Αρχική InfoKids Υγεία Απραξία λόγου: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι την προκαλεί

Απραξία λόγου: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι την προκαλεί

Απραξία λόγου: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι την προκαλεί

Ανωμαλίες οι οποίες εντοπίζονται σε μια βασική οδό ομιλίας του εγκεφάλου συνδέονται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με την εμφάνιση της απραξίας λόγου που παρατηρείται σε πολλά παιδιά και η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη μετέπειτα ζωή τους.

Μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής το Murdoch Children's Research Institute έκανε μια σημαντική ανακάλυψη ως προς τον εντοπισμό μιας πιθανής αιτίας της απραξίας λόγου που παρουσιάζουν αρκετά παιδιά.

Απραξία λόγου ή αλλιώς δυσπραξία λέγεται η κατάσταση κατά την οποία το παιδί δεν μπορεί να πει αυτό που θέλει. Γνωρίζει τι θέλει να πει αλλά δεν μπορεί να το εκφράσει γιατί ο εγκέφαλος δεν δίνει τις σωστές εντολές στην άρθρωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 1 στα 1000 παιδιά έχει απραξία, αλλά η υποτιθέμενη προέλευση αυτής της εξουθενωτικής διαταραχής ομιλίας έχει μέχρι στιγμής παραμείνει αόριστη.

Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής την παθολογοανατόμο ομιλίας MCRI, Prof Angela Morgan, έχει εντοπίσει ανωμαλίες σε μια βασική οδό του εγκεφάλου που συνδέεται με την ομιλία.

Η καθηγήτρια Morgan επεσήμανε, ότι αν καταφέρουν να κατανοήσουν καλύτερα τα πώς και γιατί της πάθησης μπορεί αυτό να βοηθήσει τους νευροεπιστήμονες και τους παθολόγους να εξετάσουν την ανάπτυξη πιο στοχευμένων θεραπειών για τα παιδιά με πρόβλημα ομιλίας.

Η έκθεση με τίτλο «Dorsal language stream anomalies in an inherited speech disorder» δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Brain».

Η Morgan, καθηγήτρια παθολογίας της ομιλίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δήλωσε ότι τα παιδιά με απόφραξη της ομιλίας αδυνατούν να μάθουν να μιλούν καθαρά και να συνδυάζουν τους ήχους σωστά, επηρεάζοντας τον χρόνο και την αλληλουχία των λέξεών τους. Οι άνθρωποι αγωνίζονται να καταλάβουν τι λένε και αυτό έχει σημαντικές αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ικανότητά τους να διαμορφώνουν κοινωνικές σχέσεις, αυτοεκτίμηση, ακαδημαϊκά επιτεύγματα και ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με την Prof. Morgan η ερευνητική ομάδα εντόπισε παρατυπίες σε ένα κεντρικό μονοπάτι του εγκεφάλου στους πάσχοντες από απραξία λόγου. Οι κανονικές σαρώσεις MRI δεν διαπίστωσαν ανωμαλίες, γι αυτό χρησιμοποίησαν μια πολύ εξελιγμένη σάρωση, που επιτρέπει την ανάλυση της οπισθοφαγίας του εγκεφάλου, η οποία μετρά την ακεραιότητα των εγκεφαλικών οδών.

Όπως είπε, εξέτασαν τους εγκεφάλους των επτά μελών μιας οικογένειας με απραξία και διαπίστωσαν ότι υπήρχαν βασικές διαφορές σε ένα βασικό σημείο του εγκεφάλου για την ομιλία - το ραχιαίο ρεύμα γλωσσών.

Η Δρ Morgan είπε ότι αυτή η πρόσφατα αποκαλυφθείσα διακύμανση σε εκείνη την οδό του εγκεφάλου φαίνεται να είναι κρίσιμη για το πώς οι άνθρωποι ακούνε και στη συνέχεια παράγουν ομιλία.

Πηγές: 

naftemporiki.gr
https://www.unimelb.edu.au/
https://www.news-medical.net/news/20190227/Study-makes-breakthrough-in-identifying-cause-of-severe-child-speech-impediment.aspx


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter