Αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο κάθισμα αυτοκινήτου κοιτώντας προς τα πίσω

Η νέα οδηγία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής ανατρέπει όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα αναφορικά με το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου και το πώς θα πρέπει να κάθεται εκεί ο λιλιπούτειος επιβάτης.

Σύμφωνα με αυτή συνιστά να κάθονται τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου κοιτώντας προς τα πίσω για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μέχρι προσφάτως η οδηγία ήταν, ότι τα μικρότερα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών που υπερέβησαν τους περιορισμούς βάρους και ύψους για τα καθίσματα που βλέπουν προς τα πίσω, θα μπορούσαν να κάθονται σε καθίσματα που βλέπουν προς τα εμπρός. Τα περισσότερα μετατρέψιμα καθίσματα μπορούν να φιλοξενήσουν παιδιά που κοιτάνε προς τα πίσω έως και την ηλικία των 2 ετών. Το όριο βάρους προς τα πίσω είναι γενικά τα 15-18 kg.

Μάλιστα όπως επισημαίνει και ο παιδίατρος Γεώργιος Τσόλας, στο πλαίσιο της νέας οδηγίας, οι γονείς θα πρέπει να έχουν κατά νου και τα εξής:

– Αφού ξεπεράσουν το όριο για τα καθίσματα που βλέπουν προς τα πίσω, τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε παιδικά καθίσματα ασφαλείας με φορά προς τα εμπρός, έως ότου γίνουν τουλάχιστον 4 ετών.

– Aπό την ηλικία 4 μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των 8 ετών, ή έως ότου φθάσουν τα 145 cm σε ύψος, τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν καθίσματα τα οποία στηρίζονται με σύστημα ζώνης.

– Τα παιδιά που έχουν ξεπεράσει το όριο για τα καθίσματα ενίσχυσης, πρέπει να φορούν ζώνες ασφαλείας κοιλιάς και ώμων.

– Παιδιά ηλικίας < 12 ετών θα πρέπει να κάθονται πάντοτε και μόνο στο πίσω κάθισμα.

– Οι Παιδίατροι πρέπει να ενθαρρύνουμε τους γονείς να καθυστερούν όσο το δυνατόν περισσότερο τη μετάβαση σε κάθε επόμενο στάδιο από τα παραπάνω.

Δείτε το Post του παιδιάτρου

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ, ΓΙΑ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ…

Gepostet von Γεώργιος Τσόλας am Dienstag, 4. September 2018

Γιατί τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου πρέπει να κοιτάνε προς τα πίσω

Ο λόγος που τα καθίσματα που κοιτάνε προς τα πίσω είναι πιο ασφαλή είναι απλή φυσική. Καταρχάς τα κεφάλια των παιδιών είναι αναλογικά με το υπόλοιπο σώμα μεγαλύτερα από αυτά των ενηλίκων. Άρα το κεφάλι και ο αυχένας είναι πιο ευάλωτα σε τραυματισμούς που έχουν σχέση με κίνηση όπως είναι τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Η σπονδυλική στήλη των παιδιών είναι πολύ πιο ευαίσθητη από αυτή των ενηλίκων. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους σε μία μετωπική σύγκρουση είναι η κίνηση και η πορεία που ακολουθεί το κεφάλι του παιδιού. Τα καθίσματα που κοιτάνε προς τα πίσω στηρίζουν όλο το σώμα του παιδιού, έτσι η ενέργεια της σύγκρουσης απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο τους το σώμα. Τα καθίσματα που κοιτάνε προς τα εμπρός δεν προσφέρουν τέτοια προστασία.