Αποχή μαθητών: Κόντρα Υπουργείου – ΟΕΛΜΕΚ για το σημείωμα στους καθηγητές – Τι ορίζει η νομοθεσία

Σε 4ωρη αποχή προχωρούν σήμερα οι μαθητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, με αφορμή τις εξετάσεις 4μήνων.

Περιττή χαρακτήρισε αυτή την απόφαση των μαθητών το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο μάλιστα απέστειλε σήμερα σημείωμα στα σχολεία σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν με τους μαθητές που θα λάβουν μέρος στην αποχή.

Το μήνυμα του Υπουργείου

Την κίνηση αυτή του Υπουργείο καταδικάζουν οι καθηγητές μέσω της οργάνωσής τους, ΟΕΛΜΕΚ.

Αυτούσια η ανακοίνωσή τους

Η ΟΕΛΜΕΚ καταδικάζει την σημερινή αποστολή σημειώματος από το ΥΠΠΑΝ προς τις σχολικές μονάδες, με το οποίο καλεί τις Διευθύνσεις των σχολείων όπως βαθμολογήσουν με μονάδα, χωρίς το δικαίωμα επαναληπτικού γραπτού, όσους μαθητές θα χάσουν γραπτή αξιολόγηση  συμμετέχοντας στην διαμαρτυρία που διοργανώνει το επίσημο συνδικαλιστικό τους όργανο, η ΠΣΕΜ.

Το σημείωμα αυτό αποσκοπεί στο να αποτρέψει τους μαθητές από το να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που όλοι, θεωρητικά τουλάχιστον, επαγγέλλονται.

Η Οργάνωση μας, θεωρεί ότι η πρακτική αυτή του ΥΠΠΑΝ δεν είναι η ενδεδειγμένη και το καλεί όπως αποσύρει το συγκεκριμένο σημείωμα, αφού το μόνο που θα επιτύχει είναι να προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις και να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα.

Τι ισχύει για τα παιδιά που συμμετέχουν στην αποχή

Αυτό που ισχύει είναι πως οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στην αποχή θα λάβουν κανονικά τον αριθμό απουσιών από τις μονάδες, ενώ εάν κατά την διάρκεια της αποχής είχε προηγουμένως προγραμματιστεί διαγώνισμα, τότε οι μαθητές θα λάβουν μονάδα στο γραπτό και δεν θα δικαιούνται επαναληπτικό γραπτό η προφορική εξέταση.

Μάλιστα, πολλά σχολεία απέστειλαν μήνυμα στους γονείς των μαθητών για να τους υπενθυμίσουν τα παραπάνω, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ διαμηνύει ότι οι μαθητές δεν φοβούνται και συμμετέχουν ενεργά και μαζικά στις κινητοποιήσεις.