Αρχική Ρωτήστε το δικηγόρο "Είμαι διαζευγμένη, άνεργη μητέρα με ένα παιδί 3 ετών. Ο πατέρας του εργάζεται με καλό μισθό. Τι διατροφή δικαιούμαι;"

"Είμαι διαζευγμένη, άνεργη μητέρα με ένα παιδί 3 ετών. Ο πατέρας του εργάζεται με καλό μισθό. Τι διατροφή δικαιούμαι;"

"Είμαι διαζευγμένη, άνεργη μητέρα με ένα παιδί 3 ετών. Ο πατέρας του εργάζεται με καλό μισθό. Τι διατροφή δικαιούμαι;"

"Είμαι άνεργη εδώ και 8 χρόνια με κανένα ακίνητο ή εισόδημα από ενοίκιο στο όνομα μου. Το παιδί μου είναι 3 ετών και ο πατέρας της είναι στέλεχος πολυεθνικής με μισθό 3000€. Επίσης, υπάρχουν κάποια ενοίκια που παίρνει που δεν είναι φανερά κοντα στα 600€. Ποιο είναι το ύψος της διατροφής που δικαιούμαι;"

Απαντά η δικηγόρος κα. Αιμιλία Πασή

Στην Κύπρο, ο περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμος του 1990, (Ν 216/90) και συγκεκριμένα στα άρθρα 2 και 33-40 καθορίζει όλα όσα αφορούν στη διατροφή ανηλίκων τέκνων.

Ως  "διατροφή" μπορεί να  χαρακτηριστεί το σύνολο των αναγκών του ανθρώπου που απαιτούνται για  την ικανοποιητική του διαβίωση. Στο άρθρο 33 (1) του Ν 216/90 αναφέρεται, ότι οι γονείς έχουν υποχρέωση  να διατρέφουν το ανήλικο τέκνο τους από κοινού, ο καθένας ανάλογα με  τις δυνάμεις του. Η προσέγγιση του Δικαστηρίου που θα καθορίσει το ύψος της διατροφής  είναι ορθολογιστική. Το Οικογενειακό Δικαστήριο για να καταλήξει σε απόφαση ως προς το ύψος της διατροφής εξετάζει ποιές είναι οι βασικές  ανάγκες του παιδιού, ποιό ήταν το επίπεδο ζωής των διαδίκων πριν το  χωρισμό, την οικονομική δύναμη του πατέρα, την οικονομική δύναμη της μητέρας και τις οικονομικές υποχρεώσεις έκαστου. Το ύψος της διατροφής σε κάθε περίπτωση αποφασίζεται και προκύπτει μετά από ανάλυση των πιο πάνω δεδομένων. Στην εξέταση των δεδομένων αυτών εφαρμόζεται η κοινή λογική και η πείρα της ζωής προς την καλύτερη αντίληψη των θεμάτων και τον εντοπισμό των πραγματικών αναγκών των ανηλίκων.

Στη δική σας περίπτωση, αφού καταχωρήσετε αίτηση στο Οικογενειακό Δικαστήριο και παραθέσετε στα γεγονότα της αίτησης όλα τα πιο πάνω δεδομένα, το Δικαστήριο θα αποφασίσει για το ύψος της διατροφής.

Τα ποσά της διατροφής δεν είναι στατικά για να μπορέσω να σας  απαντήσω εγώ σαν δικηγόρος για το τι ποσό δικαιούστε με βάση αυτά που μου έχετε  αναφέρει. Πιθανόν να προκύψουν νέα δεδομένα όταν και εφόσον ο εν διαστάσει σύζυγός σας καταχωρήσει υπεράσπιση στην αίτηση σας και αναφέρει τους δικούς του ισχυρισμούς.

Αιμιλία Πασή 

ΔΙ.Π.Α.Ε

aimilia.ppasi@cytanet.com.cy

τηλ. 00357 9952 3902


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter