Αρχική InfoKids «Δεκαπέντε μήνες ευτυχίας και αγώνα έσβησαν»: Η κραυγή απόγνωσης μιας μάνας που της πήραν το ανάδοχο παιδί της

«Δεκαπέντε μήνες ευτυχίας και αγώνα έσβησαν»: Η κραυγή απόγνωσης μιας μάνας που της πήραν το ανάδοχο παιδί της

«Δεκαπέντε μήνες ευτυχίας και αγώνα έσβησαν»: Η κραυγή απόγνωσης μιας μάνας που της πήραν το ανάδοχο παιδί της

Μια ιστορία που μας έχει συγκινήσει βαθύτατα οφείλουμε – ως γονείς και άνθρωποι – να μοιραστούμε μαζί σας.

Πριν λίγες ώρες επικοινώνησε μαζί μας η κα. Χρυστάλλα Απέργη, μία γυναίκα η ιστορία της οποίας θα βάλει και εσάς σε πολλές σκέψεις.

Η κα. Απέργη, είναι μητέρα ενός 18χρονου αγοριού και άτομο με αναπηρία. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε αποφάσισε – μετά από πολλή σκέψη – να προχωρήσει στην πράξη της αναδοχής παιδιού.

Στις εισηγήσεις της, πριν γίνει ανάδοχη γονέας, έκανε ξεκάθαρο ότι θέλει να φροντίσει ένα παιδάκι με αναπηρία και η χαρά της όταν η επιθυμία της έγινε πραγματικότητα ήταν απερίγραπτη, πριν περίπου 15 μήνες.

Η κα. Απέργη, όμως, μάς έκανε γνωστό ότι πλέον αντιμετωπίζει προβλήματα με τις αρμόδιες αρχές για την φροντίδα του παιδιού.

Το χρονικό της συγκινητικής ιστορίας

Η ίδια και ο γιος της ανέλαβαν τη φροντίδα ενός μικρού παιδιού, το οποίο αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και επικοινωνίας.

«Ήταν ένα παιδί χωρίς μαλλιά που δεν ήξερε να κάθεται και να μιλά, για το οποίο έκανα πολύ αγώνα τους τελευταίους 15 μήνες για να γίνει ένα καλό μωρό», αναφέρει η κα. Απέργη.

Ένα παιδί με αναπηρία, για το οποίο διεκδικούσε συνεχώς τα δικαιώματά του καθώς το κράτος που ήταν κηδεμόνας του, δυστυχώς αδυνατούσε.

Το παιδί δεν είχε θέμα με νοητική στέρηση, μας εξήγησε η ανάδοχη μητέρα του, αλλά έχει ασταθή βάδιση και μικροεισροφήσεις που του προκαλούν πνιγμούς.

«Έφτασα μέχρι και στο Υπουργείο. Κέρδιζα τα δικαιώματα του παιδιού! Τις θεραπείες, την συνοδό, να πηγαίνει σε τυπικό σχολείο και όχι σε ειδικό», είπε χαρακτηριστικά.

Πλέον, όμως, το συμβόλαιό της έχει διακοπεί και μάλιστα με… απότομο και ανεξήγητο τρόπο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της μητέρας, ο βιολογικός της γιος που σπουδάζει στο εξωτερικό αντιμετώπισε πρόβλημα με την καρδιά του στις αρχές του προηγούμενου μήνα (06/02). Έτσι χρειάστηκε να λείψει για κάποιες μέρες από την Κύπρο.

Η ίδια ζήτησε από τους Λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας να πάρει μαζί της το μικρό παιδί – όσο θα έλειπε για να φροντίζει τον γιο της. Δυστυχώς, οι αρμόδιες αρχές αρνήθηκαν και της είπαν πως το παιδί θα πάει σε άλλη ανάδοχη οικογένεια, όπως και έγινε.

«Άφησα μια μεγάλη λίστα με φάρμακα του μωρού, εξήγησα σε 10 λεπτά – αν μπορεί κανείς σε 10 λεπτά να εξηγήσει τα προβλήματα ενός παιδιού – και έφυγα», λέει συγκεκριμένα.

«Από την δεύτερη μέρα δεν μου έλεγαν καν αν το μωρό πήρε τα φάρμακα ενώ στις 10 μέρες μου έκοψαν την επικοινωνία» και τότε ήταν που οι υποψίες ξεκίνησαν. Υποψίες που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.

Σύμφωνα με την ανάδοχη μητέρα, την Πέμπτη 21/02 ενημερώθηκε πως το παιδί δεν πήγε στο σχολείο του και πως θα έλειπε από εκεί μια εβδομάδα. Προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τις θεραπεύτριες και τις συνοδούς αλλά δεν απαντούσε κανείς το τηλέφωνο.

Τότε ενημέρωσε το Γραφείο Ευημερίας πως θα επέστρεφε την Κυριακή 24/02 στην Κύπρο και πως θα πήγαινε να παραλάβει το παιδί. Η απάντησή τους ήταν ότι δεν μπορούσε να πάρει το παιδί, αλλά έπρεπε να πάει στο Γραφείο τη Δευτέρα 25/02 για να μιλήσουν.

Εκείνη την ημέρα της δόθηκε και η λήξη του συμβολαίου. Χωρίς να αναγράφονται οι λόγοι της λήξης ανάδοχης οικογένειας, ενώ βρέθηκε και κατηγορούμενη για πράματα τα οποία – όπως ισχυρίζεται - δεν ευσταθούν, αφού τίποτα δεν έχει αναφερθεί γραπτώς.

Κατά την απουσία της, το μωρό μετέβη – από Λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας – σε ψυχολόγο, όπου κατά τη συζήτησή τους αναφέρθηκε η λέξη «πάτσος» (χαστούκι) και έτσι εξήγαγαν το αποτέλεσμα πως το παιδί ήταν θύμα κακοποίησης.

Η ίδια δεν μπορούσε να πιστέψει τα όσα άκουγε. Αλλά μεγαλύτερό της παράπονο δεν είναι οι κατηγορίες ή ο χρόνος που αφιέρωσε στο παιδί. Μεγαλύτερό της παράπονο είναι που δεν το αποχαιρέτησε. «Ξέρω πως δεν θα την ξαναδώ ή να την πάρω πίσω. Σίγουρα θα νιώθει πως την πρόδωσα», ανέφερε συγκινημένη.

Γιατί γνωστοποιήσε την ιστορία της;

Σκοπός της κας. Απέργη είναι να μάθουν όλο και περισσότεροι τι συμβαίνει με αυτά τα παιδιά. «Η προσευχή μου είναι πάντα να είναι καλά και υγιές και ότι κάποτε, αν το επιτρέψει ο Θεός, θα ξανασυναντηθούμε σε αυτή τη ζωή.  Κάποτε, θα του εξηγήσω και ίσως κάποτε καταλάβει γιατί έφυγα τόσο ξαφνικά από την ζωή του. Τώρα όμως, μέλημα μου είναι να σώσω άλλες ψυχούλες από το να περάσουν αυτόν το "βιασμό". Μέσα από την δική μου ιστορία, εμφανίζονται συνεχώς νέες ομολογίες, ανώνυμες και μη, για την μετακίνηση ανάδοχων παιδιών σε περίοδο ταξιδιού.  Δυστυχώς όμως όλοι κάτι φοβούνται και δεν μιλούν προς τα έξω. Εγώ όμως τώρα δεν φοβάμαι τίποτα πια. Μου ξερίζωσαν ότι είχαν να μου ξεριζώσουν. Δεν έχω τίποτα άλλο πια να μου πάρουν», λέει η οργισμένη γυναίκα και καταλήγει με μια παράκληση:

«Βοηθήστε ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ όμως, ώστε να γίνουν τα πράγματα καλύτερα και ποτέ να μην περάσει ψυχή αυτό τον βιασμό που πέρασαν οι δικές μας.  Τότε, αν τα καταφέρουμε, ΔΕΝ θα μείνει κανένα παιδί μέσα στις στέγες και τα ιδρύματα. Αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι "κτήμα" του Κράτους, αλλά έχουν δικαιώματα σε αυτή την ζωή!»

Στην κεντρική φωτογραφία η κα. Απέργη με την οικογένειά της.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter