Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά μας να περπατάνε ξυπόλητα όσο περισσότερο μπορούν

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που μας άφηνε να περπατάμε ξυπόλητοι την περισσότερη ώρα, ειδικά το καλοκαίρι. Οι γονείς μου πίστευαν, ότι είναι καλύτερα έτσι και – όπως φαίνεται – η επιστήμη τους επιβεβαιώνει.

Γιατί είναι προτιμότερο, λοιπόν, να αφήνετε τα παιδιά σας να περπατούν περισσότερες ώρες ξυπόλητα;

Λιγότερα μικρόβια

Όσο παράξενο και αν σας ακούγεται, το να περπατάς ξυπόλητος σε προστατεύει, λένε οι ειδικοί από τα μικρόβια. Τα παπούτσια και οι κάλτσες είναι ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων και μικροβίων. Η υγρασία και η ζέστη που δημιουργείται στο κλειστό περιβάλλον των παπουτσιών είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια, ενώ περπατώντας χωρίς αυτά και έχοντας τα πόδια μας εκτεθειμένα στον καθαρό αέρα η πιθανότητα ανάπτυξης τέτοιου είδους μολύνσεων μειώνεται.

Επιπλέον, είναι πιθανότερο να αρρωστήσουμε αν αγγίξουμε κάτι με τα χέρια μας, τα οποία έρχονται σε επαφή καθημερινά με χιλιάδες αντικείμενα, και όχι επειδή περπατάμε με τα πόδια μας ελεύθερα. Άλλωστε, το δέρμα στα πόδια μας είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να κρατά μακριά τους παθογόνους οργανισμούς.

Προστασία από τις τραυματισμούς

Πολλοί φυσιοθεραπευτές συνιστούν το περπάτημα χωρίς παπούτσια, αφού θεωρούν, ότι βελτιώνει την ισορροπία και τη στάση του σώματος, προλαμβάνοντας έτσι συνηθισμένους τραυματισμούς. Όσον αφορά στα παιδιά, το να κλείνονται τα πόδια τους σε παπούτσια όλη την ημέρα εμποδίζει την φυσιολογική ανάπτυξη του ποδιού. Η συχνή χρήση παπουτσιών εμποδίζει τη σωστή ανάπτυξη των δαχτύλων και την ικανότητα του ποδιού να λειτουργεί ορθώς, έτσι τα παιδιά γίνονται πιο επιρρεπή σε πληγές σε πέλματα και πόδια.

Βελτίωση αισθήσεων

Ένα από τα πιο εμφανή πλεονεκτήματα των βημάτων χωρίς παπούτσια είναι η υπέροχη αίσθηση που μας αφήνουν αυτά. Σκεφτείτε πόσο όμορφα νιώθουμε όταν πατάμε την άμμο στη θάλασσα ή το δροσερό πλακάκι στο σπίτι. Όταν περπατάς ξυπόλητος συνδέεσαι κατά κάποιο τρόπο με όσα υπάρχουν γύρω σου, ενώ τα παιδιά βελτιώνουν τις αισθήσεις τους. Περπατώντας ξυπόλητα αντιλαμβάνονται καλύτερα τις διαφορετικές θερμοκρασίες εδάφους και επιφανειών και μαθαίνουν να εκτιμούν καλύτερα τις καταστάσεις γύρω τους, αφού οι αισθήσεις τους βρίσκονται σε εγρήγορση.

Τελικά, οι γονείς μου είχαν δίκιο και – νομίζω – θα αρχίσω και εγώ να εφαρμόζω την τακτική τους από σήμερα κιόλας.

Πηγή: creativehealthyfamily.com