Αρχική InfoBaby Τοκετός Έγκυες για να μη χάσουν το επίδομα αναγκάζονται να γεννούν Δευτέρα

Έγκυες για να μη χάσουν το επίδομα αναγκάζονται να γεννούν Δευτέρα

Έγκυες για να μη χάσουν το επίδομα αναγκάζονται να γεννούν Δευτέρα

Κενά στον νόμο που διέπει το επίδομα μητρότητας και που αναγκάζει τις μητέρες να γεννούν ημέρα Δευτέρα για να μη χάσουν ωφελήματα, καταγγέλλει η Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία με επιστολή της προς τον διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνη Τρύφωνος, η οποία κοινοποιήθηκε στη Βουλή.

Την επιστολή, ημερομηνίας 29/3/2017, υπογράφουν ο πρόεδρος και η γραμματέας της Μαιευτικής Εταιρείας, Μάριος Λιασίδης και Ριάνα Γαληνού, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν τα εξής: «Είχε υποπέσει στην αντίληψή μας εδώ και πολλά χρόνια, ότι ο γυναικολόγος έπρεπε να πιστοποιήσει ότι οι μητέρες της Κύπρου θα πρέπει να γεννήσουν ημέρα Δευτέρα προκειμένου να μη χάσουν κάποια ωφελήματα που τους παρέχονται από το Νόμο που διέπει το επίδομα μητρότητας.

» Επειδή αυτό αντίκειτο στη δική μας λογική και πραγματικά όταν το πρωτοαντικρίσαμε μόνο γέλιο μας προκάλεσε, αποταθήκαμε πρώτα από όλα στον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας αλλά δεν είδαμε καμιά μεταβολή στην αντιμετώπιση των μητέρων. Ακολούθησαν σχετικές αρθρογραφήσεις στον Τύπο αλλά πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

» Μετά από συζήτηση με αρμοδίους, στους οποίους φάνηκε ο όρος αυτός περίεργος και γέλασαν κι αυτοί, μας είπαν να αποταθούμε σ’ εσάς, ως τον πιο αρμόδιο, με την ελπίδα ότι θα μπορέσετε να κάνετε αυτή τη διόρθωση, που θα αποκαταστήσει το δίκαιο και τη λογική».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η μητέρα δικαιούται να πληρωθεί επίδομα τοκετού κατά κανόνα για 18 εβδομάδες. Αναφέρεται, επίσης, ότι για τους σκοπούς καταβολής του επιδόματος, εβδομάδα θεωρείται, η εβδομάδα η οποία αρχίζει Δευτέρα και τελειώνει Κυριακή.

Ο διευθυντής Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θ. Τρύφωνος με δηλώσεις του στον «Φ» ανέφερε ότι ανεξαρτήτως ποια ημέρα είναι ο τοκετός, καταβάλλεται στη μητέρα επίδομα για 18 εβδομάδες.

Από την άλλη, ο δρ Λιασίδης ανέφερε στον «Φ» ότι ο λόγος που ζητούν οι έγκυες από τους γυναικολόγους τους, όταν συμπληρώνουν τη σχετική αίτηση για το επίδομα τοκετού να αναγράφεται ως ημερομηνία αναμενόμενου τοκετού η ημέρα Δευτέρα, είναι για να μην χάσουν μέρες από τις 18 εβδομάδες που δικαιούνται.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.