Δημοτικό σχολείο τιμώρησε 6χρονο μαθητή για τα μακριά μαλλιά του…

Θυμάστε παλιότερα που τα σχολεία απαιτούσαν τα αγόρια και τα κορίτσια να έχουν ένα συγκεκριμένο χτένισμα και ένα συγκεκριμένο ντύσιμο; Και ότι όταν οι μαθητές δεν συμμορφώνονταν με αυτές τις απαιτήσεις τιμωρούνταν;

Μία απίστευτη είδηση από τη μακρινή Αμερική ήρθε για να μας θυμίσει εκείνες τις απαρχαιωμένες εκπαιδευτικές αντιλήψεις. Ένα Δημοτικό σχολείο στο Τέξας της Αμερικής κατηγορείται για ρατσιστική συμπεριφορά, έπειτα από απαίτηση που είχε από 6χρονο μαθητή να κόψει τα μαλλιά του, τα οποία ήταν μακριά και σε στυλ ράστα και αντίβαιναν τους κανονισμούς του σχολείου.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του Δεκεμβρίου όταν ο Jonathan Brown, μαθητής του Spring Valley Elementary School γύρισε στο σπίτι από το σχολείο μαζί με ένα φυλλάδιο, το οποίο υποδείκνυε ότι το παιδί δεν έχει συμμορφωθεί με τους κανόνες του σχολείου. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι είχαν φροντίσει να υπογραμμίσουν τον κανόνα εκείνο που το παιδί «παράκουσε».

Η Tiffany L. Brown, μητέρα του 6χρονου αγοριού αφού ξεπέρασε το πρώτο σοκ, ανάρτησε στο λογαριασμό της στο Twitter φωτογραφία του εν λόγω φυλλαδίου, το οποίο πέρα από κανόνες για το ντύσιμο των παιδιών, υποδείκνυε και το πώς θα έπρεπε να είναι τα μαλλιά τους κουρεμένα και χτενισμένα.

Το σημείο που τόνισαν, για την περίπτωση του μικρού Jonathan, έγραφε συγκεκριμένα: «Τα μαλλιά δεν πρέπει να ξεπερνούν το ύψος των αυτιών και να μην αγγίζουν τα φρύδια τους. Τα αγόρια δεν πρέπει να έχουν ψηλές κοτσίδες, κότσους ή περίεργα χτενίσματα. Τα κουρέματα που αποσπούν τα παιδιά δεν επιτρέπονται και το ίδιο ισχύει και για τα χτενίσματα στυλ «μοϊκάνα». Τα μαλλιά (με βάση τον όγκο τους) δεν πρέπει να εξέχουν παραπάνω από 5 εκατοστά μακριά από το κεφάλι».

Αφού διάβασε το σημείωμα, η μητέρα ανησύχησε, ότι το Σχολείο θα ζητούσε από τον γιο της να κόψει τα μαλλιά του.

«Η αρχική μου αντίδραση ήταν… σοκ! Ένιωσα ενοχλημένη και ότι το παιδί μου γινόταν στόχος», είπε σε συνέντευξή της στο περιοδικό TODAY Style. «Τα μαλλιά του γιου μου είναι κομμάτι του. Φανερώνουν τη μοναδικότητά του. Του δίνουν αυτοπεποίθηση, τον κάνουν να νιώθει άνετα!».

Στο post της στο Twitter, η μητέρα χαρακτήρισε την πολιτική του σχολείου «ρατσιστική και μεροληπτική», ενώ συνέχισε: «Έγραψα το παιδί μου σε αυτό το σχολείο για να του δώσω την ευκαιρία της καλύτερης εκπαίδευσης, αλλά δεν θα δεχθώ ρατσιστικές πολιτικές».

Η μητέρα διευκρίνισε, επίσης, ότι πριν το συγκεκριμένο σημείωμα ο γιος της δεν είχε δεχθεί καμία παρατήρηση για τα μαλλιά του, ενώ παραδέχθηκε ότι λίγο πριν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές εξήγησε στον μικρό τι ακριβώς εννοούσε το σημείωμα που έλαβε.

«Του εξήγησα τι συνέβη. Ξεκίνησε να κλαίει και να φωνάζει πως δεν θέλει να του κόψουν τα μαλλιά. “Μου αρέσουν πολύ τα μαλλιά μου. Δεν θέλω να τα κόψω”, έλεγε».

Το post της συγχυσμένης μητέρας έγινε αμέσως δημοφιλές στο Twitter, όπου πολλοί χρήστες του έσπευσαν να τη στηρίξουν με τα σχόλιά τους.

Το σχολείο από την πλευρά του, σύμφωνα πάντα με τα όσα ισχυρίζεται η μητέρα, μίλησε στο μικρό και του ζήτησε να κόψει τα μαλλιά του. Μάλιστα, αφού η οικογένεια δεν συμμορφώθηκε την πρώτη φορά με την παρατήρηση το σχολείο τιμώρησε το γιο της, αφήνοντάς τον μόνο στο γραφείο του διευθυντή για να λύσει τις ασκήσεις του, ενώ η ίδια δεν έχει μιλήσει για καιρό με τους υπευθύνους του σχολείου, οι οποίοι απευθύνονται μόνο προς τον μικρό.

«Αφού δεν κόψαμε τα μαλλιά του Jonathan, έβαλαν τον μικρό τιμωρία. Και όλο αυτό επειδή εμείς, οι γονείς του, αποφασίσαμε να μην κόψουμε τα μαλλιά του», έγραψε σε άλλο tweet της η μητέρα, η οποία τόνισε ότι μετά τις Γιορτές ελάχιστες φορές έχει συναντηθεί κατά πρόσωπο με τους υπευθύνους του σχολείου.

Η αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της περιοχής (Midway ISD) σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε, ότι πολλά παιδιά επέστρεψαν στο σπίτι τους με παρόμοια σημειώματα, ενώ ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα ράστα στο κεφάλι του μικρού, αλλά το μήκος των μαλλιών.

«Οι κανόνες ντυσίματος και κουρέματος υπάρχουν εδώ και δεκαετίες με σκοπό να διδάξουν στα παιδιά υγιεινή, να μειώσουν την απόσπαση της προσοχής που μπορεί να προκληθεί από μαλλιά και ρούχα που ενοχλούν το παιδί και να μειώσει στο ελάχιστο τους κινδύνους ασφαλείας. Κατά καιρούς οι κανόνες αυτοί έχουν αλλάξει ή προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε εποχής, αλλά ο κανόνας για το μήκος των μαλλιών των αγοριών υπάρχει χρόνια και έχει γίνει και παλαιότερα θέμα συζήτησης, οπότε δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Το μόνο που είναι καινούριο αυτή τη φορά είναι το γεγονός ότι ο κανόνας αυτός πρώτη φορά χαρακτηρίζεται «ρατσιστικός και μεροληπτικός». Αναφέρεται, όμως, σε όλους τους μαθητές, οπότε δεν μπορεί να μεροληπτεί υπέρ ορισμένων. Οι μαθητές οφείλουν να υπακούσουν στους κανόνες, οι οποίοι τους έγιναν γνωστοί κατά τη διάρκεια της εγγραφής τους στα σχολεία», είπε μέλος της εκπαιδευτικής αρχής σε δήλωσή του στο TODAY Style.

Ο αρμόδιος της εκπαιδευτικής αρχής δήλωσε, επίσης, ότι τα σχολεία είναι πάντα ανοιχτά για συζήτηση με τους γονείς, ενώ μετά από γραπτή απαίτηση κάθε παιδί μπορεί να εξαιρεθεί από τους κανόνες, αν συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας ή θρησκείας.

Η μητέρα, τέλος, ελπίζει ότι οι κανόνες θα επανεξεταστούν με βάση τα κριτήρια της σημερινής εποχής και όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. «Ελπίζω οι αρμόδιοι να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές για να διασφαλίσουν την ισότητα των παιδιών».

πηγή: today.com