Αρχική Σχολή Γονέων «Είμαι άχρηστος!»: 7 τρόποι για να ανταποκριθείτε σωστά στο παιδί

«Είμαι άχρηστος!»: 7 τρόποι για να ανταποκριθείτε σωστά στο παιδί

«Είμαι άχρηστος!»: 7 τρόποι για να ανταποκριθείτε σωστά στο παιδί

«Είμαι άχρηστος!», «Είμαι βλάκας!», «Είμαι χοντρή!»… κάθε φορά που ακούμε το παιδί μας να μιλά έτσι για τον εαυτό του, σκίζεται η καρδιά μας! Γιατί έχει τόσο αρνητική εικόνα για τον εαυτό του, τι μπορεί να έχουμε κάνει λάθος και… πώς θα το διορθώσουμε; Απαντήσεις μας έδωσαν οι ειδικοί του Big Life Journal.com και ελπίζουμε, ότι θα σας βοηθήσουν!

Επικυρώστε το συναίσθημα, όχι τις λέξεις

Αν μπορείτε να ψάξετε και να βρείτε τι νιώθει το παιδί σας και να το ονομάσετε, μπορείτε να το βοηθήσετε να τι το απασχολεί και να αρχίσετε να διαχωρίζετε το πρόβλημα από την αυτο-αξία του.

Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για να το βοηθάτε να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά

Με ένα παιχνίδι ρόλων, χρησιμοποιώντας τις πιο αστείες δυνατές συνθήκες. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας αγχώνεται εν όψει ενός πάρτι, πηγαίνετε και φορέστε μια αστεία στολή και έπειτα «παίξτε» τον γιατρό που προσπαθεί να διώξει το άγχος.

Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένους επαίνους για να δείξετε στο παιδί πόσο καλά τα πηγαίνει

Το να επαινούμε την προσπάθεια ενός παιδιού, είναι από τους καλύτερους τρόπους για να επικεντρωνόμαστε τόσο εμείς όσο και το ίδιο στην επίλυση ενός προβλήματος. Λέγοντας στο παιδί τι προσέξαμε κατά την προσπάθεια ή τη συμπεριφορά του, του επιτρέπουμε να διορθώσει την παθητικότητά του σε μία κατάσταση.

Μιλήστε ανοιχτά τον αυτό-αρνητισμό του παιδιού

Συνειδητοποιήστε, ότι το να μιλά ένα παιδί αρνητικά για τον εαυτό του, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα φόβου και μοιραστείτε το αυτό μαζί του. Σκεφτείτε, λοιπόν, τι μπορεί να φοβάται το παιδί, ότι λέει πράγματα όπως «Είμαι χαζός». Αν καταλήξετε στο ότι φοβάται, ότι δεν είναι αρκετά έξυπνος, μπορείτε να βρείτε μαζί στρατηγικές για να αντιμετωπίσει αυτόν τον φόβο.

«Δυναμώστε» τον τρόπο που σκέφτεται

Εξασκήστε το παιδί σας σε μία νοοτροπία ανάπτυξης, ώστε να είναι πάντα ελαστικό, οδηγώντας όμως τον εαυτό του στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων του. Αφήστε το παιδί να σας δει να κάνετε λάθη, ενώ πασχίζετε να πετύχετε έναν στόχο, χωρίς, όμως, να  χάνετε την υπομονή και την αισιοδοξία σας. Απαντάτε στις ερωτήσεις των παιδιών για τα επόμενα, εναλλακτικά σας βήματα, και γιορτάζετε τις επιτυχίες σας μαζί τους.

Συζητάτε μαζί τους τις «καλύτερες» αποτυχίες σας

Την ώρα του φαγητού, ζητήστε από όλους στο τραπέζι να πουν κάτι στο οποίο απέτυχαν μέσα στη μέρα. Δείξτε κατανόηση ο ένας στον άλλον ανοιχτά και χαρείτε το γεγονός, ότι μοιράζεστε όλοι μαζί τις γνώσεις σας καθημερινά, παρά τις δυσκολίες και τις αποτυχίες.

Δημιουργήστε ένα φιλόξενο και τρυφερό περιβάλλον για το παιδί

Όταν το παιδί σας έχει μία ισχυρή μα και «ζεστή» βάση για να επιστρέφει, είναι σε θέση να ανακαλύψει τον κόσμο και να πειραματιστεί, γιατί ξέρει, ότι θα το αγαπούν όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα των προσπαθειών του.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter