Αρχική InfoKids Υγεία Εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των μικρών παιδιών τα γλυκά των Χριστουγέννων;

Εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των μικρών παιδιών τα γλυκά των Χριστουγέννων;

Εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των μικρών παιδιών τα γλυκά των Χριστουγέννων;

Τα Χριστούγεννα είναι ίσως η πιο χαρούμενη, γεμάτη ζεστασιά και προσμονή γιορτή του χρόνου. Παντού τριγύρω, δώρα, χαρούμενα πρόσωπα, γιορτινό τραπέζι, γλυκά. Τα παιδιά περισσότερο από τους μεγάλους, χαίρονται τις γιορτές των Χριστουγέννων με δώρα και κατανάλωση πολλών εδεσμάτων κυρίως γλυκών, αφού μέσα στο κλίμα της χαλάρωσης που επικρατεί, επιτρέπεται να δοκιμάσουν μελομακάρονα, δίπλες, κουραμπιέδες και σοκολάτες. Η παιδίατρος Χρυσάνθη Λαθήρα μας επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία των μικρών παιδιών τα γλυκά των Χριστουγέννων .

Τα μελομακάρονα είναι  αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές γλυκό . Περιέχει αλεύρι. ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι , ζάχαρη , μέλι, μπαχαρικά, καρύδια . Είναι μια καλή πηγή ενέργειας , περιέχει καλά λιπαρά (αφού περιέχει ελαιόλαδο),αλλά ποτέ μη δώσετε μελομακάρονα σε βρέφη κάτω του έτους , αφού το μέλι που περιέχουν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση με το κλωστηρίδιο του τετάνου (αλλαντίαση ή τέτανο ). Επίσης μπορεί να είναι αιτία αλλεργικής αντίδρασης στα καρύδια ή σε κάποιο από τα μπαχαρικά . Η κατανάλωση μελομακάρονων σε παιδιά από ενός έως δύο ετών πρέπει επίσης να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, είτε γιατί μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις στα περιεχόμενα καρύδια είτε γιατί φορτώνουμε τον παιδικό οργανισμό με υπερβολικούς κακούς υδατάνθρακες (ζάχαρη) κουράζοντας έτσι το πάγκρεας και αυξάνοντας το σωματικό βάρος.

Kourabiedes

Οι κουραμπιέδες είναι ένας νοστιμότατος χριστουγεννιάτικος γλυκός πειρασμός φτιαγμένος από μπόλικη ζάχαρη, ζωικό βούτυρο και ξηρούς καρπούς. Ποτέ μη δώσετε κουραμπιέδες σε μωρό κάτω των δύο ετών. Μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση έντονη (αναφυλαξία) . Πρέπει να γνωρίζετε ότι δίνετε μια απαγορευμένη ουσία,την ζάχαρη, αλλά ταυτόχρονα κακά λιπαρά στο μικρό σας παιδάκι. Σε μεγαλύτερα παιδιά η κατανάλωση των κουραμπιέδων πρέπει να γίνεται με αυστηρό μέτρο εφόσον ένας κουραμπιές μπορεί να δώσει έως 200 με 250 θερμίδες.

diplesΟι δίπλες είναι ένα εξίσου δημοφιλές γλύκισμα των καιρών ,ευτυχώς αποδίδει λιγότερες θερμίδες αλλά περιέχει αυγό, μέλι, ξηρούς καρπούς . Απαγορεύεται σε παιδιά κάτω του έτους γιατί μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία ή ηπιότερες αλλεργικές αντιδράσεις αφού περιέχει δυο ισχυρά αλλεργιογόνα (αυγό ,ξηροί καρποί) .

Η σοκολάτα, η  μεγάλη αγαπημένη μικρών και μεγάλων ,βρίσκεται παντού σε μεγάλη αφθονία . Προσοχή!  Μη συνηθίζετε να δίνετε σοκολάτα σε παιδιά κάτω των δύο ετών . Τα παιδιά μπορούν να «γλυκαίνονται» με φυσικές τροφές όπως φρούτα και μέλι (στα πάνω του έτους). Μαθαίνουν έτσι να καταναλώνουν καλούς υδατάνθρακες , μια συνήθεια που θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή ,χτίζοντας έτσι υγιή σώματα δηλαδή παιδιά χωρίς υπερβολικό βάρος, χωρίς την πιθανότητα να αναπτύξουν παιδικό διαβήτη ή διαβήτη ενήλικα.

Χρυσάνθη Λαθήρα
Παιδίατρος
lathiraped@gmail.com
2294029200


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.