Είναι γεγονός: Η πρώτη κλινική φυσικού τοκετού έρχεται στην Κύπρο (φωτογραφίες)

Μια πολύ ευχάριστη είδηση έγινε γνωστή πριν λίγο και πρόκειται να χαροποιήσει πάρα πολύ τις γυναίκες που θα γίνουν μαμάδες οσονούπω ή σκέφτονται να αποκτήσουν μωράκι.

Η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού εγκαινιάζει τη λειτουργία του πρώτου Δωματίου Φυσικού Τοκετού στην Κύπρο, στο οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλες οι έγκυες ανά το παγκύπριο, οι οποίες επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο το παιδάκι τους με φυσικό τοκετό.

δωμάτιο2

Οι αυξανόμενες καισαρικές αφορμή για το δωμάτιο φυσικού τοκετού

Τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά Καισαρικών Τομών (ΚΤ), που υπερβαίνουν το 50% του συνόλου των γεννήσεων, αλλά και των πολλαπλών ιατρικών παρεμβάσεων, που οδήγησαν στην μείωση των ποσοστών των φυσιολογικών τοκετών, ήταν το έναυσμα για το αίτημα της δημιουργίας και λειτουργίας Κλινικής Φυσικού Τοκετού.

H Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκονται πολύ υψηλά στη διενέργεια καισαρικών τομών, ξεπερνώντας το 50% του συνόλου των γεννήσεων παγκύπρια.

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θέτουν το φυσιολογικό τοκετό ως σημείο αναφοράς, επισημαίνοντας ότι οι καισαρικές τομές δεν πρέπει να ξεπερνούν το 12% με 15% του συνόλου των γεννήσεων σε μία χώρα.

Η Κύπρος έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτή την οδηγία και οι δείκτες απαιτείται να βελτιωθούν.

Η τελική έγκριση για εφαρμογή δόθηκε τον Ιούλιο του 2016 μετά από έγκριση του Υπουργείου Υγείας και με την στήριξη της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών.

Η υλοποίηση του εγχειρήματος ολοκληρώθηκε τον Μάϊο του 2019, με την παροχή του κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και την ολοκλήρωση της Κλινικής Κατευθυντήριας Οδηγίας που διέπει την παρεχόμενη Μαιευτική Φροντίδα στα πλαίσια της λειτουργίας της Κλινικής Φυσικού Τοκετού.

δωμάτιο1

Το δωμάτιο Φυσικού Τοκετού θα ονομαστεί «Μαργαρίτα Γιακουμή», προς τιμήν της παλαίμαχης μαίας του Γ.Ν Λεμεσού, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ενώ τα εγκαίνια θα τελέσει η Γενική Διεθυντρια του Υ.Υ Κα Γιαννάκη, την 17η Οκτωβρίου 2019 στις 11:00, στην Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.