Εκπαίδευση στην τουαλέτα: 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν κόβετε την πάνα

Κατά μέσο όρο τα παιδιά αρχίζουν την εκπαίδευση τουαλέτας στην ηλικία των 2 ετών και 6 μηνών. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε την εκπαίδευση τουαλέτας πριν την ηλικία αυτή. Εκτός από την χρονολογική ηλικία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το αν το παιδί είναι αναπτυξιακά και αντιληπτικά έτοιμο. Αυτό σημαίνει να είναι ικανό να “κρατηθεί” για 60-90 λεπτά, να δείχνει σημάδια πως αντιλαμβάνεται την αίσθηση της γεμάτης κύστης καθώς και να αντιλαμβάνεται την βρεγμένη αίσθηση στο σώμα του.

Η εκπαίδευση της τουαλέτας ξεκινάει από την πρωινή ενούρηση η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ηλικία των τεσσάρων χρόνων και συνεχίζουμε με την βραδινή ενούρηση.

Το Infokids.com.cy συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα 5 συχνότερα λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς στην προσπάθειά τους να «κόψουν» την πάνα στο παιδί.

  • Μην ξεκινήσετε πολύ νωρίς

Άλλα παιδιά είναι έτοιμα στους 18 μήνες, άλλα στους 24 και άλλα δεν έχουν ωριμάσει ακόμα κι ας είναι 3 χρονών! Εάν έχετε ξεκινήσει τις διαδικασίες και έχουν περάσει 2 εβδομάδες χωρίς ουσιαστική βελτίωση, σταματήστε και περιμένετε μερικές εβδομάδες ακόμα.

  • Μην ξεκινήσετε την λάθος εποχή

Εάν επιλέξετε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση μία εβδομάδα πριν πάτε στο μαιευτήριο για να γεννήσετε το δεύτερο παιδί σας ή μερικές μέρες πριν μετακομίσετε ή ενώ προσπαθείτε να του κόψετε την πιπίλα, δεν αναμένεται να δείτε αποτέλεσμα. Τα νήπια είναι πλάσματα της ρουτίνας και κάθε αλλαγή στο πρόγραμμά τους προκαλεί πισωγυρίσματα. Περιμένετε να κατασταλάξουν στους κανονικούς ρυθμούς και έπειτα ξεκινήστε τις προσπάθειες.

  •  Μην το πιέζετε

Εάν, δηλαδή, βιάζεστε παραπάνω απ’ ότι μπορεί να διαχειριστεί, μπορεί να αγχωθεί και να αρχίσει να κρατιέται. Κάτι τέτοιο, όμως, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως μολύνσεις, δυσκοιλιότητα κτλ. Αφήστε το να συνηθίσει κάθε νέα κατάσταση και απλά μπορείτε με ενθάρρυνση και υπενθυμίσεις να του δώσετε κίνητρο να προχωρήσει.

  • Μην ακούτε τους άλλους

Μην αφήνετε να σας ανησυχούν τα σχόλια γνωστών, συγγενών και φίλων. Το μόνο πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι αυτό του παιδιού σας, ούτε της γειτόνισσας, ούτε της κουνιάδας. Εάν, φυσικά, αναζητάτε υποστήριξη και ανταλλαγή απόψεων, προστρέξτε στα forums μαμάδων. Εκεί θα βρείτε πολλές διαφορετικές, λιγότερο υπερβολικές περιπτώσεις και θα καθησυχαστείτε πως το μικρό σας δεν έχει καθυστερήσει όσο οι άλλοι θέλουν να σας κάνουν να πιστεύετε.

  • Μην το τιμωρείτε

Εάν αρνείται να κάτσει στο γιογιό, εάν έχει ένα ατύχημα ή αν παρουσιάσει κάποιο πισωγύρισμα, μην θυμώνετε μαζί του και μην το τιμωρείτε. Αντίθετα, θα εμποδίσει κάθε πρόοδο, αφού το παιδί, με τον φόβο ότι θα κάνει λάθη και θα σας θυμώσει, θα σταματήσει να προσπαθεί.