Διχάζει η απόφαση δασκάλας να μην αφήσει τα παιδιά να κάνουν προσευχή – Τι ισχύει για τα σχολεία;

Νεότερη ενημέρωση:

Το Υπουργείο διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να μεριμνούν, ώστε να γίνεται η πρωινή προσευχή στην τάξη τους.

Όσο για τα παιδιά που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν, παραμένουν ήσυχα, σεβόμενα την ιερή στιγμή των υπόλοιπων παιδιών.

Τον γύρο της Κύπρου κάνει από εχθές η είδηση που θέλει δασκάλα Δημοτικού στη Λάρνακα να απαγόρευσε στα παιδιά να κάνουν την προσευχή τους στο σχολείο.

«Όσοι θέλετε να προσεύχεστε να το κάνετε στα σπίτια σας», φέρεται να είπε η συγκεκριμένη δασκάλα στους μαθητές της, οι οποίοι αντέδρασαν στο ότι δεν έγινε προσευχή στην τάξη τους.

Όπως επισημαίνουν ορισμένοι γονείς η δασκάλα, που διδάσκει σε μαθητές έκτης δημοτικού, επιμένει, παρά τα παράπονα τους, να μην  επιτρέπει στα παιδιά να κάνουν προσευχή ενώ παράλληλα αντιδρά, όπως υποστηρίζουν, με άσχημο τρόπο έναντι μερίδας μαθητών, οι γονείς των οποίων κατήγγειλαν την συμπεριφορά της στο σύνδεσμο γονέων αλλά και σε αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων τοποθετήθηκε δημόσια τονίζοντας πως κανένας δάσκαλος δεν έχει δικαίωμα να επιλέγει αν θα κάνει ή όχι την προσευχή, αφού αυτή επιβάλλεται μέσω των κανονισμών του Υπουργείου Παιδείας.

Τι ισχύει, όμως, σύμφωνα με τον νόμο;

Συμφωνα με δηλώσεις του Εκπροσπωπου Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, κ. Σπύρου Αντωνέλλου city.com.cy, η προσευχή στα σχολεία, σήμερα, είναι προαιρετική και εναπόκειται στον κάθε δάσκαλο και μαθητή εάν θα προχωρήσει στην πραγματοποίησή της.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Υπουργείο, πριν η δασκάλα προχωρήσει στην απόφασή της να μη λέει η ίδια στην τάξη την προσευχή, είχε προηγουμένως συνεννοηθεί με τον Επιθεωρητή του σχολείου, ο οποίος ήταν ενήμερος για το θέμα.

Σημειώνεται, ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο προς έγκριση στο οποίο διαφαίνεται πως η προσευχή θα είναι υποχρεωτική μόνο, όμως, για τους μαθητές που το επιθυμούν.