Διαταραχή Διασπαστικής Απορρύθμισης της Διάθεσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οι άνθρωποι, μικρότεροι και μεγαλύτεροι, που πάσχουν από κάποια καταθλιπτική διαταραχή βιώνουν έντονα το αίσθημα της λύπης και του «κενού». Έχουν συχνά ξεσπάσματα και δυσκολεύονται να λειτουργήσουν στην καθημερινότητά τους.

Ένας νέος – σχετικά – όρος που αφορά στα παιδιά και τις καταθλιπτικές διαταραχές έκανε την εμφάνισή του και σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτόν.

Τι είναι η Διαταραχή Διασπαστικής Απορρύθμισης της Διάθεσης

Ως Διαταραχή Διασπαστικής Απορρύθμισης της Διάθεσης ορίζεται η κατάσταση σοβαρών, χρόνιων και επαναλαμβανόμενων ξεσπασμάτων θυμού που παρατηρούνται σε παιδιά ηλικίας 6 και 10 ετών.

Η Διαταραχή Διασπαστικής Απορρύθμισης της Διάθεσης είναι ένας νέος σχετικά όρος ο οποίος δημιουργήθηκε για να κατηγοριοποιηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα παιδιά που είχαν διαγνωστεί με παιδιατρική διπολική διαταραχή. Ουσιαστικά περιγράφει τη συμπεριφορά των παιδιών που διαγνώστηκαν με παιδιατρική διπολική διαταραχή, αλλά τα η συμπεριφορά τους δεν είναι τόσο έντονη όσο εκείνων με τη διπολική διαταραχή.

Τα κύρια συμπτώματά της

Τα κύρια συμπτώματα της Διαταραχή Διασπαστικής Απορρύθμισης της Διάθεσης είναι:

  • Έντονα ξεσπάσματα, τα οποία συμβαίνουν – κατά μέσο όρο – τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα
  • Τα ξεσπάσματα είναι δυσανάλογα σε ένταση και διάρκεια, παρατηρούνται σε πολλά περιβάλλοντα και δεν δικαιολογούνται από το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.
  • Το παιδί μεταξύ των ξεσπασμάτων είναι συνεχώς εριστικό, ευερέθιστο και θυμωμένο.
  • Το μοτίβο αυτό, των έντονων ξεσπασμάτων και της θυμωμένης διάθεσης συνεχίζεται για πάνω από 12 μήνες, χωρίς να υπάρχει διακοπή 3 μηνών και πάνω, όπως τη διπολική διαταραχή.
  • Εκδηλώνεται κυρίως πριν τα 10 έτη

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου

Συνήθως για τη θεραπεία της Διαταραχής Διασπαστικής Απορρύθμισης της Διάθεσης γίνεται ένας συνδυασμός διαλογισμού, ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Επειδή η ασθένεια είναι πολύ πρόσφατη, η ιατρική κοινότητα ακόμα αναζητά τις θεραπείες που θα λειτουργήσουν καλύτερα απέναντί της.

Οι γονείς θα πρέπει να δουλέψουν μαζί με τον θεράποντα ιατρό του παιδιού τους για να προσφέρουν το καλύτερο στο παιδί τους, ενώ πρέπει να διδαχθούν συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς και αντιμετώπισης για να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του παιδιού που πάσχει από Διαταραχή Διασπαστικής Απορρύθμισης της Διάθεσης.

Πηγή: childmind.org

Σκοπός του άρθρου είναι η ενημέρωση του αναγνώστη. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά ιατρικά κείμενα ή συμβουλές.