Απίστευτη ασυνειδησία στη Λάρνακα: Οργώνουν προστατευόμενη παραλία με φωλιές θαλάσσιων χελώνων

Σάλο έχει προκαλέσει video στο οποίο τρακτέρ φέρεται να οργώνει προστατευόμενη παραλία της Λάρνακας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την παραλία Καρέτα – Καρέτα στο Κίτι, η οποία ονομάστηκε έτσι επειδή ακριβώς την επιλέγουν θαλάσσιες χελώνες για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του themaonline, η παραλία ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος μάλιστα μίσθωσε για να γίνουν οι εργασίες στην ιδιοκτησία του.

Ευαισθητοποιημένη η κοινότητα Κιτίου στο θέμα των χελώνων

Ο Κοινοτάρχης Κιτίουμ κ. Σπύρος Τταντής, ενημερώθηκε για το περιστατικό από κάποιες φωτογραφίες που του απέστειλαν.

Σύμφωνα με τον κ. Τταντή την συγκεκριμένη παραλία διαχειρίζεται ιδιώτης, ενώ ο γεωργικός ελκυστήρας που φαίνεται στο βίντεο να «πλησιάζει» επικίνδυνα τις φωλιές χελώνων, μισθώθηκε από τον ιδιώτη, ώστε να καθαρίσει την άμμο στην παραλία λουόμενων, που γειτνιάζει με το χώρο όπου οι χελώνες εναποθέτουν τα αυγά τους.

Συμπλήρωσε, επίσης, πως η κοινότητα είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένη στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ εξ όσων γνωρίζει δεν φαίνεται να παρενοχλήθηκαν οι φωλιές παρά το γεγονός ότι στο βίντεο φαίνεται ο γεωργικός ελκυστήρας να περνά δίπλα από τα σημεία τα οποία προστατεύονται.

Δείτε το video

Καταδικάζει ο Υπουργός Γεωργίας

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής επικοινώνησε προσωπικά με τον Έπαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου, καταδικάζοντας το περιστατικό οδήγησης τρακτέρ στην άμμο παραλία «Καρέτα – Καρέτα» στο Κίτι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχει ήδη προβεί σε καταγγελία στον Έπαρχο Λάρνακας.

Ο Υπουργός Γεωργίας, όπως διευκρινίζεται, ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των φωλιών τους στην εν λόγω παραλία, μιας και διανύουμε και την αναπαραγωγική περίοδο των χελωνών.