Αυτή είναι η ποινή του serial killer της Κύπρου – Όσα είπε ο Νίκος Μεταξάς στην απολογία του

Ο κατηγορούμενος για τις δολοφονίες πέντε γυναικών και δυο κοριτσιών, Νικόλας Μεταξάς, παραδέχθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για το ότι εκ προμελέτης προκάλεσε βαριές κακώσεις στα θύματα, που επέφεραν το θάνατό τους, και τα απήγαγε με αυτό το σκοπό.

Ο Μεταξάς οδηγήθηκε στο Κακουργιοδικείο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και δεν εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο.

Ο ίδιος ομολόγησε τις απεχθείς πράξεις για τις οποίες τον κατηγορούν και παραδέχθηκε ότι δεν ξέρει γιατί έκανε όσα έκανε. Στην γραπτή απολογία του, την οποία εξασφάλισε το offsite.com.cy, αναφέρει:

«Έχω διαπράξει απεχθή εγκλήματα, για τα οποία αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και αποδέχομαι τις συνέπειες. Αναγνωρίζω πως, το γεγονός ότι έχω μετανοήσει ειλικρινά για τις πράξεις μου, δεν μπορεί να αντιστρέψει τις τραγικές συνέπειες αυτών. Όσο και να το θέλω, δεν μπορώ να πάω πίσω στον χρόνο για να μην κάνω όσα έκανα. Αυτά που μπορώ να κάνω, πρώτο είναι να βοηθήσω στη διαλεύκανση των υποθέσεων, παρέχοντας ότι πληροφορίες μου ζητηθούν και παραδεχόμενος ενοχή, να μη ζημιώσω και άλλο την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω μιας χρονοβόρας διαδικασίας.

Δεύτερον, να εκφράσω μεταμέλεια και να απολογηθώ, πρώτα προς τις ψυχές των θυμάτων μου, τους συγγενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα για τον άδικο πόνο που προκάλεσα και να ελπίζω ότι η απονομή της δικαιοσύνης θα αποτελέσει ένα ελάχιστο βάλσαμο.

Έπειτα, προς τα παιδιά μου, τους γονείς μου και την υπόλοιπη οικογένεια μου για την στεναχώρια που περνούν και θα περάσουν, χωρίς κανείς τους να έχει φταίξει ποτέ σε τίποτα. Τέλος, προς την κυπριακή κοινωνία, η οποία είμαι βέβαιος ότι διερωτάται γιατί και πώς ένας άνθρωπος, μέλος της, έφτασε σε αυτό το σημείο. Το ίδιο ερώτημα βασανίζει και εμένα, όμως δεν έχω βρει ακόμη την απάντηση. Γνωρίζω, ότι αυτή βρίσκεται κάπου μέσα στο μυαλό μου, κομμάτια της τα αναγνωρίζω μέσα από οδυνηρές αναμνήσεις, τις οποίες προσπαθώ εδώ και δεκαετίες μάταια να ξεχάσω.

Δεν έχω καταφέρει ακόμη μόνος μου να βρω μια ξεκάθαρη απάντηση. Οπότε, το τελευταίο που μπορώ να κάνω, είναι να ζητήσω και να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση μιας ενδελεχούς μελέτης, έτσι ώστε με τη βοήθεια επιστημόνων, να βρω το γιατί, αλλά σημαντικότερα, να βοηθήσω στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν την κοινωνία μας να προλάβει τέτοιες τραγωδίες.»

Η φωτογραφία της απολογίας

Η ποινή που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο

Η μεγαλύτερη ποινή, λοιπόν, στα χρονικά της Κύπρου, επιβλήθηκε σήμερα, Δευτέρα (24/6) στον Νίκο Μεταξά, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τις δολοφονίες πέντε γυναικών και δύο παιδιών.

Σε επτά φορές ισόβια καταδικάστηκε ο Νίκος Μεταξάς, ο οποίος ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, παραδέχθηκε όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν σχετικά με τους φόνους της Μαρί Ρόουζ και της 6χρονης κορούλα της, Σιέρρα, της Arian Palanas Lozano και της Maricar Valdez Arquila, όλες από τις Φιλιππίνες. Επίσης, της Livia Florentina Bunea 36 ετών και της 8χρονης κόρη της, Elena Natalia Bunea από την Ρουμανία και της Asmita Khadka Bista, 30 ετών από το Νεπάλ.

O 35χρονος κρίθηκε ένοχος κατόπιν δικής του παραδοχής. 

Οι πέντε ποινές θα είναι διαδοχικές και οι άλλες θα συντρέχουν. Ουσιαστικά οι ποινές για μητέρες με παιδιά θα συντρέχουν και οι άλλες είναι διαδοχικές.

Υπενθυμίζεται ότι εντός της αίθουσας του Κακουργιοδικείου, ακούστηκαν φρικτές λεπτομέρειες για τους τρόπους που προκάλεσε τον θάνατο των θυμάτων του ο Νίκος Μεταξάς, ενώ αναγνώστηκαν και καταθέσεις του ιδίου.

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο κατά συρροή δολοφόνος για να απολογηθεί και με δάκρυα στα μάτια ζήτησε συγνώμη για τις απεχθείς του πράξεις.

Η μεγαλύτερη ποινή στα χρονικά της Κύπρου

Η μεγαλύτερη ποινή που είχε επιβληθεί μέχρι σήμερα από κυπριακό δικαστήριο, ήταν στους καταδικασθέντες για το πενταπλό φονικό της Αγίας Νάπας (23/6/2012), Δημήτρη Μαμαλικόπουλο και Αναστάσιο Τσεχιλίδη. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας — Αμμοχώστου τους είχε καταδικάσει στις 7 Φεβρουαρίου του 2014, σε πεντάκις ισόβια φυλάκιση.

Ο δράστης είχε εκτελέσει και τα 5 θύματα εν ψυχρώ σε χρονικό διάστημα 19 δευτερολέπτων. Έριξε εναντίον τους 14 φορές με πιστόλι τύπου Glock. Τα θύματα ήταν τρεις Κύπριοι και δύο Ρουμάνοι φρουροί του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη.