Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019: 5 μοναδικές εκδηλώσεις για να την τιμήσετε μαζί με τα παιδιά

Κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου τιμώνται οι χώροι που «φυλούν» την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα – γνωστά σε όλους μας – Μουσεία.

Η 18η Μαΐου, λοιπόν, έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Το θέμα για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2019

Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».  

Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Τα Μουσεία της Κύπρου συμμετέχουν και φέτος ενεργά στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ημερίδες και εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας!

Δείτε παρακάτω 5 ιδιαίτερες εκδηλώσεις για να γιορτάσετε και εσείς τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ανακαλύπτουμε τη Θεά Αφροδίτη μαζί με Μυθικά Τέρατα στο Κυπριακό Μουσείο

Θεματικές διαδρομές με τις τσάντες εξερεύνησης «Ανακαλύπτω τη Θεά Αφροδίτη» & «Ανακαλύπτω τα Μυθικά Τέρατα» για παιδιά ηλικίας 4-10 με γονείς ή συνοδούς. Παιδιά, ελάτε να ζήσουμε όλοι μαζί την απόλυτη μουσειακή εμπειρία! Προσωπικός οδηγός μας οι τσάντες εξερεύνησης!

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

09:00 – 17:00

Κυπριακό Μουσείο

Λεωφόρος Μουσείου 1, Λευκωσία

Σάββατο στο Μουσείο – Ο πολιτισμός της Κύπρου

Τα Σάββατα είναι αφιερωμένα στα παιδιά, για να γνωρίσουμε μαζί το Μουσείο παρατηρώντας, ακούγοντας, μαθαίνοντας και εξερευνώντας. Κάθε φορά θα έχουμε ένα διαφορετικό θέμα εμπνευσμένο από τη συλλογή του Μουσείου, το οποίο θα ανακαλύπτουμε με δημιουργικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες.

Στις 18 Μαΐου το Μουσείο τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι, όπου τα παιδιά θα γνωρίσουν το πολυπολιτισμικό τοπίο της Κύπρου κατά τον 19ο αιώνα, με παιχνίδια ρόλων και εξερεύνησης στις αίθουσες του Μουσείου.

Ηλικίες: 9-12 χρονών
Γλώσσα: Ελληνικά
Συμμετοχή: Δωρεάν

Σάββατο 18 Μαΐου 2019, 10.30 – 12.30

Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας (CVAR)
Ερμού 285
Λευκωσία

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου – Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού

Με παιχνίδια για παιδιά ξεκινά το Σάββατο στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου. Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, αφηγήσεις ιστοριών, εργαστήρια, εκθέσεις και όχι μόνο περιμένουν μικρούς και μεγάλους για να γιορτάσουν την Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού (10:00) και Παιχνίδι Γνώσεων (12:00) σε συνεργασία με το Σώμα Προσκόπων Κύπρου

Παρουσίαση ύφανσης ψαθιού “Το καπουθκιώτικον ψαθί” (στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) σε συνεργασία με το κοινοτικό συμβούλιο του κατεχόμενου χωριού Καπούτι, 10:00-14:00

Παρασκευή Κοιλανιώτικων Γλυτζιστών (στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) από τον Όμιλο Κοιλανιωτών, 10:30-13:30

Εργαστήριο παρασκευής χαλλουμιών, αναρής και τραχανά από τυροκομεία της Πάχνας σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού, 10:30-14:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στην Κύπρο μας πριν χρόνια εκατό» από τις μουσειοπαιδαγωγούς Θεοδώρα Γεωργίου και Θεοδώρα Μάτσια, 10:45

Αφήγηση Λαϊκών Παραμυθιών της Κύπρου, 11:30

Έκθεση Λαϊκής Υαλογραφίας από τις συλλογές του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου
Δράσεις σε συνεργασία με τον Τιμώμενο Δήμο Καραβά:
1. Έκθεση κειμηλίων του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου από τον κατεχόμενο Καραβά
2. Έκθεση κεντημάτων Φερβολιτέ και Παρουσίαση της τέχνης του Φερβολιτέ (στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) από κεντήτριες του Δήμου Καραβά, 11:00-13:00. Εγκαίνια στις 10:30.
3. Προβολή ντοκυμαντέρ για τη τέχνη του «Φερβολιτέ»
4. Λαϊκοί Παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό Συγκρότημα του Δήμου Καραβά, 12:30

Αναβίωση Παραδοσιακών Κυπριακών Χειροτεχνιών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 10:30-13:30

1. Ξυλογλυπτική από τον σκαλιστή Γιώργο Γεωργίου
2. Αγγειοπλάστική «Τροχός» από τον Χαράλαμπο Χατζηχαραλάμπους
3. Ταπισερί από την υφάντρια Μαρία Σιακού
4. Υφαντική στον Αργαλειό από την Ανδρούλλα Νεοκλέους
5. Κεντητική Λευκαρίτικου από την Βαρβάρα Αθανασίου

Εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες
1. Εργαστήριο εκμάθησης «Βελόνι και Βελονάκι» από την Κυριακή Αντωνίου 11:00-13:00
2. Εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακού «βρουκαλιού» (σάρωθρου) από τον Κώστα Αντωνίου, 11:00-13:00
3. Εργαστήριο ζωγραφικής με μοτίβα του Μουσείου από λαϊκές υαλογραφίες των συλλογών του, 09:30-11:00

• Θα διατίθενται Κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα και ροφήματα (προς ενίσχυση των δράσεων συντήρησης του μουσείου)
• Έως και 70% έκπτωση στις εκδόσεις της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και προσφορές στο πωλητήριο χειροποίητων ειδών επ’ευκαιρία των 82 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου.

***Απαιτείται κράτηση θέσεων για τα εργαστήρια και τις αφηγήσεις τηλ. 22432578, cypriotstudies@gmail.com. Πληροφορίες www.cypriotstudies.org

Σάββατο 18 Μαΐου

10:30 – 14:30

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου

Πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού,

Λευκωσία

Μια νύχτα στο Μουσείο

To Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης διοργανώνει μια διανυκτέρευση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 χρόνών!

Για 5η συνεχόμενη χρονιά και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τα παιδιά θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να περάσουν ένα ολόκληρο βράδυ στην Πινακοθήκη και να δουν μια διαφορετική πλευρά του κόσμου των μουσείων, με όμορφες και συναρπαστικές εκπλήξεις.

Σας περιμένουμε για να περάσουμε μαζί μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία στη Λεβέντειο Πινακοθήκη!

Άφιξη: Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019, 17:30
Αναχώρηση: Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, 10:00
Ηλικίες: 9-12 χρονών
Κόστος: 75 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. 22668838, εσωτ. 109 ή 105 (Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-13:00 & 14:00-16:30), ή με email στο education@leventisgallery.org.

Λεβέντειος Πινακοθήκη

Αναστασίου Γ. Λεβέντη 5, Λευκωσία

Δημοτικό Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας

Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Δημοτικό Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας (παρά την Πλατεία Ευρώπης, με είσοδο απέναντι από το ξενοδοχείο Sun Hall), θα παραμείνει ανοικτό και θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις από το πρωί ως το βράδυ.

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

10:00 π.μ. – 11:00 μ.μ.
«Τα Μουσεία ως κόμβοι Πολιτισμού, το μέλλον της παράδοσης»
Εκδήλωση με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων
Mουσική, ενημέρωση, ξενάγηση. Είσοδος ελεύθερη

4:00 μ.μ. – 6:00μ.μ. «DIY ELECTRONICS» – Εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα για άτομα ηλικίας 10 – 18 ετών 
Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που συνδυάζει μουσική εκπαίδευση και ερμηνεία-περφορμανς υπό την καθοδήγηση της Δρος Νάσιας Θεράποντος. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν νέους ήχους με την κατασκευή και χρήση DΙY ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων. Δωρεάν συμμετοχή / Περιορισμένος αριθμός θέσεων / Για συμμετοχή: 24 620994

7:00μ.μ.
Συναυλία με τίτλο «FLEEING CLARITY» με τους κλαρινετίστες Γιώργο Γεωργίου και Άγγελο Αγγελίδη με μουσική για κλαρινέτο και ηλεκτρονικά. Στην συναυλία θα εκτελεστεί και ένα κομμάτι από τους μαθητές του εργαστηρίου παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Δημοτικό Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας

Λεωφόρος Αθηνών – Πλατεία Ευρώπης, Φοινικούδες