Έκτακτο! 38 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 1 θάνατος

Τον αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο, ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη πλέον διάσκεψη τύπου του Υπουργείου Υγείας ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 38 νέα κρούσματα. Με τον σημερινό αριθμό φτάσαμε τα 564 κρούσματα.

Συγκεκριμένα:

  • 18 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
  • 7 άτομα που εντοπίστηκαν από τη διενέργεια επιπλέον 257 εργαστηριακών εξετάσεων πολιτών του Δήμου Αραδίππου, και
  • 13 άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Δυστυχώς, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Κύπρο, η οποία νοσηλευόταν στην ΜΕΘ Λευκωσίας και είχε βεβαρημένο ιστορικό υγείας. Μέσος όρος ηλικίας των θανάτων στην Κύπρο είναι τα 67 έτη, ενώ ο συνολικός αριθμός νεκρών από τον ιό έφτασε τους 15.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι τα 564 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 15,489 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τα Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια.

Τα 413 από τα 564 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο και 53 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Η κατάσταση στα κατεχόμενα

Επιβεβαίωσε τον εντοπισμό ενός ακόμα περιστατικού θετικού στον κορωνοϊό από τα άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό, ο Κουντρέτ Οζερσάι, ενώ νωρίτερα τ/κ ηλεκτρονικά ΜΜΕ έγραφαν για νέο κρούσμα στην περιοχή της Λεύκας, αυτή τη φορά.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι μιλούσε στον «Μπαϊράκ» και κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία για νέο κρούσμα είπε ότι κι αυτός έχει αυτή την πληροφορία, πρόκειται για άτομο που ήρθε από το εξωτερικό και παρέπεμψε στις δηλώσεις που θα κάνει αργότερα εντός της ημέρας ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί.

Το σημαντικό, πρόσθεσε, είναι εάν αυτή τη διαδικασία της απομόνωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μπορεί να τη διαχειριστεί η «κυβέρνηση» και να είναι υπό τον έλεγχό της.

Η Χαμπέρ Κίπρις είχε γράψει ότι επρόκειτο για γυναίκα που ασθένησε με τον ιό και πως ο σύζυγός της υποβλήθηκε σε προκαταρκτική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα αλλά κι αυτός, όπως και άλλα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί της τέθηκαν αμέσως σε απομόνωση.

Η ίδια ιστοσελίδα γράφει ότι σήμερα έχασε τη ζωή του ακόμη ένας Τ/κ του Λονδίνου με καταγωγή από την Πάφο, 70 ετών, που νοσηλευόταν λόγω κορωνοϊού σε νοσοκομείο. Ο αριθμός,προσθέτει, των Τ/κ που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Βρετανία λόγω κορωνοϊού, έφτασε τους 56.