Αρχική InfoKids Υγεία Εκκριτική Ωτίτιδα: Η "ύπουλη" ασθένεια που επηρεάζει την ακοή των παιδιών

Εκκριτική Ωτίτιδα: Η "ύπουλη" ασθένεια που επηρεάζει την ακοή των παιδιών

Εκκριτική Ωτίτιδα: Η "ύπουλη" ασθένεια που επηρεάζει την ακοή των παιδιών

Το κάθε αυτί ενώνεται με τη μύτη με ένα σωληνάκι που ονομάζεται ευσταχιανή σάλπιγγα. Όταν για κάποιο λόγο κλείσει η είσοδος της ευσταχιανής σάλπιγγας μέσα στη μύτη, το αυτί δεν «αερίζεται» και αντιδρά με τοπική φλεγμονή. Η φλεγμονή προκαλεί παραγωγή και συσσώρευση αντιδραστικών υγρών πίσω από το τύμπανο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ακοή, αφού το υγρό «απορροφά» μέρος του ήχου.

Το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας στα παιδιά φράζει σχεδόν πάντοτε από υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων, τα γνωστά κρεατάκια. Επειδή τις περισσότερες φορές η συλλογή του υγρού γίνεται σταδιακά και τα παιδιά συνηθίζουν στη μείωση της ακοής, δεν διαμαρτύρονται ότι δεν ακούνε, επισημαίνει ο Κώστας Ι. Αναστασάκης MD, PhD - Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων & Παίδων. Οι γονείς και οι δάσκαλοι παρατηρούν όμως ότι το παιδί δυναμώνει την ένταση της τηλεόρασης, ρωτά συχνά «τι-τι;» ή δεν υπακούει με την πρώτη. Στην περίπτωση που τα κρεατάκια προκαλούν και σημαντική απόφραξη στη μύτη, το παιδί αναπνέει και κοιμάται με το στόμα ανοιχτό, ροχαλίζει ή κάνει ακόμη και άπνοιες στον ύπνο του, δηλαδή σταματάει η αναπνοή του για μερικά δευτερόλεπτα. Αν η συλλογή του υγρού χρονίσει, τότε αλλάζει η σύστασή του, γίνεται πιο παχύρρευστο και είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση με φάρμακα.

Οι επιπτώσεις της βαρηκοΐας από την εκκριτική ωτίτιδα είναι πολύ σημαντικές. Τα παιδιά με υγρό στα αυτιά μπορεί να αργήσουν να μιλήσουν ή να έχουν προβλήματα στην ανάπτυξη του λόγου. Σε χρόνιες, παραμελημένες περιπτώσεις, μπορεί να έχουν και μειωμένη απόδοση στο σχολείο, μειωμένη πνευματική ανάπτυξη ή και ψυχολογικά προβλήματα από την αδυναμία επικοινωνίας με τα άλλα παιδιά.

Επειδή η εκκριτική ωτίτιδα δεν πονάει, είναι μια σιωπηλή πάθηση που πλήττει 1 στα 2 (51%) παιδιά ηλικίας 3-4 ετών. Φυσικά, δεν έχουν όλα τα παιδιά με εκκριτική ωτίτιδα σοβαρά προβλήματα ακοής ή λόγου, αλλά όλα τους είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο να αποκτήσουν αν δεν καταλάβουν οι γονείς και ο παιδίατρος ότι το παιδί δεν ακούει. Καθότι χρειάζεται ειδικό Ωτο-μικροσκόπιο για να δει κανείς το υγρό μέσα στο μικροσκοπικό παιδικό αυτάκι, μόνον ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να δώσει σωστή και έγκαιρη διάγνωση πριν εμφανιστούν προβλήματα.

Τα παιδιά κάτω των 6 ετών εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υγρό στο αυτί, καθώς η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι πιο μικρή σε μήκος και σε οριζόντια θέση, με αποτέλεσμα το υγρό να μην κυλάει εύκολα προς το ρινοφάρυγγα και να την αποφράσσει ευκολότερα. Επίσης, η εκκριτική ωτίτιδα εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια παρά στα κορίτσια και συνήθως κατά τους χειμερινούς και όχι τους θερινούς μήνες.

Αρχικά, η εκκριτική ωτίτιδα αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά. Ελέγχουμε την ακοή του παιδιού με ειδικές εξετάσεις που το παιδί εκλαμβάνει ως παιχνίδι και παρακολουθούμε την εξέλιξη της θεραπείας. Σε επιμένουσες περιπτώσεις θα χρειαστεί αφαίρεση στα κρεατάκια (αδενοτομή), αναρρόφηση του υγρού μέσω μιας μικρής τομής στο τύμπανο και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού. Η αποκατάσταση της ακοής είναι άμεση και το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του λίγες ώρες αργότερα.

Τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού

Η επέμβαση μειώνει και τον αριθμό αλλά και τη σοβαρότητα των φλεγμονών του αυτιού και πολλά παιδιά δεν έχουν καθόλου φλεγμονές όσο διάστημα έχουν τα σωληνάκια. Η επέμβαση είναι απόλυτα ασφαλής, δεν πονάει, ενώ το μόνο που χρειάζεται να προσέξουν οι γονείς είναι να μην μπαίνει «βρώμικο» νερό στο αυτί (π.χ. με σαπούνι/σαμπουάν) για όσο καιρό υπάρχουν τα σωληνάκια. Η ακοή βελτιώνεται άμεσα και το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του λίγες ώρες αργότερα.

Ο σωληνίσκος αερισμού αποβάλλεται αυτόματα μετά από 6-12 μήνες και η τομή στο τύμπανο επουλώνεται από μόνη της. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις δραστηριότητες μετά την τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού και το παιδί μπορεί ακόμα και να κάνει μπάνιο στη θάλασσα και να βάζει το κεφάλι μέσα στο νερό, αλλά δεν επιτρέπεται η κατάδυση και τα μακροβούτια!

Η χρήση των σωληνίσκων αερισμού με ή χωρίς αδενοτομή αποτελεί τον καλύτερο τρόπο θεραπεί­ας της χρόνιας παιδικής ωτίτιδας με συλλογή υγρού, διορθώνει άμεσα τη βα­ρηκοΐα και σταματάει τις συχνές φλεγμονές. Αν πάλι μολυνθεί το αυτάκι (οξεία μέση ωτί­τιδα), με κατάλληλη αγωγή θα γίνει γρήγορα καλά, αφού πλέον αερίζεται και δεν «κρατάει» υγρά που συντηρούν τις φλεγμονές.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.