Αυτό το κόλπο «έσωσε» την ψυχική μου υγεία ως μαμά

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ετοιμαστήκατε για το σχολείο με ηρεμία, χωρίς φωνές και κλάματα; Πότε ξεκινήσατε για τη βόλτα με τα παιδιά ή για κάποια δραστηριότητα στην ώρα σας; Και πότε μάζεψαν τα παιδιά τα παιχνίδια ή τα ρούχα τους, όπως τους είπατε; Δεν θυμάστε με ακρίβεια, έτσι; Ας μην μιλήσουμε, τότε για την ώρα του ύπνου…

Οι περισσότερες μαμάδες με παιδιά προσχολικής και νεαρής σχολικής ηλικίας γνωρίζουν ότι η προετοιμασία για το σχολείο, τις βόλτες, τις δραστηριότητες είναι μια διαδικασία λιγάκι… απαιτητική και κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν τους χρόνους με τα παιδιά και να γλιτώσουν τη γκρίνια και τα νεύρα.

Το κόλπο που δοκίμασε μία μαμά με το δικό της πρωτάκι θα σας φανεί πολύ απλό και εύκολο, αλλά όπως παραδέχεται για εκείνη ήταν… θαυματουργό!

«Για πολλά χρόνια προσπαθούσα να βάλω ένα πρόγραμμα στο παιδί μου. Είναι αγόρι, σήμερα 6 ετών και πολύ ζωηρός. Κάθε πρωί φωνάζαμε, κλαίγαμε και τσακωνόμασταν για να ετοιμαστεί για το σχολείο. Και το απόγευμα το ίδιο. Δεν μάζευε τα πράγματά του και ακόμα και για τις κούνιες ετοιμαζόμασταν με γκρίνια.

Δεν ήξερα τι να κάνω και ένιωθα άσχημα. Ήμουν πολύ κουρασμένη και όλο αυτό με κατάβαλλε ψυχολογικά, ώσπου ρώτησα μία σύμβουλο γονέων, η οποία με συμβούλευσε να φτιάξω μια λίστα και να τη δείξω στο παιδί. Στην αρχή γέλασα, αλλά ήμουν τόσο απελπισμένη που το δοκίμασα.

Ένα πρωί, λοιπόν, έδειξα στον γιο μου τη λίστα με τις δουλειές που έπρεπε να κάνει μέχρι να έρθει το σχολικό του. Το μόνο που του ζήτησα ήταν να τσεκάρει με όποιον μαρκαδόρο ήθελε τις δουλειές που τελείωνε. Ήταν μια απλή λίστα με δουλειές που κάθε παιδάκι μπορεί να κάνει.

  • Βάλε τα ρούχα σου
  • Φάε πρωινό
  • Πλύνε τα δόντια σου
  • Φόρεσε τα παπούτσια σου
  • Φόρεσε το παλτό σου
  • Πάρε την τσάντα σου

Εκείνος έπρεπε απλώς να βάζει ένα «ν» δίπλα σε κάθε δουλειά που τελείωνε. Και να σας πω κάτι; Το έκανε! Χωρίς παράπονα, χωρίς φωνές, χωρίς ξεσπάσματα! Ετοιμάστηκε για το σχολείο στην ώρα του, χωρίς καν να χρειαστεί να μιλήσω.

Την ίδια μέρα έφτιαξα αντίγραφα της λίστας και από τότε την χρησιμοποιώ κάθε πρωί. Έχω, φυσικά, φτιάξει και μία για τις απογευματινές δραστηριότητες και για τις δουλειές του σπιτιού. Δεν πίστευα ποτέ ότι μία απλή λίστα θα έκανε τόση δουλειά.

Αυτή η μέθοδος είναι τόσο αποτελεσματική που την εφαρμόζω ήδη και στην 3χρονη κόρη μου. Δεν μπορεί ακόμα να διαβάσει, γι’ αυτό και φτιάχνω κολάζ  με φωτογραφίες για το τι πρέπει να κάνει. Και όταν βλέπω την υπερηφάνεια της επιτυχίας στα μάτια της είμαι και εγώ πολύ χαρούμενη. Το σπίτι μου, αλλά και εγώ, τον τελευταίο καιρό είμαστε πολύ ήρεμοι, χάρη σε ένα απλό κομμάτι χαρτί…».

Πηγή:realsimple.com