Εμφάνιση λεοντόψαρων στις θάλασσες της Κύπρου – Τι αναφέρει το Reuters

Για εισβολή λεοντόψαρων στις θάλασσες της Κύπρου κάνει λόγο δημοσίευμα του Reuters, μετά και την πρώτη τους εμφάνιση στη Μεσόγειο, πριν από 5 χρόνια.

Μπορεί η εξωτερική εμφάνισή τους να εντυπωσιάζει τα αγκάθια τους, όμως, είναι δηλητηριώδη για καθώς περιέχουν  ισχυρή τοξίνη. Την κατάσταση δυσχεραίνει ο αριθμός αναπαραγωγής τους, αφού γεννάνε περίπου 30.000 αυγά κάθε τέσσερις ημέρες. Τρέφονται με άλλα ψάρια και δεν έχουν κανένα φυσικό εχθρό ακόμα.

Το πρόγραμμα από την ΕΕ για την μείωση της εξάπλωσής τους

Ένα πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, προωθεί την κατανάλωση των λεοντόψαρων ως ένα τρόπο να μειώσει την ταχύτατη εξάπλωση του πληθυσμού του, ο οποίος επηρεάζει κι άλλες χώρες της περιφέρειας, όπως τον Λίβανο.

Σύμφωνα με τον Περικλή Κλείτου, ερευνητή του Πανεπιστημίου Plymouth, ο οποίος μίλησε στο Reuters, γίνονται προσπάθειες ώστε να γίνει ο άνθρωπος εχθρός των λεοντόψαρων στη Μεσόγειο.

Το πανεπιστήμιο είναι υπεύθυνο για το πρότζεκτ RELIONMED σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και το πανεπιστήμιο Κύπρου. Συμμετέχουν επίσης δύο τοπικά ερευνητικά κέντρα, το Enalia Physis Environmental Research Centre και το Marine and Environmental Research (MER).

Η κλιματική αλλαγή και η διώρυγα του Σουέζ υπεύθυνες για τα λεοντόψαρα στην Κύπρο

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα θερμά νερά λόγω της κλιματικής αλλαγής και η επέκταση του καναλιού του Σουέζ άνοιξε τις «πόρτες» για τα λεοντόψαρα, τα οποία κανονικά εντοπίζονταν μόνο τον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters «πριν από τέσσερα χρόνια εάν ήμασταν τυχεροί βλέπαμε μόνο ένα. Τώρα εάν κάνεις μια βουτιά, θα συναντήσεις χιλιάδες».

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι σεφ άρχισαν να κάνουν παρουσιάσεις στο κοινό για το πώς να καθαρίσουν με ασφάλεια το συγκεκριμένο ψάρι και προτείνουν τρόπους προετοιμασίας τους.