Αρχική InfoMommy Νέα Δυσκολεύονται να δεχτούν τα ομοφυλόφιλα παιδιά τους οι Κύπριοι γονείς, σύμφωνα με έρευνα

Δυσκολεύονται να δεχτούν τα ομοφυλόφιλα παιδιά τους οι Κύπριοι γονείς, σύμφωνα με έρευνα

Δυσκολεύονται να δεχτούν τα ομοφυλόφιλα παιδιά τους οι Κύπριοι γονείς, σύμφωνα με έρευνα

Στοιχεία που συνέλεξε τα τελευταία 8 χρόνια το Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας που λειτουργεί στην Λευκωσία και δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αναφέρουν ότι οι Κύπριες μητέρες αποδέχονται πιο εύκολα τις σεξουαλικές προτιμήσεις των παιδιών τους, ενώ οι Κύπριοι πατέρες δυσκολεύονται να μιλούν για τον ομοφυλόφιλο γιο τους.

Συγκεκριμένα στην έρευνα του δρα Θάνου Ασκητή, αναφέρεται: «η αποκάλυψη της ομοφυλοφιλίας του παιδιού τους, είναι μια είδηση που κλονίζει το ζευγάρι και το οδηγεί στον ειδικό αναζητώντας τρόπους διαχείρισης τόσο ανάμεσα στους γονείς με το παιδί, όσο και ανάμεσα στο ζευγάρι. Οι ψυχικές διαταραχές και κυρίως το άγχος και οι φοβίες ενός εκ των δύο συντρόφων, δυσκολεύει την καθημερινότητα του ζευγαριού και προκαλεί τριγμούς στη σχέση τους».

Ακόμα ένα στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι: «Πάνω από έξι στα δέκα άτομα που επισκέπτονται το Κέντρο, αναφορικά με την ομοφυλοφιλία, προσέρχονται για ανδρική ομοφυλοφιλία» και αυτό σχετίζεται: «με τις κοινωνικές νόρμες, ζούμε δηλαδή σε μια κοινωνία που η ανδρική ομοφυλοφιλία είναι λιγότερο αποδεχτή και περισσότερο ταμπού σε σχέση με τη γυναικεία. Η γυναίκα ομοφυλόφιλη δεν βιώνει την ίδια απόρριψη ή τις ίδιες πιέσεις για “αλλαγή” από τον οικογενειακό ή κοινωνικό περίγυρο όπως συμβαίνει στην ανδρική ομοφυλοφιλία». 

Με αποτέλεσμα η οικογένεια αλλά και το ίδιο το άτομο «επισκέπτεται λιγότερο συχνά ειδικό για καθοδήγηση ή διαχείριση θεμάτων που αφορούν τον σεξουαλικό της προσανατολισμό».

«Παρόλο που οι διεθνείς έρευνες διαφωνούν ως προς τα ακριβή ποσοστά της ομοφυλοφιλίας στο γενικό πληθυσμό (10-12% ή κατά άλλους 15%), σχεδόν όλες συμφωνούν στο γεγονός πως η ανδρική ομοφυλοφιλία απαντάται συχνότερα από τη γυναικεία σχεδόν σε διπλάσιο ποσοστό. Η ανδρική ομοφυλοφιλία, ταράζει περισσότερο τα νερά και προσέρχεται πιο απαιτητική, κυρίως από το γονεϊκό περιβάλλον, που εισπράττει πιο χρεωστικά και εκτεθειμένα στην κοινωνία τη συμπεριφορά του ομοφυλόφιλου γιου από εκείνην της κόρης», σημειώνεται στην έρευνα.

Η μητέρα συνήθως, όπως διαπιστώνεται, έρχεται πρώτη αντιμέτωπη με την αποκάλυψη του παιδιού, «ως συναισθηματικά πιο κοντά του ή το “ανακαλύπτει” ψάχνοντας να επιβεβαιώσει τις υποψίες της».   

Επίσης, η μητέρα «συχνά το επωμίζεται ως αποτέλεσμα των δικών της κακών χειρισμών και ψάχνει να βρει απαντήσεις, είτε για να το δικαιολογήσει, είτε για να το διαχειριστεί». Άλλες φορές, «προσπαθεί να “προστατεύσει” το μυστικό από τον πατέρα» ο οποίος «δύσκολα καταλήγει στον ειδικό, ντρέπεται να μιλήσει, θυμώνει και ζητά την “αλλαγή”».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι παρά το γεγονός όμως ότι ο πατέρας δύσκολα συζητά το θέμα και με μεγαλύτερη διστακτικότητα απευθύνεται σε κάποιον ειδικό, η έρευνα διαπιστώνει ότι στο τέλος, «βλέπουμε τον πατέρα να το αποδέχεται πιο ώριμα, σε σχέση με τη μητέρα που πενθεί, δείχνει να καταρρέει και απαιτεί την αλλαγή της σεξουαλικής επικράτησης του γιου της».

πηγή: tothemaonline.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter