Αρχική InfoKids Υγεία Αυτός είναι ο σπάνιος ιός παραϊνφλουέντζα τύπου 4 που οδήγησε στο θάνατο το 2χρονο αγγελούδι από τη Λεμεσό

Αυτός είναι ο σπάνιος ιός παραϊνφλουέντζα τύπου 4 που οδήγησε στο θάνατο το 2χρονο αγγελούδι από τη Λεμεσό

Αυτός είναι ο σπάνιος ιός παραϊνφλουέντζα τύπου 4 που οδήγησε στο θάνατο το 2χρονο αγγελούδι από τη Λεμεσό

Η είδηση ότι ένα βρέφος μόλις 2 χρονών "έσβησε" ξαφνικά στο Νοσοκομείο Λεμεσού την περασμένη εβδομάδα βύθισε στο πένθος όχι μόνο την οικογένειά του αλλά και το Παγκύπριο. Σύμφωνα με τη νεκροτομή που έγινε στο νοσοκομείο Λεμεσού όπου το παιδάκι άφησε την τελευταία του πνοή, από τις πρώτες εξετάσεις έχει απομονωθεί ο ιός παραϊνφλουέντζα, τύπου 4, με αποτέλεσμα να προκληθεί μυοκαρδίτιδα.

Συγκεκριμένα, η Ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου που διενήργησε τη νενομισμένη νεκροτομή, εντόπισε ότι το 2χρονο αγγελούδι είχε προσβληθεί από τον ιό παραϊνφλουέντζα, τύπου 4, με αποτέλεσμα να προκληθεί διάταση της καρδιάς η οποία έγινε υπέρβαρη. Κατά τη νεκροψία λήφθηκαν δείγματα για ιολογικές και ιστολογικές εξετάσεις. Όπως έχει αναφερθεί πρόκειται για έναν ιό ο οποίος προσβάλλει μικρούς και μεγάλους και όταν κάποιος προσβληθεί από αυτόν δύσκολα μπορεί να σωθεί. Τα τελευταία 25 χρόνια καταγράφονται τέσσερις θάνατοι στην Κύπρο από τον συγκεκριμένο ιό.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κοριτσάκι είχε μεταφερθεί αρχικά σε ιδιώτη γιατρό και ακολούθως σε ιδιωτική κλινική, πριν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Σύμφωνα με τα όσα είχαν αναφέρει οι γονείς, το μωρό είχε σηκώσει και πυρετό. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εξετάσεις με υπέρηχους διαφάνηκε ότι στην κοιλιακή χώρα του μωρού υπήρχε συσσώρευση υγρών.

Τι είναι ο ιός παραϊνφλουέντζα, τύπου 4

Ο parainfluenza είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από ήπια συμπτώματα δηλητηρίασης και λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ο ιός παραγρίπης έχει τροπισμό στον βλεννογόνο του λάρυγγα.  Ο αιτιολογικός παράγοντας της λοίμωξης είναι ο ιός parainfluenza, ο οποίος ανήκει στους ιούς που περιέχουν RNA και ανήκει στην οικογένεια των παραμυξοϊών. Για πρώτη φορά απομονώθηκε ο ιός parainfluenza το 1954 από την Chenok από τα ρινοφαρυγγικά πλυσίματα ενός παιδιού που πάσχει από λαρυγγοτραχειίτιδα. Υπάρχουν τέσσερις ορότυποι του ιού (1, 2, 3, 4). Η πηγή της λοίμωξης είναι ένα άτομο που είναι άρρωστο με parainfluenza, λιγότερο πιθανό να αναρρώσει (ανάκτηση). Η ασθένεια μεταδίδεται με αερομεταφερόμενα σταγονίδια. Κατά τη διάρκεια του φτερνίσματος και του βήχα λόγω των μικρών σταγονιδίων του σάλιου και της βλέννας, ο ιός παραγρίπης διαχέεται νστο περιβάλλον. Η αύξηση της νοσηρότητας καταγράφεται τους φθινοπωρινούς χειμερινούς μήνες. Οι σποραδικές ασθένειες είναι δυνατές καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Ο μηχανισμός μετάδοσης είναι μέσω του αέρα. Οι ιοί παραγρίπης επηρεάζουν τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και νεογνά, αλλά τα μικρά παιδιά είναι τα πιο ευαίσθητα.

Παθογένεια

Ο ιός παραγρίπης διεισδύει στην άνω αναπνευστική οδό και πολλαπλασιάζεται στις βλεννογόνες μεμβράνες της αναπνευστικής οδού, ειδικά στον λάρυγγα και τη μύτη. Εμφανίζεται φλεγμονώδης αντίδραση στον βλεννογόνο του αναπνευστικού συστήματος. Η βλεννογόνος μεμβράνη καθίσταται οίδημη και υπεραιμική (κόκκινη). Οι φλεγμονώδεις αλλαγές είναι πιο έντονες στον λάρυγγα.

Κλινική Εικόνα

Η διάρκεια της περιόδου επώασης με parainfluenza είναι κατά μέσο όρο από 2 έως 4 ημέρες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παραταθεί έως και 7 ημέρες. Η διάρκεια της μολυσματικής περιόδου είναι από 7 έως 10 ημέρες από την ημερομηνία της νόσου. Η λοίμωξη από την παραινφλουένζα, κατά κανόνα, αρχίζει έντονα, . Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σε χαμηλά επίπεδα (37-38 ° C), είναι δυνατό να υπάρξουν ρίγη. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης εκφράζονται μετρίως. Υπάρχει αδυναμία, αίσθημα κακουχίας, ευερεθιστότητα, μειωμένη όρεξη, ήπιος πονοκέφαλος, ειδικά στις χρονικές περιοχές. Το δέρμα είναι χλωμό. Το εξάνθημα για τη λοίμωξη από parainfluenza δεν είναι χαρακτηριστικό. Στις πρώτες ημέρες της νόσου, ο ασθενής παραπονιέται για ρινική συμφόρηση, η οποία στη συνέχεια αντικαθίσταται από ρινόρροια. Οι περιφερειακοί λεμφαδένες δεν πρήζονται. Τυπική για την παραγρίπη είναι η εμφάνιση λαρυγγίτιδας . Πολύ συχνά παραφθορά λαρυγγίτιδα εμφανίζεται χωρίς πυρετό.

Συπτώματα λαρυγγίτιδας:

- τραχύ, ξηρό, βήχα. Ο βήχας επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μερικές φορές έως και 12-21 ημέρες ασθένειας.

- αλλαγή στη φωνή της φωνής, δυσφωνία (βραχνάδα, βραχνάδα), μέχρι την πλήρη αφώνια (έλλειψη φωνής).

Πηγή: el.detadoctor.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter