Έκτακτο! 32 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο

Τον αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο, ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη πλέον διάσκεψη τύπου του Υπουργείου Υγείας ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Σύμφωνα με τα νέα στοχεία στο νησί καταγράφηκαν 32 νέα κρούσματα. Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο φτάνουν σήμερα τα 526.

Αναλυτικότερα:

  • 24 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών
  •  8  άτομων το ιστορικό διερευνάται.

Στην Πάφο εντοπίστηκαν 4 θετικά κρούσματα από 707 τεστ, και την Αραδίππου 7 θετικά κρούσματα από 525 τεστ.

Μέχρι στιγμής, 52 άτομα έχουν αποθεραπευτεί, ενώ 13 νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Το ευχάριστο είναι ότι αποσωληνώθηκε άλλος ένας ασθενής!

Είναι σημαντικό να πούμε ότι τα 526 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 14,273 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Τα 390 από τα 526 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 52 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες των περιοχών Πάφου και Αραδίππου. Στην Πάφο σήμερα από τα τελευταία 336 δείγματα είχαμε ένα θετικό. Συνολικά τα αποτελέσματα για την Πάφο ήταν τέσσερα θετικά σε σύνολο 707 δείγματα.

Στην Αραδίππου σήμερα υπήρχε ένα θετικό αποτέλεσμα από τα 17 τελευταία δείγματα. Συνολικά τα αποτελέσματα για την Αραδίππου ήταν εφτά θετικά από σύνολο 525 δείγματα.

Ο αριθμός των 32 νέων κρουσμάτων, σε σύνολο 1,256 εργαστηριακών αναλύσεων, διατηρεί αμετάβλητη τη στρατηγική μας. Άτομα με τη SARS-CoV-2 λοίμωξη κυκλοφορούν ανάμεσα στον πληθυσμό και μέχρι να εντοπιστούν ενδεχομένως να τον μεταδώσουν και σε άλλους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί ορισμένα άτομα με τη λοίμωξη είναι ασυμπτωματικά, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνα.

Δυστυχώς, ο κ. Κωστρίκης, τόνισε στις δηλώσεις του ότι άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, συνεχίζουν να κυκλοφορούν διασπείρωντάς τον!

Η κατάσταση στα Κατεχόμενα

Άλλο ένα κρούσμα κορωνοϊού καταγράφηκε στα κατεχόμενα με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στα 95.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση υγείας ασθενούς που νοσηλεύεται στο «Κρατικό» νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Μέχρι στιγμής στα κατεχόμενα διενεργήθηκαν συνολικά  3424 εξειδικευμένες εξετάσεις για κορωνοϊό ενώ έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι.