Δολοφονία 31χρονης: Συνελήφθη ο 42χρονος συζυγοκτόνος

Στη σύλληψη του Χουσείν Φαρούχ, 42 ετών από τη Συρία, φερόμενου δράστη του φονικού που διαπράχθηκε στην Πάφο, προχώρησε η Αστυνομία.

Ο 42χρονος συνελήφθη στην Λεμεσό και συγκεκριμένα στην περιοχή Ομονοίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον εν διαστάσει σύζυγο της 31χρονης από τη Συρία που εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε λίμνη αίματος στο σπίτι της στην περιοχή της Τεχνικής Σχολής στην Πάφο, από Λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας που είχε μεταβεί να την επισκεφθεί, καθώς η οικογένεια παρακολουθείτο από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Από εκείνη τη στιγμή, η Αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για εντοπισμό και σύλληψη του, ενώ οι πληροφορίες που έρχονται στο φως για τη βίαιη συμπεριφορά που είχε σε βάρος της άτυχης γυναίκας, προκαλούν συγκλονισμό.

Είχε έρθει με βάρκα να βρει τον σύζυγό της – Τι θα απογίνουν τα παιδιά

Η 31χρονη, την οποία -σύμφωνα με τα στοιχεία- ο σύζυγός της μαχαίρωσε θανάσιμα στην Πάφο, είχε έρθει στο νησί μας μόλις έναν χρόνο πριν.

Η άτυχη 31χρονη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, είχε έρθει στην Κύπρο με τα παιδιά της πριν από ενάμιση χρόνο, ταξιδεύοντας με ξύλινη βάρκα μαζί με άλλους δεκάδες πρόσφυγες. Η βάρκα ξεκίνησε το ταξίδι της από τον Λίβανο, μετά από το χάος που επικρατούσε στην Ιντλίμπ και αφού είχε προσπαθήσει πολλές φορές να έρθει στην Κύπρο, για να επανενωθεί με τον άντρα της.

«Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Κύπρο είχε έρθει σε επαφή με το θύμα, όταν έμενε στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στην Κοκκινοτριμιθιά την πρώτη ημέρα που έφτασε στην Κύπρο.

Είχε ταυτοποιηθεί ως πιθανό θύμα ενδοοικογενειακής βίας και είχε απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές, όπου κατήγγειλε την υπόθεση και προσπάθησε να εξασφαλίσει την προστασία της. Στο μεταξύ, οι ΥΚΕ είχαν προσφέρει βοήθεια στο θύμα, παρέχοντας συμβουλές και στήριξη.

Είχε καταγγείλει επανειλημμένα στην Αστυνομία τα περιστατικά βίας. Με τη βοήθεια ενός δικηγόρου του κράτους, κατέθεσε μήνυση, αφού είχε δεχθεί γραπτές απειλές για τη ζωή της, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020. Παρά τον κίνδυνο που ελλόχευε, ο εν διαστάσει σύζυγός της, ο οποίος συνεχώς κρινόταν προφυλακιστέος, είχε αφεθεί ελεύθερος 48 ώρες πριν.

Στην γυναίκα, τελικά, έγινε πρόταση για να φιλοξενηθεί σε κέντρο προστασίας θυμάτων βίας, ωστόσο ανησυχούσε για το πώς θα μπορούσε να ζήσει εκεί με τα πέντε παιδιά της. Έτσι, ζητούσε βοήθεια για να βρει διαμέρισμα, το οποίο θα ήταν κατάλληλο για τα παιδιά της και μακριά από τον διώκτη της».

Ανακοίνωση από το Γραφείο Ευμερίας

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας δια μέσω της Διευθύντριας τους, κας. Μαρίας Κυρατζή, στέλνουν το  μήνυμα της ενδυνάμωσης των θυμάτων μετά και το περιστατικό της δολοφονίας της 31χρονης πολύτεκνης μητέρας στην Πάφο.

Η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυρατζή σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή, λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας εντόπισε την 31χρονη, προσθέτοντας πως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας βρίσκονταν κοντά στην οικογένεια με πρώτο μέλημα την διασφάλιση του συμφέροντος των παιδιών.

Υπήρχε είπε, συστηματική συνεργασία με την οικογένεια της 31χρονης, Ghada Al Nouri,  σημειώνοντας παράλληλα πως στο πλαίσιο αυτό επιδιωκόταν η ενδυνάμωση του θύματος με την παροχή διαφόρων επιλογών όσον αφορά την διαμονή της ίδιας  και των παιδιών της είτε σε καταφύγιο, είτε σε άλλο χώρο ενοικιαζόμενο, στην αντιμετώπιση των αναγκών τους και ιδιαίτερα των αναγκών των παιδιών.

Ήξεραν από το 2019 οι αρμόδιοι

Η κ. Κυρατζή ανέφερε πως από την αρχή του 2019, υπήρχε μια αναφορά στην Υπηρεσία της, όχι για βία, αλλά για πρόβλημα, στην οικογένεια της 31χρονης η οποία αντιμετωπίστηκε μέσα στα πλαίσια της συμβουλευτικής εργασίας.

Στην βάση αυτής της συμβουλευτικής εργασίας, είπε, και οι δύο γονείς δεν είχαν συναινέσει για συνεργασία και δεν είχαν υπογράψει το σχετικό συμφωνητικό βάσει του οποίου, δηλώνουν ότι θέλουν να συνεργαστούν για την παρέμβαση των υπηρεσιών.Ωστόσο σημείωσε, επειδή οι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας είδαν κάποια ζητήματα που χρειάζονταν περαιτέρω στήριξης, συνέχισαν να βρίσκονται δίπλα στην οικογένεια.

Μέτρα για την προστασία των παιδιών

Πρόσθεσε δε, πως εκείνο που επιδιώκεται είναι να αντιμετωπιστούν τα παιδιά και να τύχουν ενημέρωσης στο πλαίσιο που ήταν ενδεδειγμένο για το τι συνέβηκε στην οικογένεια τους και ταυτόχρονα τα μέτρα που επιδιώκονται να είναι εκείνα που συμβάλλουν στην προστασία τους .

Επιπρόσθετα η κ. Κυρατζή ανέφερε πως δεν μπορεί να πει τίποτα παραπάνω γιατί τα γεγονότα της υπόθεσης βρίσκονται σε εξέλιξη .