Αποχή αποφάσισαν οι μαθητές της ΠΣΕΜ – Ποια μέρα θα γίνει και πόσες ώρες θα διαρκέσει;

Ανακοίνωση της ΠΣΕΜ υποδεικνύει στους μαθητές να απέχουν από τα μαθήματά τους για τέσσερις διδακτικές περιόδους στις 28 Νοεμβρίου, με αφορμή τις εξετάσεις 4μήνων.

Οι μαθητές θα απέχουν κατά την 3η, 4η, 5η και 6η διδακτική περίοδο.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των μαθητών

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιάννης Λαπήθιος, μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», τα δυναμικά μέτρα των μαθητών κλιμακώνονται ως μία μορφή αντίδρασης στις εξετάσεις τετραμήνων καθώς και στον αποκλεισμό τους – όπως είπε – από τον διάλογο.

Εγκύκλιος για 4ωρη αποχή από τα μαθήματα την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

«Ως ΠΣΕΜ, έχοντας υπόψη τη δυσβάσταχτη πίεση που βιώνουμε με τα συνεχή διαγωνίσματα, το τρέξιμο για την κάλυψη της ύλης και την προετοιμασία για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, καλούμε όλους τους μαθητές να αντισταθούν και να συστρατευτούν στον αγώνα για να μην εφαρμοστεί αυτό το έκτρωμα.

Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά του στα προβλήματα που εντοπίζονται με την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, ενώ δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη τις αντιδράσεις μας, αλλά και της πλειοψηφίας των γονιών και των καθηγητών που βιώνουν κι αυτοί την πίεση και το άγχος που προκαλεί το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Το μαθητικό κίνημα δεν θα υποκύψει στον ετσιθελισμό και στον αυταρχισμό του Υπουργείου. Δεν μας τρομάζουν ούτε οι απειλές για απουσίες, ούτε ο εκφοβισμός για ανεξεταστέους. Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα για να εφαρμοστεί ένα σύστημα αξιολόγησης που είναι καταδικασμένο να αποτύχει και του οποίου τα αρνητικά αποτελέσματα άρχισαν εδώ και βδομάδες να φαίνονται.

Τι ζητούν οι μαθητές

Ζητούμε για ακόμα μια φορά την άμεση κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο και την αξιολόγηση των μαθητών με διαγωνίσματα και εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης. Το σχολείο δεν πρέπει να λειτουργεί στη βάση του ανταγωνισμού των μαθητών και της βαθμοθηρίας, αλλά με βασικό στόχο την ολόπλευρη μόρφωση μας και την ανάπτυξη της κριτικής μας σκέψης.

Με βάση τα πιο πάνω, κλιμακώνουμε την αντίδραση μας και καλούμε όλους τους μαθητές σε 4ωρη ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, την 3η, 4η, 5η και 6η περίοδο. Παράλληλα καλούμε τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια, κατά τις περιόδους της αποχής, να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις και να εγκρίνουν το ψήφισμα ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο που επισυνάπτεται.

Καλούμε επίσης τους μαθητές κατά τη διάρκεια της 4ωρης αποχής, να δημιουργήσουν πανό με τα πιο κάτω συνθήματα για να τα χρησιμοποιήσουν στα ακόμα πιο δυναμικά μέτρα που θα πάρουμε το επόμενο διάστημα αν το Υπουργείο συνεχίζει να κλείνει τα αυτιά στις φωνές των μαθητών ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο. 

Συνθήματα:

  • Τόσες εξετάσεις ούτε ασθενείς
  • Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα και όχι να εξοντώνει
  • Όχι στις εξετάσεις ανά τετράμηνο