Αυτά είναι τα νέα μέτρα εν μέσω πανδημίας στην Κύπρο

Αυστηρότερα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, το μεσημέρι της Δευτέρας, 30 Μαρτίου.

Αυξάνεται η ποινή από τα 150€ στα 300€ για παρακοή του διατάγματος, ενώ από αύριο το απόγευμα στις 18:00 απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων προσώπων.

Ο Υπ. Υγείας στην ομιλία του ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους επαγγελματίες Υγείας ενώ τόνισε ότι «δε θα τους αφήσουμε απροστάτευτους».

Παράλληλα, ο Υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όσους οργανισμούς και εταιρείες ή πολίτες που προσφέρουν τη βοήθεια απλόχερα αυτές τις δύσκολες ωρες.

Δείτε στο video τα νέα μέτρα

Αναλυτικότερα τα μέτρα

Η εφαρμογή των μέτρων που ακολουθούν θα ξεκινήσει αύριο, 31 Μαρτίου, στις 18:00 μ.μ.

Δικαίωμα εισόδου στη Δημοκρατία, χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό, θα έχουν φοιτητές ή ηοι συνοδοί τους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και όσοι βρίσκονταν στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους, μαζί με τα άτομα που τους συνοδεύουν.

Επιστρέφοντας, οι φοιτητές θα παραμένουν σε απομόνωση –καραντίνα- για 14 ημέρες, ενώ τα πρόσωπα που ήταν στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους θα μπαίνουν σε αυτοπεριρορισμό για να συνεχίσουν τις θεραπείες τους.

Απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων προσώπων.

Περιορίζεται το δικαίωμα στην κατ’ εξαίρεση μετακίνηση σε μόνο μία φορά την ημέρα. Πιο αναλυτικά, το έντυπο κατ’ εξαίρεση μετακίνησης -έντυπο Β- θα αξιοποιείται από τον καθέ πολίτη, μόλις μία φορά την ημέρα. Η σχετική έγγραφη δήλωση κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης πολιτών (έντυπο Β) θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από πρόσωπα 65 ετών και άνω.

Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Τις Κυριακές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου όπως, υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγορές και κάβες, θα παραμένουν κλειστές, αλλά θα μπορούν να κάνουν delivery.

Θα γίνουν συστάσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για έκδοση πιστωτικών καρτών στους δικαιούχους με βάση τις καταθέσεις τους και τρόποι προστασίας των πελατών που προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών από αυτόματες ταμειακές μηχανές.

Από αύριο Τρίτη στις 6 το πρωί αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των:

  1. Τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων.
  2. Υπηρεσίες εξυπηρέτησης αεροσκαφών, εξαιρουμένου αυτών που αφορούν την εξυπηρέτηση των πτήσεων που κατ’ εξαίρεση εγκρίνονται από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων καθώς και των πτήσεων που αφορούν την μεταφορά εμπορευμάτων (cargo flights).
  3. Ο αριθμός προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, κατά τη διάρκεια μετακινήσεων με ταξί, ιδιωτικά ή/και άλλα οχήματα δεν θα υπερβαίνει τα τρία άτομα.

Για τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία οι πολίτες θα παίρνουν τηλέφωνο στα φαρμακεία που θα διανυκτερεύουν και δε θα υπάρχει απαγόρευση διακίνησης αν υπάρχει ανάγκη για φάρμακα.

Απόσταση 2 μέτρων

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να οφείλουν να προβούν σε όλες τις αναγκαίες σηματοδοτήσεις, έτσι ώστε να υπάρχει 2 μέτρα απόσταση από τους πολίτες τόσο εντός όσο και εκτός της επιχείρησης (δηλαδή εντός των καταστημάτων/επιχειρήσεων και στις ουρές αναμονής εκτός των καταστημάτων/επιχειρήσεων).

Επιπλέον, οι πολίτες όταν προσεγγίζουν χώρο που έχει πρόσβαση το δημόσιο, θα πρέπει να μεριμνούν όπως τηρούν απόσταση 2 μέτρων από άλλους συμπολίτες τους.

Αυξάνεται οι ποινή εξωδίκων από 150 σε 300 ευρώ.

Επιτήρηση με… βραχιολάκι

Το υπουργείο υγείας μελετά το ενδεχόμενο ηλεκτρονικής κατ΄οίκον επιτήρησης για όσους έχουν τεθεί σε υποχρεωτικό περιορισμό μετά από θετικές εξετάσεις στον κορωνοϊό. Θα χρησιμοποιείται βραχιολάκι αντίστοιχο με εκείνο των φυλακισμένων.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας