Έγκυος και αυτοκίνητο: 6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να μην θέσεις σε κίνδυνο το έμβρυο σου

Είσαι έγκυος και οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο είναι αναπόφευκτο. Το Infokids.com.cy συγκέντρωσε και σου παρουσιάζει τα 6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να μην θέσεις σε κίνδυνο το έμβρυο σου ενόσω είσαι στο αυτοκίνητο είτε ως οδηγός είτε ως συνεπιβάτης.

Η ζώνη ασφαλείας είναι απαραίτητη. Εάν την φορέσεις σωστά μπορείς να προστατέψεις και τον εαυτό σου και το αγέννητο παιδί σου σε περίπτωση ατυχήματος.Στην αγορά θα βρεις ειδικές ζώνες εγκυμοσύνης, γνωστές ως ζώνες ισχίου, οι οποίες κατευθύνονται κάτω από την κοιλιά μεταφέροντας την πίεση στην πύελο, για άνεση, ασφάλεια και λιγότερο άγχος. Αν οδηγείς συχνά πιθανόν να σου φανεί χρήσιμη.

Οι δονήσεις και τα τραντάγματα δεν είναι ότι καλύτερο για την εγκυμοσύνη, οπότε αποφεύγεις τους δρόμους με λακκούβες και κακοτεχνίες. Στην εγκυμοσύνη, η οδήγηση για πολλή ώρα και η ακινησία που συνεπάγεται κάνουν κακό στο σώμα της εγκύου και πρέπει να αποφεύγονται ή οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγεις να οδηγείς όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα.

Αυτά τα 6 πράγματα ΔΕΝ πρέπει να τα αμελείς

 • Κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μια έγκυος αντιστοιχεί σε μάζα 3-5 τόνων
 • Όταν η ζώνη ισχίου είναι πάνω και γύρω από την κοιλιακή χώρα, ο πλακούντας και το έμβρυο υφίστανται πιέσεις, με μεγάλο κίνδυνο αποκόλλησης του πλακούντα!
 • Μην αμελείς, την ειδική ζώνη ασφαλείας για εγκύους, που συγκρατεί τη ζώνη ισχίου κάτω από την κοιλιά. Με τη ζώνη για εγκύους, μεταφέρεται η πίεση στην πύελο, μακριά από την κοιλιά και το έμβρυο.
 • Μπορείς να οδηγείς εφόσον νιώθεις άνετα, δεν έχεις ναυτίες και ζαλάδες και εφόσον το έχεις συζητήσει με τον γιατρό σου.
 • Στις μπροστινές θέσεις (οδηγού- συνοδηγού) πρέπει να κρατάς ικανοποιητική απόσταση από το ταμπλό. Όσο μπορείς, να μετακινείς πίσω το κάθισμα.
 • Εάν οδηγείς και νιώσεις δυσφορία- αδιαθεσία, στάθμευσε στο πλησιέστερο ασφαλές σημείο και ζήτα βοήθεια.

Πότε πρέπει να αποφεύγω εντελώς την οδήγηση;

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες της εγκυμοσύνης, οπότε δεν ξέρεις πότε μπορεί να έρθει η ώρα να γεννήσεις, τότε καλό θα ήταν να αποφύγεις την οδήγηση όσο μπορείς.

 1. Όταν έχεις ναυτία, εμετό και ζαλάδες λόγω της εγκυμοσύνης.
 2. Αν έχεις σακχαρώδη διαβήτη.
 3. Αν δεν νιώθεις σιγουριά και ασφάλεια κάθε φορά που οδηγείς.
 4. Απόφυγε την οδήγηση επίσης αν έχεις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και υπάρχει κίνδυνος για αποβολή.

Τι πρέπει να προσέχεις όταν οδηγείς μόνη σου το αυτοκίνητο

 • Να έχεις πάντα μαζί σου ένα κινητό τηλέφωνο.
 • Να μην οδηγείς μόνη σου νύχτα ή σε μακρινές διαδρομές, ιδιαίτερα όταν είσαι σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης.
 • Σε πολύωρα ταξίδια είναι καλό κάθε 1,5 ώρα να σταματάς για λίγο περπάτημα.
 • Αν νιώσεις ζάλη, ναυτία ή αδυναμία, σταμάτα δεξιά και κάλεσε βοήθεια.
 • Αν η θέση οδήγηση σου προκαλεί πόνους στη μέση, δοκίμασε να στηρίξεις τη μέση σου με ένα μικρό μαξιλαράκι.