Από σήμερα ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα πατρότητας

Από σήμερα 1η Αυγούστου άρχισε η υποβολή των αιτήσεων για επίδομα πατρότητας. Υπενθυμίζεται ότι η άδεια πατρότητας, διάρκειας δύο εβδομάδων μετ’ απολαβών από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα έχει αναδρομική ισχύ και μπορούν να την αξιοποιήσουν όσοι έγιναν πατέρες πρόσφατα και ακόμη η μητέρα είναι σε άδεια μητρότητας.

Σημειώνεται επίσης πως η πρόσφατα εγκριθείσα νομοθεσία κατοχυρώνει το δικαίωμα σε επίδομα πατρότητας διάρκειας δύο εβδομάδων και σε συζύγους των οποίων η σύζυγος γέννησε ή απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας ή έχουν υιοθετήσει παιδί ηλικίας μέχρι 12 ετών.

Επίσης, κατοχυρώνονται τα δικαιώματα του πατέρα στην περίπτωση πολύδυμων ή πρόωρων κυήσεων κατά την οποία τα νεογέννητα τοποθετούνται σε θερμοκοιτίδες για λόγους υγείας. Σε περιπτώσεις πολλαπλής κύησης/νοσηλείας λόγω πρόωρου τοκετού, θα πρέπει να μην έχει λήξει η επέκταση της άδειας μητρότητας κατά την εβδομάδα που συμπεριλαμβάνεται η 1 Αυγούστου 2017.

Το ποσό που καταβάλλεται για την άδεια πατρότητας είναι ίδιο με αυτό που ισχύει κατά την άδεια μητρότητας, δηλαδή το 72% του εβδομαδιαίου εισοδήματος.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας εχει αναρτηθεί το σχετικό έντυπο αίτησης η υποβολή της οποίας πρέπει να γίνει το αργότερο μέσα σε 21 ημέρες από την ημέρα που απαιτείται το επίδομα αδειας. Ο αιτητής θα πρέπει πρώτα να ενημερώσει 15 ημέρες προηγουμένως τον εργοδότη του.

Μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση για άδεια πατρότητας πατώντας εδώ