Αρχική Σχολή Γονέων Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι μαμάδες θυμώνουν με τα παιδιά τους

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι μαμάδες θυμώνουν με τα παιδιά τους

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι μαμάδες θυμώνουν με τα παιδιά τους

Έχετε ποτέ σκεφτεί γιατί θυμώνουμε πραγματικά με τα παιδιά μας; Γιατί εξοργιζόμαστε αρκετές φορές, ακόμα και με τις πιο μικρές και ανούσιες πράξεις τους;

Κι όμως δεν είναι μόνο η κούραση, τα νεύρα, η εξάντληση και η πίεση της καθημερινότητας που μας οδηγούν στις φωνές προς τα παιδιά μας.

«Θεωρείς ότι είσαι ψύχραιμος και ήρεμος άνθρωπος μέχρι τη στιγμή που αποκτάς παιδιά!», λέει μία μαμά, η οποία όπως φαίνεται «ανακάλυψε» τον πραγματικό λόγο για τον οποίο οι μαμάδες θυμώνουν με τα παιδιά τους.

«Υπάρχουν φορές που νιώθεις θυμωμένη με τα παιδιά σου για τους πιο ασήμαντους λόγους και σε κατακλύζουν ενοχές. Μην ξεγελιέστε. Υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος που οι μαμάδες θυμώνουν με τα παιδιά τους και η λύση στις φωνές μπορεί να είναι πολύ απλή.

Όταν το παιδί μου έριξε για άλλη μια φορά το ποτήρι με το νερό που είχα δίπλα στο κρεβάτι μου και ο άντρας μου μου ζήτησε ξανά να σταματήσω να αφήνω τα ποτήρια μου στο κομοδίνο τον κοίταξα και του είπα: “Ίσως το μωρό μεγαλώσει και καταλάβει ότι θα πρέπει να αφήνει τα πράγματά μου ήσυχα”, κατάλαβα. Γελούσα με τη γελοία φράση που ξεστόμισα και συνειδητοποιούσα ότι αυτός είναι ο ένας και μοναδικός λόγος για τον οποίο θυμώνουμε στα παιδιά μας.

Περιμένουμε τα παιδιά μας να αντιδρούν και να φέρονται ως ενήλικες.

Είναι αδύνατο να είσαι μαμά και ήρεμη συνέχεια. Αλλά αν σκεφτούμε για λίγο πόσες φορές ο αυθορμητισμός, η αθωότητα και η «παιδικότητα» των μικρών μας μας νευριάζει, τότε θα αρχίσουμε να θυμώνουμε λιγότερο. Αν συνειδητοποιήσουμε, αποδεχτούμε και αγκαλιάσουμε το γεγονός ότι τα παιδιά μας θα κάνουν πράγματα που δεν μας αρέσουν, που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα, τότε θα γίνουμε πιο ήρεμες», προτείνει η μαμά και συνεχίζει απαριθμώντας μερικούς τρόπους με τους οποίους οι μαμάδες περιμένουμε από τα παιδιά μας να συμπεριφέρονται ως μεγαλύτερα.

Νομίζουμε ότι πρέπει να δέχονται όσα λέμε, χωρίς δικαιολόγηση.

Σίγουρα, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ακολουθούν οδηγίες για το δικό τους καλό. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε εμείς οι μαμάδες είναι ότι το να δίνουμε εξηγήσεις και να αιτιολογούμε όσα λέμε στα παιδιά θα βοηθήσει εκείνα να είναι πιο συνεργάσιμα και εμάς πιο ήρεμες.

Μπερδεύουμε τα στάδια ανάπτυξης με την κακή συμπεριφορά

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν δοκιμάζουν  τα δικά τους και τα δικά μας όρια. Τεστάρουν αξίες, μαθαίνουν και δοκιμάζουν. Πετούν πράγματα, ορθώνουν το ανάστημά τους, λένε καμιά φορά και ψέματα. Όλα αυτά είναι στάδια της ανάπτυξής τους. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι «κακά» παιδιά. Αν περιμένετε, όμως, την τέλεια συμπεριφορά, θα αγχωθείτε και θα στεναχωρηθείτε πολύ όταν το παιδί σας ξεσπάσει, θυμώσει, φωνάξει ή συμπεριφερθεί με τρόπο που δεν περιμένατε.

Δίνουμε ελευθερίες, αλλά διαφωνούμε με τις επιλογές των παιδιών μας

Κανείς δεν θέλει να ελέγχει κάθε λεπτό από την ημέρα ενός παιδιού, αλλά όταν δίνουμε ελευθερίες θα πρέπει να περιμένουμε και επιλογές που δεν θα μας αρέσουν. Και δεν αναφέρομαι σε μεγάλα πράγματα. Ακόμα και καθημερινά, μικρά γεγονότα μπορεί να μας εξοργίσουν, αλλά αυτό κάνουν τα παιδιά μας. Πατούν τα κουμπιά που ξέρουν ότι μας εκνευρίζουν. Εμείς πρέπει να μάθουμε την υπομονή. Εκείνα θα μας θυμώνουν για πολύ καιρό ακόμα.

Όχι επειδή είναι “κακά” παιδιά. Όχι επειδή είναι “κακομαθημένα” παιδιά. Απλώς… επειδή είναι παιδιά!

Αντί να αφήνετε τα νεύρα και τον θυμό να σας κατακλύζει, σκεφτείτε όλα τα όμορφα. Επικεντρωθείτε στις καλές στιγμές και αγκαλιάστε όλες τις παιδιάστικες ώρες. Να θυμάστε ότι πολύ σύντομα… δεν θα είναι πια παιδιά…».

Πηγή: familymaven.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter