Ανοίγει το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων στη Λεμεσό – Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές του

Από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου θα λειτουργήσει στη Λεμεσό το πρώτο κέντρο παροχής εξειδικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα άτομα που δεν έχουν οικία.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νικολαΐδης, τόνισε σε συνέντευξη τύπου ότι το πρόγραμμα ΣΧΕΔία, στο οποίο εντάσσεται η υλοποίηση και η λειτουργία του Κέντρου Παροχής Βοήθειας στους αστέγους, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αστεγίας όχι απλά ως ένα πρόβλημα στέγης ή διανυκτέρευσης, αλλά ως ένα σύνθετο πρόβλημα, αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και πολλές φορές συνδυασμό παραγόντων.

Κεντρικός σκοπός προγράμματος ΣΧΕΔία

Ο κεντρικός σκοπός της ΣΧΕΔίΑΣ είναι η κοινωνική επανένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες.

Ο δήμαρχος  εξήγησε πως  μέσα από ένα εξειδικευμένο πλάνο, καταρτισμένο από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα εργάζονται στο κέντρο, θα επιχειρείται η κοινωνική επανένταξη μέσα από την ενεργοποίηση των ατόμων στην κοινωνία, την  ένταξη τους στην αγορά εργασίας, την απόκτηση δεξιοτήτων, την ενδυνάμωση του οικογενειακού κλοιού, την απόκτηση μόνιμης στέγης και ότι άλλο θεωρηθεί αναγκαίο για το κάθε άτομο ξεχωριστά.

«Η δημιουργία του Κέντρου, έγινε αποκλειστικά με την αξιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού, την αρρωγή του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και κυρίως την αμέριστη και συγκινητική συνεισφορά συμπολιτών μας σε εταιρικό και ατομικό επίπεδο», είπε ο Δήμαρχος.

Παροχές Κέντρου Στήριξης

Παροχή άμεσης φροντίδας

Η πρώτη και κύρια παροχή της ΣΧΕΔίΑΣ είναι να μην αφεθεί κανένας συνάνθρωπος μας στο δρόμο. Έτσι προσφέρεται άμεση μεταφορά σε ένα χώρο φιλικό και προσεγμένο όπου παρέχονται υπηρεσίες πρώτης φροντίδας όπως ζεστό μπάνιο, σνακ, χώρο ξεκούρασης και προστασίας από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Τοποθέτηση σε χώρους διανυκτέρευσης

Δεύτερη βασική διευθέτηση που αναλαμβάνουν οι ειδικοί της ΣΧΕΔίΑΣ είναι η προσωρινή τοποθέτηση σε χώρους διανυκτέρευσης. Στο διάστημα της παραμονής τους σε χώρους διανυκτέρευσης, τα άτομα θα λαμβάνουν όλη την απαιτούμενη ψυχοκοινωνική στήριξη και εκπαίδευση που απαιτείται ώστε να εξασφαλίσουν ένα μόνιμο χώρο διαμονής.

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη

Η βασικότερη υπηρεσία της ΣΧΕΔίΑΣ είναι η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από τους ειδικούς και ο καταρτισμός εξατομικευμένου σχεδίου δράσης. Οι ειδικοί του κέντρου μαζί με τον εξυπηρετούμενο, θα καταγράψουν τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά και μαζί θα θέσουν συγκεκριμένους στόχους. Στο πλαίσιο της εκτίμησης αναγκών περιλαμβάνεται και η πρώτη ιατροφαρμακευτική φροντίδα όπου απαιτείται, η συνεργασία με άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες, η παροχή ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης.

Εργασιακή και Στεγαστική Συμβουλευτική

Η τέταρτη υπηρεσία στη σειρά, αφορά και το κυριότερο κομμάτι της κοινωνικής επανένταξης το οποίο είναι η εργασιακή απασχόληση και η στεγαστική συμβουλευτική. Η ενεργοποίηση και η ένταξη των ατόμων στην αγορά εργασίας στοχεύει να καταστήσει τα άτομα αυτά ενεργούς και ικανούς να φέρουν εις πέρας τις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής τους, μια από τις οποίες είναι η ανάγκη και το δικαίωμα της στέγασης. Για την υπηρεσία αυτή η ΣΧΕΔίΑ θα βρίσκεται σε τακτική επαφή και συνεργασία με τις αντίστοιχες κρατικές και ημι-κρατικές υπηρεσίες.

Ομαδική συμβουλευτική και εκμάθηση δεξιοτήτων

Σημαντική παράμετρος για την επιτυχημένη έκβαση των προηγούμενων υπηρεσιών είναι η ομαδική συμβουλευτική και η εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν τα άτομα να είναι ενεργά και να επιτύχουν τους ατομικούς τους στόχους.

Παρεμβάσεις στο δρόμο (street work) και γραμμή αναφορών

Οι ειδικοί της ΣΧΕΔίΑΣ θα πραγματοποιούν παρεμβάσεις στο δρόμο (street work) όπου θα μπορούν να μεταβαίνουν στα σημεία που εντοπίζονται τα άτομα και να παρέχουν άμεση βοήθεια και στήριξη.

Συλλογή στατιστικών στοιχείων

Η ΣΧΕΔίΑ θα προχωρεί σε συλλογή στατιστικών στοιχείων και δεδομένων όπου για πρώτη φορά θα καταγράφονται επίσημα τα στοιχεία για σκοπούς συνεχούς παρακολούθησης και αξιολόγησης του προβλήματος της αστεγίας στην πόλη μας.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα ΣΧΕΔίΑ και το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων

Η ΣΧΕΔίΑ στελεχώνεται από επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και έχουν τύχει ειδικής εκπαίδευσης. Στενοί συνεργάτες μας στην παροχή των υπηρεσιών μας είναι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αλλά και η Αστυνομία Κύπρου.

Το κέντρο θα χειρίζεται επίσης τη γραμμή αναφορών 25347878 η οποία θα λειτουργεί καθημερινά 8π.μ-9μ.μ και Σαββατοκύριακα 10π.μ.-5μ.μ. Στη γραμμή μπορούν να αναφέρονται περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψη των δημοτών αλλά και άλλων υπηρεσιών και οι ειδικοί του Κέντρου θα παρεμβαίνουν ανάλογα.