«Αυτά είναι τα λάθη που έκανα ως μαμά εξαιτίας της κακοποίησης που δέχτηκα ως παιδί»

Μία μαμά που βίωσε την κακοποίηση ως παιδί, εξομολογείται τον φόβο της, ότι αυτή της η εμπειρία, την έκανε πολύ κακό γονιό.

«Όπως θα σας πει κάθε γονιός, το να μεγαλώνεις παιδιά δεν είναι εύκολο. Ωστόσο, όταν είσαι ενήλικας που έχει βιώσει κακοποίηση ως παιδί, υπάρχει ένα μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας στο να γίνεις ο γονιός που θέλεις ή έχεις ονειρευτεί.

Δουλεύω πολύ σκληρά για να αφήσω τα τραύματα της κακοποίησης πίσω μου. Αναμφίβολα, όμως, η γονεϊκή μου ιδιότητα πάσχει. Δεν ήμουν και δεν είμαι υγιές πρότυπο για τα παιδιά μου, παρά το γεγονός, ότι προσπαθώ σκληρά.

Παρακάτω σας παρουσιάζω τους τομείς που – όσο κι αν το παλεύω – δεν καταφέρνω να κάνω τα πράγματα καλύτερα, επειδή το παρελθόν μου επιστρέφει διαρκώς, αλλά και τι έμαθα μέσα από 18 χρόνια θεραπειών και μαθημάτων για γονείς, τα οποία παρακολουθούσα με σκοπό να με βοηθήσουν να κλείσω αυτόν τον δυσλειτουργικό κύκλο.

Όρια

Όταν οι γονείς σου δεν γνωρίζουν πώς να σου θέσουν όρια όταν είσαι παιδί, είναι φυσιολογικό και εσύ να μπερδεύεσαι όταν αναλαμβάνεις την ανατροφή ενός παιδιού. Κοιτώντας πίσω, αντιλαμβάνομαι, ότι οι γιοι μου έμαθαν για θέματα, όπως το σεξ, πολύ νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε, επειδή εγώ δεν μπορούσα να αξιολογήσω το πόσο έτοιμοι ήταν ψυχικά.

Αυτό που ξέρω τώρα, είναι, ότι τα παιδιά δεν είναι πάντα έτοιμα να μάθουν όσα ένας ενήλικας ξέρει. Οι υπερβολικές αυτές γνώσεις μπορεί να τα βλάψουν πραγματικά, αφού δεν έχουν την ωριμότητα και την σοφία να επεξεργαστούν τις πληροφορίες.

Εμπιστοσύνη

Ως παιδί έμαθα, ότι η εμπιστοσύνη στους άλλους πάντα σε απογοητεύει. Και αυτή η πεποίθηση με ακολουθεί και ως ενήλικα. Πίστευα, ότι τα παιδιά μου έλεγαν ψέματα, κατηγορούσα το σύζυγό μου χωρίς αιτία και, συχνά, δεν εμπιστευόμουν ούτε τον ίδιο μου τον εαυτό. Ως γονιός, δίδαξα τους γιους μου, ότι δεν είχα πίστη σε αυτούς, πράγμα το οποίο ήταν καταστροφικό για τη σχέση μας και την αυτοπεποίθησή τους.

Αυτό που ξέρω τώρα είναι, ότι τα παιδιά χρειάζονται πίστη. Πρέπει να ξέρουν, ότι τα εμπιστεύεσαι για να αναπτύξουν έναν ειλικρινή χαρακτήρα. Αν νιώθουν, ότι οι γονείς τους περιμένουν από αυτά να πουν ψέματα, τότε αυτό θα κάνουν.

Πειθαρχία

Οι «φυσικές συνέπειες» για εμένα ως παιδί δεν υπήρχαν. Αν έκανα κάτι που δεν άρεσε στους γονείς μου, με χτυπούσαν, μου φώναζαν, με κορόιδευαν και με αγνοούσαν για πολύ καιρό. Όταν έγινα γονιός δεν ήθελα να πληγώσω τα παιδιά μου, αλλά το να μάθω να τα πειθαρχώ σωστά δεν μου ήταν εύκολο. Πάλεψα για να συγκρατήσω τια αυθόρμητες συμπεριφορές μου, όταν οι γιοι μου φέρονταν ανάρμοστα και προσπαθούσα σκληρά να χρησιμοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να τα βοηθήσω να πάρουν ένα σωστό μάθημα.

Αυτό που ξέρω τώρα είναι, ότι η πειθαρχία έχει να κάνει με το πώς να εξηγήσουμε στα παιδιά μας γιατί θα έπρεπε να έχουν συμπεριφερθεί διαφορετικά. Είναι, επίσης, σημαντικό για τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια στο σπίτι τους και η σωματική ή λεκτική τιμωρία σίγουρα δεν ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας. Και ξέρετε, ότι όταν νιώθουν ανασφαλή είναι πιθανότερο να επιδοθούν σε μη αποδεκτές συμπεριφορές και να πάρουν περισσότερα ρίσκα.

Αυτοπεποίθηση

Όταν οι γονείς σου τονίζουν μόνο τα ελαττώματά σου, αρχίζεις να τα πιστεύεις και εσύ. Για όσο καιρό μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου, μισούσα το σώμα μου και ένιωθα τεράστια ανασφάλεια για την προσωπικότητά μου. Συνέχεια μου έλεγαν πόσο άσχημη και χαζή ήμουν. Αυτές οι λέξεις με έκαναν να αποφεύγω τις φιλίες, να κλείνομαι στον εαυτό μου και να μην βγαίνω από το σπίτι για να μην έρχομαι σε επαφή με κανέναν. Και έχω κάνει και εγώ το ίδιο στα παιδιά μου.

Αυτό που ξέρω τώρα είναι, ότι οι αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας μπορούν να αλλάξουν αν το θέλουμε πραγματικά. Και ένας γονιός με αυτοπεποίθηση είναι ένα θετικό πρότυπο για τα παιδιά του. Ο κόσμος είναι ήδη σκληρός. Δεν χρειάζεται να διδάξουμε στα παιδιά μας να είναι σκληρά και με τον εαυτό τους.

Συναισθήματα

Ως παιδί που μεγάλωσε με κακοποιητικούς γονείς, μου ήταν πολύ δύσκολο να ελέγξω τα συναισθήματά μου. Στο σπίτι μου απαγορευόταν να έχεις νεύρα ή να θυμώνεις. Σε χτυπούσαν και σε χλεύαζαν περισσότερο αν το έκανες. Αυτές μου οι εμπειρίες με δυσκόλεψαν πολύ και ως ενήλικα. Ως γονιός δεν κατάφερα να είμαι σωστό παράδειγμα συναισθηματικής σταθερότητας. Το μόνο που τους δίδαξα ήταν να ακολουθούν την ίδια δυσλειτουργική συμπεριφορά.

Αυτό που ξέρω τώρα είναι, ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν γονείς που μπορούν να ανταπεξέλθουν με υγιείς τρόπους  στις δυσκολίες της ζωής, για να μπορέσουν και εκείνα να αντιδράσουν το ίδιο. Άλλωστε, τα παιδιά – τελικά – επαναλαμβάνουν τα όσα βλέπουν και αν ένας γονιός είναι ασταθής συναισθηματικά, έτσι θα γίνει και το παιδί του.

Πηγή: sheknows.com