ΑΥΤΟ θα πει να είσαι καλή δασκάλα…

Η Katie Pearson είναι δασκάλα Α’ Δημοτικού και μία από αυτές που οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να έχει το παιδί μας. Σε μία πρόσφατη ανάρτησή της, λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, μας θυμίζει τι είναι τελικά σημαντικό να έχουν μάθει οι μαθητές της αποχαιρετώντας την πρώτη τους χρονιά στο σχολείο. Η ιστορία της, όπως τη δημοσίευσε στα social media, θα σας συγκινήσει…

«Σήμερα συνειδητοποίησα κάτι, με το οποίο οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί θα διαφωνήσουν… Δεν πειράζει αν οι μαθητές μου τελειώσουν τη χρονιά ΧΩΡΙΣ να έχουν μάθει να διαβάζουν και να γράφουν στο απαραίτητο επίπεδο.

Θέλετε να είμαι ειλικρινής; Σήμερα ήταν δύσκολα. Δηλαδή, εγώ γενικά δεν κλαίω και σήμερα έκλαψα 5 φορές. Ήθελα απλά να χωθώ σε ένα λαγούμι και να κλαίω. Μερικές φορές –ή τις περισσότερες φορές- ως δασκάλα νιώθεις, ότι κουβαλάς όλο το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Νιώθεις, ότι αν δεν βγει το κάθε ένα σου παιδί από την τάξη γνωρίζοντας να γράφει και να διαβάζει σε ένα επιθυμητό επίπεδο, δεν τα έχεις υπηρετήσει όπως πρέπει. Νιώθεις, ότι όχι μόνο έχεις απογοητεύσει τους μαθητές σου, αλλά και τους γονείς τους, τους επόμενους δασκάλους, τον διευθυντή του σχολείου κ.ο.κ. Νιώθεις αποτυχημένη, γιατί δεν απέδειξε ο κάθε μαθητής σου τι κέρδισε από αυτή τη χρονιά. Νιώθεις, ότι δεν θα έπρεπε να είσαι καν δασκάλα. Νιώθεις, ότι έχεις καταδικάσει το παιδί στην αποτυχία, γιατί δεν κατάφερε να διαβάσει ένα ολόκληρο βιβλίο μόνο του, ώστε μετά να γράψει μία έκθεση κατανόησης. Νιώθεις, ότι κουβαλάς το βάρος του μέλλοντός του στους ώμους σου.

Αλλά σήμερα, η πραγματικότητα με «χτυπήσε» στα μούτρα, λίγο πριν το σχόλασμα. Με «χτύπησε» με τη μορφή μιας 6χρονης που ήρθε κοντά μου με ένα πακέτο σακουλάκια τροφίμων μια χρήσης.

«Κυρία Pearson, έχω κάτι για εσάς»

Μου δίνει το κουτί της φωτογραφίας.

«Σε ευχαριστώ πολύ! Γιατί μου τα έφερες αυτά;»

«Κυρία Pearson, πριν τα Χριστούγεννα, είχατε πει, ότι σας τελείωσαν τα σακουλάκια τροφίμων στο σπίτι. Είδα, ότι είχατε βάλει το τοστ και τα πατατάκια σας στην ίδια σακούλα. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Είναι αηδία. Επιπλέον, κάθε φορά που εμείς χρειαζόμαστε κάτι, εσείς μας το φέρνετε. Όταν χάνουμε τις κόλλες μας, μπορεί να μη χαίρεστε αλλά μας φέρνετε καινούργιες. Ή όταν ο Joe έφαγε τα μολύβια του, του είπατε ότι είναι λάθος, αλλά του δώσατε κι άλλα. Μας είπατε, πως αν αγαπάμε τους ανθρώπους, τους το δείχνουμε. Μας είπατε, ότι οι αληθινοί αρχηγοί το δείχνουν. Εγώ θέλω απλά να σας το δείξω.»

Στο σημείο αυτό, έκλαιγα για 5η φορά. Γιατί; Επειδή, ναι με νοιάζει αν οι μαθητές μου τελειώσουν τη χρονιά γνωρίζοντας να διαβάζουν και να γράφουν, αλλά σήμερα συνειδητοποίησα, ότι δεν πειράζει αν δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν ΤΕΛΕΙΑ, γιατί όταν θα φύγουν από την τάξη μου, θα φύγουν καλύτεροι από το πώς μπήκαν. Δεν πειράζει αν τα παιδιά μου δεν διαβάζουν τέλεια ολόκληρα βιβλία, γιατί θα φύγουν από αυτή την τάξη με πιο αγνή καρδιά. Σίγουρα, ο κόσμος μας χρειάζεται καλύτερους αναγνώστες και συγγραφείς… αλλά ακόμα περισσότερο χρειάζεται πιο αγνές καρδιές, πιο πρόθυμες καρδιές, καρδιές έτοιμες να βοηθήσουν. Ο κόσμος μας χρειάζεται παιδιά που παρατηρούν περισσότερο και που μαθαίνουν από την παρατήρηση. Ο κόσμος μας χρειάζεται περισσότερη συμπόνια. Έτσι, τα παιδιά μου μπορεί να μην διαβάζουν στο ανώτατο επίπεδο, όταν φύγουν από εμένα… αλλά όλα θα φύγουν ξέροντας, ότι μπορούν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και ότι έχουν μέσα τους τις δυνατότητες να κάνουν αυτόν τον κόσμο καλύτερο.

Έτσι, προτιμώ να έχω μια τάξη που θα τελειώσει τη χρονιά με μια καρδιά γεμάτη αγάπη για τους άλλους, παρά με την ικανότητα να διαβάζει κείμενα που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Γιατί αυτά τα σακουλάκια τροφίμων σημαίνουν για εμένα περισσότερα από οποιοδήποτε αναγνωστικό επίπεδο. Ο καθένας μπορεί να διδάξει στα παιδιά να διαβάζουν, αλλά δεν μπορεί ο καθένας να τα διδάξει να νοιάζονται.»