Αρχική InfoBaby 12-36 μηνών Αποφεύγει τα αγγίγματα; Τρομάζει με τους ήχους και το φως; Δείτε από τι μπορεί να υποφέρει το παιδί σας

Αποφεύγει τα αγγίγματα; Τρομάζει με τους ήχους και το φως; Δείτε από τι μπορεί να υποφέρει το παιδί σας

Αποφεύγει τα αγγίγματα; Τρομάζει με τους ήχους και το φως; Δείτε από τι μπορεί να υποφέρει το παιδί σας

Οι γονείς περιγράφουν συνήθως το παιδί τους ως δύσκολο καθώς οι περισσότεροι αγνοούν τον επιστημονικό όρο αισθητηριακή διαταραχή. Έτσι άπλα νομίζουν ότι μεγαλώνοντας θα ωριμάσει και θα μάθει να συμπεριφέρεται πιο σωστά.

Γιατί είναι σημαντικό να κάνουμε πρώιμη διάγνωση των αισθητηριακών διαταραχών σε ένα παιδί;

Όλες οι επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι όσο γρηγορότερα εντοπίσουμε μια δυσκολία τόσο καλύτερα. Έτσι και οι αισθητηριακές διαταραχές όσο πιο γρήγορα εντοπιστούν τόσο πιο άμεσα και αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν, ενώ και ο γονιός θα καταλάβει καλύτερα το παιδί και τις αντιδράσεις του στα ερεθίσματα.

Σε παιδιά χωρίς αναπτυξιακές διαταραχές η συχνότητα των διαταραχών αισθητηριακής επεξεργασίας κυμαίνεται μεταξύ 10-55% , στο 40-88% σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και στο 70-96% σε άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευτεί. Μπορούν να υπάρχουν ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με άλλες δυσκολίες (συνοσηρότητα) ή ως μέρος μιας διάγνωσης.

Η διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας είναι αποτέλεσμα της νευρολογικής ‘αποδιοργάνωσης’ η οποία επηρεάζει την επεξεργασία του νευρικού συστήματος με διαφορετικούς τρόπους. Ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει τα μηνύματα, ή τα μηνύματα δεν έχουν σταθερότητα, ή τα μηνύματα δεν ‘ενώνονται’ κατάλληλα με άλλες αισθητηριακές πληροφορίες που λαμβάνει από τα άλλα συστήματα (πάντρεμα πληροφοριών).

Αυτές είναι 8 άγνωστες στο ευρύ κοινό αισθητηριακές διαταραχές από τις οποίες μπορεί να ταλαπωρείται το παιδί σας.

Τι είναι Απτική Αμυντικότητα;

Η Απτική Αμυντικότητα (α.α.) είναι μία υπερβολική αντίδραση στο άγγιγμα ή σε οπτικές εμπειρίες. Αυτό συχνά προκαλεί στο άτομο να αποφεύγει άγγιγμα από άλλους, να μην του αρέσουν τα πλήθη, να εκνευρίζεται όταν τα μαλλιά του πλένονται ή κόβονται, να αποφεύγει ορισμένους τύπους ρούχων, και άλλες πολλές παρόμοιες αντιδράσεις. Η Α. Jean Ayres περιέγραψε πρώτη την απτική αμυντικότητα σε μία μελέτη παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Τα πρότυπα συμπεριφοράς που συνόδευαν την οπτική αμυντικότητα και τα οποία παρατήρησε στη διάρκεια σωματαισθητικών δοκιμασιών της ήταν τόσο ιδιαίτερα και εμφανή που έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για πολλές μελέτες στους κόλπους της εργοθεραπείας. Οι μελέτες αυτές εξερεύνησαν και ανίχνευσαν το αναφερόμενο φαινόμενο περισσότερο σε βάθος. Σήμερα η απτική αμυντικότητα θεωρείται σαν ένα από τα πολλά συμπτώματα αισθητηριακής δυσλειτουργίας και όχι μία απομονωμένη οντότητα.

Τι είναι η Στοματική Αμυντικότητα;

Η Στοματική Αμυντικότητα είναι η αποφυγή ορισμένων υφών τροφίμων ή πραγμάτων μέσα και γύρω από το στόμα. Εκνευρισμός με δραστηριότητες που αφορούν γενικά το στόμα. Τα συμπεριφοριστικά πρότυπα που παρουσιάζει το κάθε άτομο είναι πολύ ιδιαίτερα. Π.χ. ορισμένα άτομα αποφεύγουν μαλακές και γλιστερές τροφές, ενώ άλλα αποφεύγουν τραχείς υφές φαγητών. Αλλα άτομα αναζητούν ορισμένες αισθήσεις στο στόμα, και προτιμούν να μασάνε ή να απομυζούν αντικείμενα.

Τι είναι η Ανασφάλεια στη Βαρύτητα;

Η Ανασφάλεια στη Βαρύτητα είναι ένας άλογος φόβος σε αλλαγές της θέσης του κεφαλιού στο χώρο ή στην κίνηση. Τα άτομα συχνά φοβούνται να μην έρχονται σε επαφή με το έδαφος, ή να γέρνουν το κεφάλι τους προς τα πίσω ή προς τα κάτω. Μπορεί να φοβούνται ορισμένες κινητικές εμπειρίες όπως το Λούνα Παρκ, το ποδήλατο, να κατεβαίνουν σκάλες ή να ανεβαίνουν πάνω σε όργανα της παιδικής χαράς.

Τι είναι η Στασική Ανασφάλεια;

Η Στασική Ανασφάλεια είναι ένας φόβος για ορισμένα είδη κίνησης εξαιτίας φτωχού στασικού ελέγχου και μπορεί να συσχετίζεται ή να μη συσχετίζεται με την αισθητηριακή αμυντικότητα. Η στασική ανασφάλεια προκαλεί φόβο όταν προσπαθεί να κινηθεί κανείς πάνω σε ασταθείς και/ή διάφορες επιφάνειες , ή χαρακτηρίζεται από αντίσταση σε αλλαγές της ισορροπίας.

Τι είναι η Ιδιοδεκτική Αμυντικότητα;

Η Ιδιοδεκτική Αμυντικότητα είναι μία αντίσταση στην αισθητηριακή εισροή στις αρθρώσεις μέσω συμπίεσης ή έλξης. Μερικά παιδιά αποφεύγουν να φορτίζουν βάρος στις αρθρώσεις τους όπως όταν στέκονται, να σπρώχνουν αντικείμενα ή να πηδούν. Μερικά παραπονιούνται όταν σηκώνουν βάρη.

Τι είναι η Ακουστική Αμυντικότητα;

Η Ακουστική Αμυντικότητα είναι μία υπερβολική αντίδραση σε ορισμένους ήχους. Οι ήχοι από ηλεκτρικές σκούπες, συναγερμούς, ή άλλους θορύβους είναι παραδείγματα συνηθισμένων αισθητηριακών ερεθισμάτων που όμως μπορούν να προκαλέσουν αναστάτωση και αμυντικότητα.

Τι είναι η Οπτική Αμυντικότητα;

Η Οπτική Αμυντικότητα είναι μία υπερβολική αντίδραση στο φως ή σε συγκεκριμένα οπτικά ερεθίσματα και μπορεί να περιλαμβάνει οπτική διάσπαση και/ή αποφυγή βλεμματικής επαφής.

Τι είναι η Οσφρητική Αποστροφή;

Η Οσφρητική Αποστροφή είναι ένας συναγερμός ή μία αμυντική αντίδραση σε ακίνδυνες περιβαλλοντολογικές οσμές. Οι αντιδράσεις είναι πολύ ατομικές. Στις βαριές περιπτώσεις η οσμή χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο για άλλες αισθήσεις που είναι υπεύθυνες για την αισθητηριακή υπερχείλιση ή την προστατευτική αναστολή.

Με ποιες συμπεριφορές αντισταθμίζεται η Αισθητηριακή Αμυντικότητα;

Τα πιο συνήθη πρότυπα περιλαμβάνουν: Αποφυγή αισθητηριακών ερεθισμάτων, καταστάσεων, περιβαλλόντων, ή κοινωνικών επαφών. Ψυχαναγκαστική συμπεριφορά όπως οι άκαμπτες ρουτίνες, η παραγωγή ισχυρών ήχων για την κάλυψη ακουστικών ερεθισμάτων. Γνωστικές στρατηγικές όπως το να μιλάει στον εαυτό του, και η αντοχή σε ενοχλητικά ερεθίσματα για μικρό χρονικό διάστημα. Αισθητηριακή αναζήτηση που μπορεί να περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις και δραστηριότητες, σφοδρή επιθυμία για βαθιά πίεση, έντονη μυϊκή δράση, μασούλισμα, απομύζηση και δάγκωμα αντικειμένων, σφίξιμο της κάτω σιαγόνας, και μερικές φορές συμπεριφορά αυτο-τραυματισμού και αυτο-κακοποίησης. Η αισθητηριακή αναζήτηση μπορεί να εκφράζεται σαν μία πιο λειτουργική αντίδραση όπως σαν επιθυμία για έντονη σωματική δραστηριότητα. Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν την προσπάθεια του ατόμου να ρυθμίσει ή να ελαττώσει την αρνητική επίδραση άλλης
αισθητηριακής εισροής.

Ελίζα Μάγκλαρη

Παιδιατρικό Ινστιτούτο ΕΠΕ


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter