«Δεν βοηθάω τη γυναίκα μου στις δουλειές και το ίδιο πρέπει να κάνεις κι εσύ…»

Ανήκετε στις μαμάδες που εργάζονται ή σε εκείνες που μένουν στο σπίτι με τα παιδιά; Ο σύζυγός σας εργάζεται ή μένει εκείνος στο σπίτι για να φροντίζει τα μικρά σας; Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και έχει το δικό της πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής των μελών της.

Υπάρχουν κάποιες οικογένειες όπου οι ευθύνες του νοικοκυριού κατανέμονται εξίσου, με τον σύζυγο να αναλαμβάνει ορισμένες από αυτές, ενώ και οι δύο γονείς φροντίζουν τα παιδιά. Σε άλλα νοικοκυριά, η μαμά συνηθίζει να κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού και να φροντίζει τα παιδιά κατά κύριο λόγο.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και ορισμένες οικογένειες όπου ο μπαμπάς αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της οικιακής εργασίας και της ανατροφής των παιδιών. Ωστόσο, όταν ένας από τους δύο γονείς αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών, συχνά δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό. Αυτό το άτομο μπορεί να αισθάνεται δυστυχισμένο, προσπαθώντας να «τα κάνει όλα». Δεν ζητάει βοήθεια ή ακόμα και όταν το κάνει, δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Υπάρχουν πολλές εργαζόμενες γυναίκες που εξακολουθούν να ασχολούνται με το 95% των καθηκόντων του νοικοκυριού και των παιδιών. Σε ένα σπίτι με δύο ενήλικες και παιδιά, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Ο τρόπος με τον οποίο χωρίζετε αυτές τις ευθύνες εξαρτάται από εσάς, αλλά θα πρέπει να υπάρχει κάποια ισότητα. Η παρακάτω ανώνυμη ανάρτηση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων, οι οποίοι ταυτίζονται με εκείνον που την έγραψε.

Η δημοσίευση ξεκινά ως εξής: «Δεν βοηθάω τη γυναίκα μου…»

Αρχικά υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά στη συνέχεια, καθώς διαβάζουμε, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του! Ο ανώνυμος άνδρας περιγράφει ότι ένας φίλος τον επισκέφθηκε για καφέ στο σπίτι του. Σε κάποιο σημείο της συζήτησης, ο οικοδεσπότης είπε ότι πάει να πλύνει τα πιάτα και θα επιστρέψει.

«Με κοίταξε σαν να του είπα ότι επρόκειτο να φτιάξω έναν διαστημικό πύραυλο! Τότε μου είπε με θαυμασμό, αλλά λίγο αμήχανα: «Χαίρομαι που βοηθάς τη γυναίκα σου, αλλά εγώ δεν τη βοηθάω πια γιατί όταν το κάνω, δεν παίρνω καμία επιβράβευση από εκείνη. Την περασμένη εβδομάδα σφουγγάρισα όλο το σπίτι και ούτε που με ευχαρίστησε!».

Ο ανώνυμος άνδρας απάντησε λέγοντας ότι δεν «βοηθάει» τη σύζυγό του: «Στην πραγματικότητα, η σύζυγός μου δεν χρειάζεται βοήθεια, χρειάζεται έναν συνεργάτη».

«Δεν βοηθάω τη γυναίκα μου να καθαρίσει το σπίτι γιατί ζω κι εγώ εδώ και πρέπει να το καθαρίζω»

«Δεν βοηθάω τη γυναίκα μου να μαγειρεύει γιατί θέλω επίσης να φάω και πρέπει να μαγειρέψω»

«Δεν βοηθάω τη γυναίκα μου να πλύνει τα πιάτα μετά το φαγητό επειδή χρησιμοποιώ κι εγώ αυτά τα πιάτα»

«Δεν βοηθάω τη γυναίκα μου με τα παιδιά, επειδή είναι και δικά μου παιδιά και η δουλειά μου είναι να είμαι πατέρας»

«Δεν βοηθάω τη γυναίκα μου να πλένει, να απλώνει ή να διπλώνει τα ρούχα, επειδή τα ρούχα είναι και δικά μου»

Ο άνδρας το λέει ξεκάθαρα: δεν βοηθά στο νοικοκυριό γιατί είναι μέρος του νοικοκυριού. Όσο για τον έπαινο, έχει την τέλεια απάντηση:

«Ρώτησα τον φίλο μου πότε ήταν η τελευταία φορά που ευχαρίστησε τη γυναίκα του που καθάρισε το σπίτι, έπλυνε τα ρούχα, άλλαξε τα σεντόνια, μαγείρεψε και τάισε τα παιδιά.

Σου φαίνεται παράλογο; Όταν εσύ, για μία φορά στη ζωή σου, σφουγγάρισες το πάτωμα, περίμενες τουλάχιστον ένα βραβείο αριστείας!

Γιατί; Ίσως επειδή έχεις μεγαλώσει με την ιδέα, ότι όλα αυτά είναι η δουλειά της. Ίσως έχεις μάθει ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν χωρίς να χρειαστεί να κουνήσεις ούτε το μικρό σου δαχτυλάκι!

Τότε πες της «ευχαριστώ», όπως θα ήθελες να σε ευχαριστήσει κι εκείνη, με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια ένταση. Βοήθησέ την, φέρσου σαν ένας πραγματικός σύντροφος, όχι σαν επισκέπτης που έρχεται μόνο για φαγητό, ύπνο και μπάνιο… Νιώσε σαν στο σπίτι σου. Είσαι στο σπίτι σου!».

Πηγή: hotmomsclub.com