωνα με τις μελέτες, η προγεννητική έκθεση στο συγκεκριμένο αναλγητικό φάρμακο, το οποίο συνιστάται κατά τη διάρκεια της κύησης για τον πόνο και τον πυρετό, ενδέχεται να προκαλεί διαταραχή στις ωοθήκες του θηλυκού εμβρύου, με συνέπειες που που εκδηλώνονται πολύ αργότερα, κατά την ενηλικίωση. Οι εν λόγω μελέτες έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα (αρουραίους και ποντικούς) και έδειξαν ότι η χρήση παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγεί σε μείωση των αρχέγονων ωοθυλακίων, διαταραχές του κύκλου, πρόωρη απουσία ωχρού σωματίου, καθώς και μειωμένη γονιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πειραματόζωα έλαβαν παρακεταμόλη κατά την κύηση στις δόσεις που συνιστώνται σήμερα σε εγκύους και τα θηλυκά ζώα που γεννήθηκαν είχαν μικρότερο αριθμό ωαρίων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα αυτά, αν και δεν συνιστούν σοβαρή μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας των γυναικών, καθιστούν επείγουσα την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, και σε πειραματικό επίπεδο αλλά και επιδημιολογικά, προκειμένου να επαληθευτούν ή όχι αυτές οι ενδείξεις για το ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Endocrine Connections.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter