Αρχική InfoKids Υγεία Δεν ψηλώνει το παιδί; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης

Δεν ψηλώνει το παιδί; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης

Δεν ψηλώνει το παιδί; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης

Η αυξητική ορμόνη δρα σε όλο τον οργανισμό προωθώντας τη διαδικασία της σωστής ανάπτυξης του παιδιού. Η έλλειψή της επηρεάζει τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού που απαιτούνται για την ομαλή και φυσιολογική σωματική ανάπτυξή του. Ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης έχει περίπου το 40% των παιδιών με παθολογικά κοντό ανάστημα. Μπορεί να συνοδεύεται από έλλειψη και άλλων υποφυσιακών ορμονών, ενώ εκτός από γενετικά, ιδιοπαθή αίτια, μπορεί να οφείλεται και σε τραύμα, όγκο, ακτινοβόληση του κρανίου κ.ά.

​Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αυξητική ορμόνη

Η αυξητική ορμόνη παράγεται από τα σωματοτρόπα κύτταρα του προσθίου λοβού της υπόφυσης, ενός πολύ σημαντικού αδένα ο οποίος βρίσκεται στον εγκέφαλο προστατευμένος μέσα σε μια οστέινη κοιλότητα, το τουρκικό εφίππιο. Κύριος λόγος της είναι η προαγωγή της σωματικής αύξησης κατά 30% από μόνη της κατά 70% μέσω του αυξητικού παράγοντα IGF1, ο οποίος παράγεται κατ' εντολή της στο συκώτι (ενώ ο IGF2 εκφράζεται από νωρίς στην εμβρυϊκή ζωή σε πλήθος ιστών και παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του εμβρύου). Οι δύο αυξητικοί παράγοντες είναι ορμόνες με παρόμοια δομή με της ινσουλίνης σε ποσοστό περίπου 50%. Κύριοι ρυθμιστές της έκκρισής της είναι οι ορμόνες GHRH και σωματοστατίνη, οι οποίες παράγονται από τον υποθάλαμο, ένα ανώτερο κέντρο του εγκεφάλου, καθώς και η γκρελίνη, η οποία παράγεται κυρίως στο στομάχι και είναι ορεξιογόνος.

Θεραπεία με αυξητική ορμόνη (GH)

Το 1958 ο Raben χορήγησε πρώτος αυξητική ορμόνη από εκχυλίσματα πτωματικών υποφύσεων σε παιδί με υποφυσιακό νανισμό. Το 1985, όμως, απαγορεύτηκε η χρήση της λόγω κρουσμάτων εγκεφαλοπάθειας. Ταυτόχρονα σχεδόν ανακαλύφθηκε η ανασυνδυασμένη ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, η οποία, εκτός του ότι ήταν ασφαλής, μπόρεσε να καλύψει ποσοτικά τις ανάγκες του πληθυσμού. Έτσι, μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται ως θεραπεία του παθολογικά κοντού αναστήματος ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτό δεν οφείλεται σε υποφυσιακή ανεπάρκεια. Διεθνώς οι ενδείξεις χορήγησης αυξητικής ορμόνης είναι:

Σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται αυξητική ορμόνη

* Σε ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης

* Το σύνδρομο Turner (απουσία του ενός εκ των δύο Χ χρωμοσωμάτων)

* Το σύνδρομο Prader-Willi (γενετικό σύνδρομο, που χαρακατηρίζεται από χαμηλό ανάστημα, υποτονία, υπερφαγία)

* Η χρόνια νεφρική νόσος

* Τα παιδιά που γεννήθηκαν μικρά για την ηλικία κύησης (ένδειξη που δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από το Ελληνικό Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας).

Η διάγνωση στην παιδική ηλικία στηρίζεται στον χαμηλό ρυθμό αύξησης, σε έλεγχο του άξονα GH-IGF1 με προκλητές δοκιμασίες και σε απεικόνιση του υποθαλάμου και της υπόφυσης. Τέλος, η αυξητική ορμόνη είναι ασφαλής όσον αφορά στον κίνδυνο για εμφάνιση πρωτοπαθούς, καθώς και στην επανεμφάνιση θεραπευμένου όγκου.

Για τον λόγο αυτό η αυξητική ορμόνη παραμένει μια πολύτιμη, αλλά όχι πια τόσο ακριβή θεραπεία για τα παιδιά μας, που θα πρέπει εντούτοις να συνταγογραφείται με σύνεση και με απόλυτη τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας.

Δρ. Δημήτρης Θ. Παπαδημητρίου

Παιδοενδοκρινολόγος, Δ/ντής Τμήματος Παιδιατρικής - Εφηβικής Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter