Αρχική InfoKids Αληθινές Ιστορίες Αυτό είναι το ένα πράγμα για το οποίο οι μαμάδες θα έπρεπε να ντρέπονται

Αυτό είναι το ένα πράγμα για το οποίο οι μαμάδες θα έπρεπε να ντρέπονται

Αυτό είναι το ένα πράγμα για το οποίο οι μαμάδες θα έπρεπε να ντρέπονται

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια δύσκολη πραγματικότητα για πολλές γυναίκες, την οποία –μάλιστα – ορισμένες δύσκολα μπορούν να αναγνωρίσουν ή να μοιραστούν, ακόμα και με τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους.

Μια γυναίκα που τη βίωσε, μοιράστηκε την ιστορία της στο scarymommy.com και μαζί της στέλνει ένα πολύ δυνατό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες.

Για ποιο πράγμα, λοιπόν, δεν πρέπει να ντρέπεται καμιά μαμά;

«Η επιλόχειος κατάθλιψη ήταν κάτι πολύ ξαφνικό για εμένα. Έξι μήνες – ίσως και περισσότερους – πάλευα με αυτήν. Οι μέρες μετά την γέννηση της κόρης μου μου φαίνονταν μαύρες, σκοτεινές. Η κατάθλιψη μπήκε στη ζωή μου και δεν με άφησε να χαρώ τον πρώτο καιρό με το παιδί που τόσο λαχταρούσα. Ευτυχώς, με τη στήριξη της οικογένειάς μου και του γιατρού μου κατάφερα να συνέλθω. Αφού όλα τελείωσαν αποφάσισα να μιλήσω για αυτή την εμπειρία και με χαροποίησε το γεγονός, ότι πολλές μαμάδες θέλησαν να κάνουν το ίδιο.

Γιατί έτσι, καταφέρνουμε να βοηθήσουμε και εκείνες που δεν θέλουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για την επιλόχειο κατάθλιψη και να ζητήσουν βοήθεια. Επιπλέον, ξεκαθαρίζουμε σε έναν βαθμό, ότι δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο μια γυναίκα που γίνεται μαμά πρέπει να ντρέπεται.

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να κρίνουμε τους άλλους. Συχνά, μάλιστα, ξεχνώντας ότι έχουμε βρεθεί ή ότι ίσως βρεθούμε κάποτε στη θέση τους. Γινόμαστε σκληροί. Μιλάμε χωρίς να σκεφτούμε τα συναισθήματα των άλλων και τους πληγώνουμε.

Όταν μίλησα για την κατάστασή μου μετά τον τοκετό, αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να με χαρακτηρίσουν “αναίσθητη”, επειδή δεν σκεφτόμουν το μωρό μου και το μόνο που έκανα ήταν να κλαίω. Πολλοί σχολίασαν γράφοντας, ότι δεν ήμουν άξια να γίνω μάνα. Με είπαν κακομαθημένη, κλαψιάρα, χαζή, εγωίστρια, αδύναμη. Και όπως διάβασα σε σχόλια και παρόμοιες ιστορίες γυναικών, πολλά από τα παραπάνω ακούν αρκετές γυναίκες που βιώνουν επιλόχειο κατάθλιψη.

Η εμπειρία μου, λοιπόν, με οδήγησε σε ένα συμπέρασμα: Κάνουμε τις μαμάδες να ντρέπονται για πολλά πράγματα στη ζωή τους. Τους δημιουργούμε τύψεις για κάτι που έκαναν, ακόμα και αν αυτό ήταν επιβεβλημένο από γιατρούς και όχι καθαρή επιλογή τους. Είναι το λεγόμενο “mom-shaming”.

Γίνεται, ας πούμε, ένας “πόλεμος” προς τις μαμάδες και όσο πιο δύσκολο το θέμα που αντιμετωπίζει μία μαμά τόσο πιο σκληρά τα σχόλια που ακούει. Για παράδειγμα:

Οι μαμάδες πρέπει να ντρέπονται επειδή κάνουν καισαρική: Είναι, λένε, η εύκολη λύση, αλλά δύσκολα θα σκεφτεί κάποιος, ότι πρόκειται για μία επέμβαση, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή σου.

Οι μαμάδες πρέπει να ντρέπονται επειδή δουλεύουν: Οι περισσότερες γυναίκες που επιστρέφουν στη δουλειά μετά τη γέννηση του παιδιού τους αντιμετωπίζονται λες και το… εγκατέλειψαν. Δεν το σκέφτονται, το αφήνουν μόνο. Θα έπρεπε να ντρέπονται επειδή θέλουν να εξελιχθούν, να εξασφαλίσουν στο παιδί τους τα καλύτερα και να του δώσουν ένα δυναμικό πρότυπο ζωής!

Οι μαμάδες πρέπει να ντρέπονται επειδή δεν δουλεύουν: Όσες μαμάδες μένουν στο σπίτι και φροντίζουν τα παιδιά τους είναι οι “τεμπέλες μαμάδες”. Εκείνες που κάνουν του συζύγους τους ό,τι θελήσουν και δεν σκέφτονται την οικονομική ευμάρεια της οικογένειας τους. Εκείνες που κάθονται ολημερίς και δεν νοιάζονται και τόσο...

Οι μαμάδες πρέπει να ντρέπονται επειδή θηλάζουν ή δεν θηλάζουν. Επειδή κοιμούνται με τα παιδιά τους, επειδή τα αφήνουν να δουν τηλεόραση, επειδή τα αγκαλιάζουν πολύ ή τα αγκαλιάζουν λίγο. Επειδή τα παραχαϊδεύουν ή δεν τα παραχαϊδεύουν, επειδή τα αφήνουν να φορούν ό,τι τους αρέσει. Επειδή δεν τα αφήνουν να κάνουν ό,τι τους αρέσει, επειδή ζητούν βοήθεια, επειδή δεν ζητούν βοήθεια και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται για ώρα και να συμπεριλαμβάνει και μητέρες παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας. Γιατί το mom-shaming δεν γνωρίζει ηλικίες, όρια ή καταστάσεις. Γίνεται και είναι πολύ σκληρό!

Για μένα, όμως, υπάρχει μόνο ένα πράγμα για το οποίο οι μαμάδες θα έπρεπε να ντρέπονται και δεν είναι άλλο από την αποδοχή αυτού του “πολέμου”. Δεν μπορούμε να φιμώσουμε όσους εκφράζουν τη γνώμη τους, αλλά μπορούμε εμείς να μην ακολουθούμε αυτή την τακτική. Ντροπή μας που κρίνουμε άλλες μαμάδες για τις επιλογές τους και χρησιμοποιούμε και την ανωνυμία των social media γι'αυτό.

Το τι είναι καλό για κάποιον ή λειτουργεί σωστά στην οικογένειά του δεν σημαίνει, ότι θα λειτουργήσει για όλους. Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να είσαι καλή μαμά. Οπότε την επόμενη φορά που θα θελήσετε να κρίνετε μία μαμά σταματήστε. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και ξανασκεφτείτε το. Έχετε στο μυαλό σας το ρητό που λέει: “αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις μην το πεις καθόλου” και θυμηθείτε, ότι η μαμά που έχει κάνει ένα λάθος πρώτη εκείνη κατηγορεί τον εαυτό της. Και ξέρετε πολύ καλά, ότι αυτή η κατηγορία είναι πιο σκληρή από όλες…».


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter