Αρχική InfoKids Υγεία Εμβολιοφοβία: Γιατί οι γονείς τα τελευταία χρόνια γυρνούν την πλάτη στον εμβολιασμό και αφήνουν τα παιδιά ανεμβολίαστα;

Εμβολιοφοβία: Γιατί οι γονείς τα τελευταία χρόνια γυρνούν την πλάτη στον εμβολιασμό και αφήνουν τα παιδιά ανεμβολίαστα;

Εμβολιοφοβία: Γιατί οι γονείς τα τελευταία χρόνια γυρνούν την πλάτη στον εμβολιασμό και αφήνουν τα παιδιά ανεμβολίαστα;

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και με την βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μια τάση αμφισβήτησης των εμβολιασμών. Πόσο όμως δικαιολογείται αυτό;

Εμβολιασμός είναι η χορήγηση τμήματος ενός μικροοργανισμού που έχει παρασκευαστεί σαν φαρμακευτικό σκεύασμα (εμβόλιο), για να προκαλέσει ανοσία στο δέκτη όμοια με αυτή που προκαλείται από την φυσική νόσηση, αλλά χωρίς να προκαλέσει την νόσο.

Οι συνήθεις ενστάσεις που υπάρχουν είναι οι εξής:

1) Το παιδί είναι πολύ μικρό: Τα βρέφη είναι έτοιμα να έχουν ανοσολογική απάντηση από την στιγμή της γέννησης. Από την άλλη μπορούν από πολύ νωρίς να νοσήσουν από τις σοβαρές αρρώστιες που προστατεύονται με τα εμβόλια και για αυτό το λόγο πρέπει να τα προστατεύομαι από νωρίς.

2) Πολλά εμβόλια: Αν και υπάρχουν περισσότερα εμβόλια από ότι στο παρελθόν , τα εμβόλια είναι πολύ κεκαθαρμένα και τα αντιγόνα των εμβολίων συνιστούν ένα πολύ μικρό κλάσμα των αντιγόνων που έρχεται αντιμέτωπο το ανοσολογικό σύστημα. Ακόμα και στα πολύ μικρά παιδιά το ανοσολογικό σύστημα ανταποκρίνεται επαρκώς ακόμα και σε πολλαπλούς ταυτόχρονους εμβολιασμούς.

3) Η φυσική νόσηση είναι καλύτερη: Η ανοσία που προκαλείται μετά από φυσική νόσηση διαρκεί πολλές φορές εφόρου ζωής, ενώ η ανοσία από το εμβόλιο για να διατηρηθεί μπορεί να χρειαστεί επαναληπτική δόση εμβολίου. Εντούτοις το κόστος για το παιδί από την νόσηση είναι να περάσει μια νόσο που μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία, πόνο, επιπλοκές, μόνιμες αναπηρίες ακόμα και θάνατο. Τα εμβόλια είναι κατά πολύ ασφαλέστερα από τις νόσους από τις οποίες προστατεύουν.

4) Δεν χρειάζονται τώρα : Τα εμβόλια έχουν κάνει πολλές νόσους να είναι σπάνιες. Οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται για την σοβαρότητα αυτών των νόσων και για το ότι μπορεί να επανεμφανιστούν αν πέσει το επίπεδο εμβολιασμών.

5) Δεν είναι ασφαλή: Τα εμβόλια είναι φάρμακα. Κανένα εμβόλιο, όπως και κανένα φάρμακο, δεν είναι απόλυτα ασφαλές. Ελαφρές παρενέργειες όπως πυρετός και πόνος στο σημείο της ένεσης συμβαίνουν συχνά. Σοβαρότερες παρενέργειες όπως πχ. αναφυλαξία μπορεί να συμβούν σπάνια. Τα εμβόλια παρακολουθούνται στενά πριν και μετά την χορήγηση της άδειας για χρήση τους, για σκοπούς ασφάλειας. Ενώ τα εμβόλια δεν είναι απολύτως ασφαλή, είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλή. Είναι ασφαλέστερα από τα περισσότερα φάρμακα (τα οποία χορηγούνται πολλές φορές άσκοπα στα παιδιά για διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος) και πολύ περισσότερο ασφαλή από τις νόσους από τις οποίες προστατεύουν.

6) Περιέχουν επικίνδυνα προσθετικά: Προσθετικά στα εμβόλια υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες. Το καθένα υπάρχει για κάποιο λόγο. Κάποια προσθετικά όπως η πρωτεΐνη του αυγού και η ζελατίνη έχουν συνδεθεί με αλλεργικές αντιδράσεις αλλά γενικά τα προσθετικά δεν έχουν συσχετιστεί με λόγους ασφάλειας. Η θειομερσάλη χρησιμοποιείτο σαν συντηρητικό. Αν και δεν έχει συνδεθεί με οποιαδήποτε παρενέργεια των εμβολίων, έχει αφαιρεθεί τώρα από τα εμβόλια.

7) Μπορεί να προκαλέσουν χρόνιες νόσους: Η ανησυχία προήλθε από το ότι τα παιδιά παίρνουν πολλά εμβόλια τα πρώτα 2 χρόνια ζωής και τα περισσότερα παιδιά είναι εμβολιασμένα. Έτσι πολλά παιδιά που αναπτύσσουν μια χρόνια νόσο είναι εμβολιασμένα. Αλλά η χρονική ακολουθία δεν σημαίνει σχέση αιτίας-αποτελέσματος και η συσχέτιση δεν σημαίνει αιτία. Πολλές ανεξάρτητες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση εμβολιασμών με χρόνιες νόσους.

Δρ. Ιωάννης Γεωργίου

παιδίατρος


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter