«Εγκλωβισμένοι» στην Ιταλία 12 Κύπριοι μαθητές λόγω κορωνοϊού

NEΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Σχετικά με την ομάδα μαθητών/μαθητριών που βρίσκονται στο Μιλάνο για συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) ανακοινώνει ότι:

Μετά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ιταλικές Αρχές για αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, το Πρόγραμμα ματαιώθηκε και, ως εκ τούτου, το ΥΠΠΑΝ ανέλαβε πρωτοβουλία και έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες για επιστροφή των μαθητών/τριών στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν.

Όσον αφορά Ιδιωτικές Σχολές ή άλλους φορείς που μπορεί να απευθυνθούν στο ΥΠΠΑΝ σχετικά με τη διοργάνωση ταξιδιών στην Ιταλία, το ΥΠΠΑΝ διευκρινίζει ότι ισχύουν οι σχετικές οδηγίες που δίνονται από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εξωτερικών.

——————————————————————————————–

Όπως πολλά ελληνικά σχολεία, έτσι και σχολεία της Κύπρου βρέθηκαν και βρίσκονται αυτές τις μέρες για εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να έχουν «εγκλωβιστεί» εκεί λόγω της έκτακτης κατάστασης με τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπο Διονυσίου, οι μαθητές ταξίδεψαν στην Ιταλία για να παρακολουθήσουν πρόγραμμα Erasmus.

«Οι μαθητές έφτασαν το Σάββατο στην Ιταλία για το πρόγραμμα Erasmus, στο οποίο θα συμμετείχαν σχολεία του Μιλάνο, τα οποία όμως έκλεισαν λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα λόγω κορωνοϊού», εξήγησε ο κος Διονυσίου μιλώντας στο SigmaLive.

Πρόκειται για μαθητές από διάφορες Τεχνικές Σχολές του νησιού, για τους οποίους καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψουν άμεσα στην Κύπρο.

Επιπλέον, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ιταλία εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ανακοίνωση για συστάσεις προς Κύπριους που βρίσκονται στην Ιταλία ή πρόκειται να ταξιδέψουν στην χώρα:

«Λόγω αυξημένων περιστατικών κορωναϊού COVID19  σε περιοχές της Βόρειας Ιταλίας αποκλείστηκε η είσοδος/έξοδος από τους Δήμους: Vo’ Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo,Fombio, Maleo,Somaglia, Bertonico,Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano».

Σε δεύτερο tweet η Πρεσβεία αναφέρει: «Προτρέπονται οι Κύπριοι που βρίσκονται στην Ιταλία ή που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη χώρα, να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών και του @MinisteroSalute. Η Πρεσβεία θα συνεχίσει την ενημέρωση μέσω twitter».

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία είναι πλέον 203, από τα οποία περισσότερα από 180 μόνο στη Λομβαρδία.